Wennen op de babygroep

Het is zo ver: je kleintje gaat voor het eerst naar de opvang. We snappen dat het spannend is om je kostbare kroost uit handen te geven. Wat is belangrijk tijdens de wenperiode?

Wij vinden het belangrijk dat je je prettig, veilig en welkom voelt op de groep. Pas dan durf en kan je met een gerust hart je baby bij ons laten, maar we begrijpen dat het dan nog niet altijd makkelijk zal zijn. Het belangrijke is: als jouw baby merkt dat jij vertrouwen hebt in de kinderopvang en vooral in de pedagogisch medewerkers, dan voelt jouw baby zich ook relaxter. Om dat te bereiken is het van belang om samen te werken en je wensen goed af te stemmen met de kinderopvang.

Wennen verloopt bij het ene kind makkelijker dan bij het andere kind. In de wenperiode wordt de basis gelegd voor een vertrouwensband tussen de ouders, het kind en de pedagogisch medewerkers. Wij hechten veel waarde aan een zorgvuldige verzorging, omdat dit de baby een gevoel van geborgenheid en veiligheid geeft. Als dat goed zit, kan een baby met plezier en vertrouwen uiteindelijk zelfstandig spelen en bewegen. We willen daarom inzicht krijgen in hoe de opvoeding en verzorging thuis gaat. Wat doe jij allemaal als je jouw baby naar bed brengt en in welke volgorde? Hoe geven jullie thuis voeding? Zijn er nog meer belangrijke rituelen? Deze rituelen zorgen ervoor dat een baby handelingen sneller handelingen herkent.

Baby’s tot zes maanden oud wennen vrij makkelijk als de pedagogisch medewerker goed weet aan te sluiten bij de ritmes en gewoontes van jouw baby. Jonge baby’s merken nog weinig verschil tussen hun ouders en ‘vreemde’ pedagogisch medewerkers. In het begin lacht je baby naar bijna iedereen, maar na enkele maanden richt hij zich meer op de personen die veiligheid bieden. Met zes maanden hebben veel baby’s al een duidelijke voorkeur voor hun eigen papa of mama, en rond acht of negen maanden worden baby’s zich bewust van de bijzondere band met hun ouders. Ze kunnen dan flink protesteren en zich aan jou vastklampen als ze op het kinderdagverblijf worden gebracht.

Daar komt de eenkennigheidsfase en scheidingsangst om de hoek kijken. Een baby wil dan vooral bij papa of mama zijn. Wees gerust, dit is een natuurlijke ontwikkeling en helpt in de groei naar zelfstandigheid. Tot ongeveer acht maanden heeft je baby nog geen besef van tijd of continuïteit, dus kan hij nog niet inschatten dat je blijft bestaan als je weg bent. Vanaf acht maanden weten kinderen dat je ook weer terug kunt komen en zullen ze dit aan jou duidelijk maken door bijvoorbeeld te gaan huilen. Een eigen knuffel kan in deze periode fijn zijn, omdat dit veiligheid biedt terwijl jij weg bent.

We snappen natuurlijk dat het niet fijn is om op zo’n moment weg te gaan. Je mag daarom altijd bellen naar de groep van jouw baby om te vragen hoe het gaat. Dat hebben we veel liever dan dat je met een vervelend gevoel thuis of op je werk zit. Aarzel daarnaast ook niet om jouw wensen aan te geven of om tips te vragen tijdens de wenperiode of het omgaan met de eenkennigheidsfase. We bieden graag een luisterend oor.

Hoe ging of gaat de wenperiode van jouw baby?

 

Deze blog wordt je aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

 

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs:

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.

banner1

 

 

 

Plan nu een rondleiding  en ontvang een gratis goodiebag.