10 tips om een basisschool te kiezen

Wat gaat de tijd toch snel! Je ziet het nog voor je, de dag dat je je kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf bracht. Nog geen twee jaar later moet je al nadenken over de basisschool. Kijk je nu naar je peuter, dan is het vast moeilijk voor te stellen dat het straks de ‘grote’ stap naar school gaat maken. Hoe kies je de juiste basisschool die past bij jou en je kind? Graag zetten we wat tips op een rij om je hierbij te helpen.

1. Begin op tijd!

Is je kind nog maar net ‘dreumes-af’, dan is het alweer tijd om je te gaan oriënteren op basisscholen in de buurt. Met 2,5 jaar is een goed moment om te starten. Er zijn allerlei vormen basisonderwijs en in de meeste wijken kun je kiezen uit verschillende scholen. Zeker in kinderrijke wijken kan het storm lopen bij sommige scholen en zijn er wachtlijsten. Zorg dus dat je op tijd aanklopt om jouw kind te verzekeren van een plekje.

2. Weet wat er te kiezen valt

Basisscholen onderscheiden zich met 2 dingen: hun onderwijsconcept en hun religieuze identiteit. Het onderwijsconcept vertelt vanuit welke pedagogische visie of onderwijskundige methode de school haar lesprogramma aanbiedt. Voorbeelden hiervan zijn Dalton, Montessori, Jenaplan en de Vrijeschool. Uitleg over de verschillende onderwijsconcepten lees je in deze blog.

Naast het onderwijsconcept, onderscheiden scholen zich met hun religieuze identiteit. In grotere steden heb je keus uit Christelijke, Katholieke, Gereformeerde en soms ook Islamitische scholen. Daarnaast zijn er nog openbare basisscholen, zonder religieuze overtuiging.

3. Hoever wil je reizen voor de perfecte school?

Ben je er uit welk onderwijsconcept jou het meeste aanspreekt? Weeg af hoe belangrijk je de perfecte school vindt, en hoe ver je daarvoor wilt rijden. Gaat je kind in de buurt naar school, dan zal het over een paar jaar zelfstandig daarheen kunnen fietsen. Ook voor toekomstige speelafspraakjes is het wel zo handig, dat de vriendjes in de buurt wonen. Kies je een verder gelegen school die beter bij jouw opvattingen aansluit, dan betekent dat praktisch dat je meer tijd kwijt bent aan het brengen en halen.

4. Bekijk de scholen in jouw buurt

In de stad heb je de luxe van meerdere scholen op korte afstand van je huis. Waarschijnlijk ken je de meeste wel. Op scholenopdekaart.nl zie je snel welke scholen er nog meer bij jou in de buurt zijn.

5. Ga sfeer proeven

Misschien wel het allerbelangrijkste om een goede basisschool te kiezen: een rondleiding en kennis maken op de scholen die je aanspreken. Voelt de school net zo goed als het op papier lijkt? Heb je het idee dat jouw kind zich hier thuis gaat voelen? Spreekt de werkwijze je aan, en vinden jullie dezelfde dingen belangrijk? Let ook op de buitenruimte; is er voldoende speelruimte en zijn de speeltoestellen er goed onderhouden?

Als het kan, ga dan het gesprek aan met de leerkrachten of directeur van de school. Je kunt vragen stellen als:

  • Hoe word je op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van je kind?
  • Wat wordt er van jou verwacht op het gebied van ouderparticipatie?
  • Bij een school met religieuze achtergrond: wat merk je er in de praktijk van?
  • Hoe groot zijn de klassen en zijn er combinatieklassen?
  • Wordt er veel tijd besteed aan sport en bewegen?
  • Wat doet de school aan de ontwikkeling van de leerkrachten?

6. Ontdek de kwaliteit van de scholen

Ben je iemand die graag de cijfers checkt, dan vind je een bron aan info over zittenblijvers, CITO-scores en vervolgopleidingen op AlleCijfers.nl. Daarnaast zijn van alle scholen de resultaten van de onderwijsinspectie openbaar: toezichtresultaten.onderwijsinspectie.nl. Toch is het goed om deze cijfers niet leidend te maken. Want de softe kant, zoals het onderwijsconcept, of dat je kind ook vriendjes maakt uit andere culturen op school, kan ook belangrijk zijn.

