Babytaal: de geheime taal van je baby

Huilt je baby ook vaak? Vind je het ook zo lastig te bepalen wat er dan aan de hand is?

48970913 - newborn crying baby boy. new born child tired and hungry in bed under blue knitted blanket. children cry. bedding for kids. infant screaming. healthy little kid shortly after birth. cable knit textile

Volgens een Australische moeder (Priscilla Dunstan) hebben de verschillende soorten huiltjes van je pasgeboren baby een betekenis. ‘Ohw’ betekent bijvoorbeeld dat hij/zij moe is.

Priscilla Dunstan is de onderzoeker van deze Dunstan Babytaal. Zij heeft een ‘fotografisch’ geheugen voor geluid en kwam er al snel achter dat haar pasgeboren zoon vijf verschillende huiltjes had met ieder een eigen betekenis. Ze vergeleek dit met de huiltjes van andere pasgeboren baby’s en hoorde en zag bij deze baby’s hetzelfde. Zo heeft zij onder andere een Dunstan babytaal woordenboek gemaakt. Volgens haar gebruiken baby’s vijf woordjes. Het meest duidelijk is deze babytaal bij baby’s van 0 tot 3 maanden. Je zult nu denken ‘hoe hoor ik dat?’ Het is van groot belang eerst goed naar de eerste huiltjes van je baby te luisteren: het gehuil voordat hij/zij echt losbarst. Dat moment is namelijk cruciaal omdat je baby dan zijn/haar behoefte het duidelijkste communiceert.

Baby woordenboek:

-Owh (soort gaapgeluid): Ik ben moe!

-Neh (of nah): Ik heb honger! (oftewel etenstijd)

-Heh: Ik wil een schone luier! Je baby voelt zich oncomfortabel. De meest voorkomende oorzaak is een volle luier, maar het kan ook veroorzaakt worden door iets anders. Heeft je baby het koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding?

-Eair:  Ik heb last van darmkrampen! (vaak in combinatie met een ‘moeilijk kijkend’ gezicht en trekt hij/zij de beentjes omhoog). Door met de klok mee te wrijven over het buikje van je baby ontspant het een beetje).

-Eh: Ik moet een boertje laten! Het geluid lijkt op ‘Neh’ en ‘Heh’, luister daarom goed naar de beginklank. Het boertje zit dwars en je kan je baby helpen door hem/haar tegen je aan te houden en te helpen met het boertje laten.

Waardevol of niet?
Uit onderzoek van Leading Edge bleek dat 90% van alle moeders Dunstan Babytaal waardevol vindt en dit aanraadt aan andere moeders. Dit was geen wetenschappelijk onderzoek, maar we horen veel positieve geluiden over Dunstan Babytaal. Het zou je kunnen helpen bij het beter begrijpen van je baby.

Pricilla Dunstan heeft verschillende boeken geschreven over babytaal. Ook is er een Dunstan Babytaal App op de markt.

Lees hier meer over Babyopvang van SKSG.
Lees hier onze andere blogs