Beweegtips voor baby en dreumes

De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt in de eerste zes levensmaanden gelegd. Door veelvuldig en gevarieerd te bewegen met je baby, krijgt je kind allerlei bewegingen onder de knie, wat goed is voor de motorische ontwikkeling. Daarnaast is bewegen ook nog eens heel gezond en kan het overgewicht voorkomen. Bewegen is dus voor meerdere dingen goed maar bovenal…. erg leuk!

Beweegtips voor je baby:

 • Buikligging is voor een baby heel belangrijk. In buikligging krijgt een baby de kans zijn rug te ontwikkelen. Buikligging is, net als het op de rug liggen, noodzakelijk voor een goede motorische ontwikkeling. Vanuit buikligging leert een kindje in andere houdingen te komen. Het oefenen van buikligging is belangrijk om later in buikligging te kunnen spelen en om van daaruit tot zit te komen en te kruipen.
 • Zorg dat de ondergrond waarop je baby’s speelt warm, stevig en ruw is. Zo kan hij de ondergrond gebruiken om zich beter af te zetten.
 • Draag je baby afwisselend rechts, links en middenvoor. Je kindje krijgt op deze manier meer verschillende bewegingsprikkels aangeboden.
 • Variatie van omgeving (box, speelkleed, aankleedkussen, eigen buik) zal je kindje uitdagen om te gaan spelen in buikligging.
 • Zet een kindje liever niet rechtop in een wipstoeltje, buggy, kinderstoel of fietsstoeltje als het nog niet zelf van lig naar zit kan komen. Geef het de tijd en ruimte om dit zelf te leren. Als je een kindje neerzet als het zelf nog niet tot zit kan komen, vraag je teveel van zijn evenwicht. Hij heeft het zitten nog niet voldoende geoefend en heeft onvoldoende spierkracht hiervoor. Omdat het dan moeilijk zal zijn om het zitten vol te houden zal een kindje ook moeilijk kunnen spelen.

Beweegtips voor je dreumes

 • Geef je dreumes de ruimte om te kruipen, haal hem daarom geregeld uit de box en laat hem lekker rondkruipen. Een bal is nu leuk en interessant om naar toe te kruipen en weg te rollen.
 • Een matras of luchtbed is voor een dreumes leuk speelgoed. Hij kan erop klimmen, eraf rollen en erop spelen. Blaas het luchtbed niet te hard op. Zo oefent hij zijn evenwicht tijdens het spelen.
 • Geef je dreumes volop de kans om zich op te trekken aan verschillende soorten meubilair. In de box zal hij zich voornamelijk optrekken aan de spijlen met alleen zijn armen, maar bij de bank zal hij niet genoeg grip hebben en zal hij bij het optrekken ook zijn beenkracht moeten gebruiken. Variatie is belangrijk.
 • Daag je kindje uit om kruipend op ontdekkingstocht te gaan. Bouw bijvoorbeeld een hindernisbaantje met stoelen waar je kindje onderdoor en achterlangs kan kruipen. Je kunt ook een tent van de stoelen maken waar je kindje in en uit kan kruipen.
 • Laat je kindje niet te vaak aan de hand lopen als hij nog geen pogingen doet om zelf te lopen, hiermee jaag je zijn ontwikkeling op.
 • Begeleid je dreumes als hij gaat klimmen en klauteren (bijvoorbeeld de commode opklimmen). Blijf erbij, maar grijp niet te snel in. Door zelf zijn omgeving te ontdekken leert je kindje zijn mogelijkheden kennen.
 • De voetspieren en tastzin worden gestimuleerd door blootvoets op verschillende ondergronden te stappen.

Deze blog wordt je aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs:

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.

banner1