7. Vergeet de BSO niet!

Iedere school is verplicht om buitenschoolse opvang te bieden. Veel scholen hebben daarvoor een samenwerking met een kinderopvangorganisatie. Belangrijk om te weten is dat jij als ouder zelf kunt kiezen naar wélke BSO je kind gaat. Vaak zijn er namelijk meerdere BSO’s die de kinderen ophalen bij een school. Die informatie vind je vaak niet op de schoolsite of -gids.

Niet alle BSO’s bieden hetzelfde. Zo richt de ene zich meer op kunst en cultuur, en heeft de andere een fantastische buitenruimte. Ook bestaan er bijvoorbeeld speciale 8+ BSO’s, outdoor– en sport-BSO’s. Ga je zelf op onderzoek uit, let dan op dingen zoals het activiteitenprogramma, de tuin en de binnenruimte en of ze gezond eten krijgen.

Let op!

  • Aanmelden voor de BSO staat los van je aanmelding bij de basisschool. Dit moet je dus nog apart regelen. Vergeet het niet!
  • Gaat je kind naar een kinderdagverblijf waar ook BSO bij in zit? Dit betekent niet dat je kind automatisch is ingeschreven voor de BSO. Meld je kind zo vroeg mogelijk aan bij SKSG planning. Liefst tegelijkertijd met de inschrijving bij school.

8. Aanmelden en inschrijven voor de basisschool

Heb je een keuze gemaakt, dan kun je je kind aanmelden voor de basisschool. Bij sommige scholen moet je kind dan minimaal 1 jaar zijn. Je krijgt dan een reactie of er plek is voor je kind, of dat het op de wachtlijst staat. Eventueel kun je je kind daarom bij een 2e school inschrijven.

Aanmelden is niet hetzelfde als de daadwerkelijke inschrijving. Je kunt aanmelden zien als een plekje reserveren. Wettelijk gezien mag je jouw kind pas inschrijven als het drie jaar is. Vergeet dus niet om je kind officieel in te schrijven bij de school van je keuze als het 3 kaarsjes heeft uitgeblazen!

9. Interessante sites die je kunnen helpen bij de keuze

Sowieso raden we je aan om een kijkje te nemen op scholenopdekaart.nl voordat je begint met je speurtocht. Hier vind je veel informatie over de scholen in jouw buurt, zoals de onderwijsvorm, aantal leerlingen en de kernwaarden. Ook kun je tot vijf scholen in de buurt met elkaar vergelijken. Zo krijg je al snel een idee welke scholen eventueel bij jou en je kind passen.

www.scholenopdekaart.nl
POWijzer.nl (hulp bij kiezen)
www.onderwijsinspectie.nl (inspectieverslagen)
www.10.000scholen.nl (website van de overheid)
www.scholenkeuze.nl (veel info en meningen van ouders)

10. Verschillende onderwijsconcepten uitgelegd

Basisscholen werken met verschillende onderwijsmethoden: de manier waarop ze les geven. In deze blog worden alle basisschool methodes in Groningen uitgelegd.

10 TIPS OM EEN BASISSCHOOL TE KIEZEN

10 TIPS OM EEN BASISSCHOOL TE KIEZEN

Is je kind 2.5 jaar? Tijd om een te basisschool te kiezen! Maar welke school past bij je kind? Hier vind je de 10 beste tips!

ONDERWIJSCONCEPTEN UITGELEGD

ONDERWIJSCONCEPTEN UITGELEGD

Dalton, Jenaplan, Montessori: wat houdt dat nou eigenlijk in? Hier staan alle onderwijsconcepten uitgelegd.

ZO BEREID JE JE KIND VOOR OP SCHOOL

ZO BEREID JE JE KIND VOOR OP SCHOOL

Bijna 4 jaar! Wat kun je doen om de stap naar school makkelijk te laten verlopen?