Avontuurlijk nieuw speelplein

bij IKC Borgman Ebbinge

Groen, avontuurlijk en duurzaam, zo willen we het speelplein van het nieuwe IKC Borgman Ebbinge straks zien. Een avontuurlijk speelplein voor alle kinderen die naar IKC Borgman Ebbinge komen. Een plek waar kinderen de natuur kunnen beleven en avontuurlijk kunnen spelen. Merijn Vrij, de ontwerper, is bekend van projecten in de openbare ruimte als de Wilgenborg Blauwe Stad en installaties op Oerol en Hongerige Wolf Festival. Hij werkt op de scheidslijn tussen kunst en natuur. We vroegen Merijn wat dit speelplein zo bijzonder maakt.

SKSG Vuurtoren - lutjepotje

De babytuin

Voelen, ruiken, proeven; zo ontdekt een baby de wereld. In de tuin voor de allerkleinsten is veel groens te ontdekken. Je verstoppen doe je in de wilgentent. Hoe zand voelt ontdek je in het speelhuisje met zandtakel. Achter de ‘lutjepotjes’ (buitenslaaphuisjes) komt bamboe, zodat de baby’s in slaap vallen met het geluid van ruisende bladeren.

Natuurlijke speelobjecten voor grote kinderen

Het idee van een groen speelplein is vooral dat kinderen zelf op avontuur en onderzoek uitgaan en gaan ontdekken. Daarom kiezen we niet voor speeltoestellen uit de fabriek, maar juist voor natuurlijke speelobjecten. Er komen twee klimbomen – die worden zo gekweekt bij boomkwekerijen – waar al snel in geklommen en geklauterd kan worden. Natuurlijk spelen kan ook op de kleine heuvel met een glijbaan aan de ene kant en een waterbaan uit gekleurd beton aan de andere kant. Een stroompje met echte rotsstenen waar je dammetjes in kan bouwen! Het water komt uit in de Wadi met daarachter een gevarieerd palen-concours om met elkaar overheen te springen.

tuinontwerp IKC Borgman Ebbinge

“We doen aan circulair materiaalgebruik!”

“Waar mogelijk gebruiken we dingen van de oude schoolpleinen opnieuw; zoals de stenen voor de dammetjes, bamboeplanten en de groene waterpomp.”

Merijn Vrij, ontwerper

Archeologische knipoog

Stadsarcheologen hebben intensief onderzoek gedaan in het Ebbingekwartier en allerlei vondsten gedaan door de eeuwen heen. Voor Merijn leverde dit inspiratie om zijn ontwerp een historische en educatieve touch te geven: “De Wadi ligt op de exacte locatie als de ‘tochtsloot met beschoeiingspalen’ die hier vroeger lag en afwaterde op het Boterdiep. Dit was destijds een belangrijke vaarroute vanuit de ommelanden. Ook komen er twee kruidenpleintjes in de vorm van ‘klootballen’, historisch speelgoed dat hier gevonden is. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de Stadsarcheoloog zich educatief in gaat zetten op het IKC Borgman met historische en archeologische verhalen.”

Kinderen verzorgen de tuin

Een onderdeel van een groen schoolplein is ook het gezamenlijk beleven, beheren en laten groeien van het plein. Daarom ook is een grote plantenkas (met veiligheidsglas) meegenomen in het ontwerp. Zo kunnen kinderen al vroeg in het jaar bezig met planten kweken voor de schoolmoestuinen en de insecten-, en vlindertuinen. Ouders en betrokkenen met groene vingers zijn van harte welkom om mee te helpen!

Een wilgentent met verdiepingen als chillplek

“Het wilgenbouwwerk op het schoolplein wordt best groot. De bedoeling is dat daar een verdieping in komt met een net; een groene chillplek! Net als in in de kinderbibliotheek van het Forum.”

Merijn Vrij, ontwerper

Veel groen en historische beplanting

De archeologen hebben ook overblijfselen van vruchten, planten en bomen gevonden, die nu weer terug zullen komen. “Het gaat hierbij om planten die hier van oudsher voorkomen, met klinkende namen als dubbele boerenwitte, kroosjespruim, egelboter en zomprus. Daarnaast komen er bekendere planten als de hazelaar, vlier en framboos. In het najaar komen drie fruitbomen naast de moestuin en een paar grote klimaatbomen, die alle ruimte krijgen om te groeien.

Klimaatbestendige stad: weg met het betonnen schoolplein!

Voorkomen dat de stad onleefbaar wordt door hitte of enorme hoosbuien, is een van de grootste uitdagingen van de Gemeente Groningen. Het avontuurlijke speelplein van IKC Borgman wil haar steentje bijdragen om het Ebbingekwartier klimaatbestendiger te maken. “Omdat het plein op het Zuidwesten ligt, kan het hier in de zomer flink warm worden. Vandaar dat ik heb gekozen voor veel groen en bomen, waarbij schaduwrijke plekken ontstaan. Daarnaast heb ik een wateropvang in de vorm van een Wadi aan het ontwerp toegevoegd. Hierbij wordt het water deels vastgehouden op de plek. In de warme zomermaanden is hier dus voldoende verkoeling te vinden voor de kinderen.”

tuinontwerp IKC Borgman Ebbinge wadi
Natuur in hartje stad

Natuur in hartje stad

Bomen hebben een positieve invloed op ons welbevinden. Dat zie je terug in de leerprestaties!

Kinderen en wijkbewoners helpen mee

Kinderen en wijkbewoners helpen mee

Het IKC is er voor de wijk. Kom gerust na schooltijd van de tuin genieten!

Iedere dag naar buiten

Iedere dag naar buiten

Slecht weer bestaat niet! Wij gaan iedere dag naar buiten.

Volop ruimte om te sporten

Volop ruimte om te sporten

Op het speelplein kun je je volledig uitleven. Alleen je fantasie kan je nog tegenhouden.

Merijn Vrij - ontwerper

Over de ontwerper

Merijn Vrij ontwerpt openbare ruimtes waarbij hij natuur en kunt met elkaar combineert. In zijn installaties maakt hij vaak gebruik van natuurlijke materialen, zoals wilgentenen, Amerikaans eik, beuk-opschot, riet, bamboe et cetera. Hierbij zoekt hij vaak juist het contrast op, door combinaties te maken met materialen als RVS en beton.