‘Baby’s, laat ze lekker liggen!’

Hoe fijn het ook is om je kleintje zoveel mogelijk bij je te dragen, voor de ontwikkeling van je baby is het ook erg belangrijk om op een vlakke ondergrond te liggen.

Elke baby ligt voor de geboorte opgevouwen in de foetushouding. De eerste maanden na de geboorte willen en moeten baby’s zich kunnen strekken en draaien zodat ze sterker en stabieler worden. Dat kunnen zij alleen als ze op een vlakke ondergrond liggen. Een bedje, box of kleed op de vloer is hiervoor ideaal.
Baby’s die op hun rug liggen, zullen spartelen met hun armen en benen. Zo krijgen ze controle over de bewegingen van armen en benen en oefenen ze de balans van hoofd en romp. Pas wanneer deze balans goed is ontwikkelt zal je kindje naar de volgende stap in zijn bewegingsontwikkeling gaan, het rollen van rug naar buik.

baby

Baby’s zullen dus eerst eindeloos moeten oefenen om hun hoofd in bedwang te houden. Dit doen ze in buik- en rugligging door zich te strekken en liggend op hun buik door hun hoofd op te tillen. Ze zullen het steeds weer proberen – ook als de vorige poging huilend van frustratie is opgegeven. Zo leren ze het en anders niet. Als ze eenmaal hun rug goed kunnen strekken en hun hoofd en romp onder controle hebben, kunnen ze gaan draaien. Van draaien komen ze dan tot kruipen en zitten en uiteindelijk tot staan en lopen. Alleen als hoofd en romp onder controle zijn, hebben ze een stevige en stabiele basis om de motoriek van de armen en benen te gaan beheersen.

Ook jouw baby zal zich tot een prachtig sterk kind ontwikkelen… als je hem de tijd en de ruimte geeft om zichzelf te ontdekken. Leg je kindje zoveel mogelijk plat neer en kijk wat je baby doet. Geniet van zijn doorzettingsvermogen.

Praktische tips:

  • Het eerste speelgoed van de baby zijn zijn eigen handen. Leg daarom niet te veel speeltjes in de box/ op het kleed. Maximaal 5 stuks. Kies voor materialen die de baby zelf kan goed kan vastpakken, dit kan bijvoorbeeld een boerenzakdoek zijn die je in een punt binnen zijn bereik zet.
  • Leg een speeltje recht voor je baby als hij/zij op de buik ligt. Wanneer je baby geboeid wordt door een speeltje of iets anders is het op de buik liggen makkelijker lang vol te houden.
  • Neem buikligging op in de dagelijkse verzorging van uw baby, door je baby op het aankleedkussen op de buik aan te kleden.
  • Neem een handdoek of dekentje mee als je met je baby op stap gaat: waar je ook bent, er zal meestal wel een vierkante meter zijn waar je baby op een kleed kan liggen.
  • Laat je kind pas in een stoeltje zitten als het uit zichzelf gaat zitten. Neem het tot die tijd op schoot wanneer je hem voedt of met hem speelt. Autostoeltjes, fietsstoeltjes en wipstoeltjes vragen allemaal teveel van zijn rug als hij nog niet uit zich zelf kan gaan zitten.
  • Laat het autostoeltje in de auto en neem je baby op je arm mee naar binnen of leg hem over in de kinderwagen. Autostoeltjes zijn ontworpen om je baby veilig in de auto mee te nemen. Maar, ze dwingen je baby ook terug in de foetushouding die hij juist ontgroeide. Laat hem er dus niet onnodig in zitten.

Deze blog wordt je aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs:

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.
Plan nu een rondleiding  en ontvang een gratis goodiebag

Inschrijven

banner1