Blije baby’s op Symfonie

8.15 Uur, babygroep op locatie Symfonie:

Acht baby’s krioelen over de vloer. Acht blije baby’s, dat zie je direct! Ze hebben allemaal een speeltje of zijn aan het proberen die te bemachtigen. Hier zie je al de verschillende karakters: waar de één rustig afwacht tot de pedagogisch medewerker hem een speeltje komt brengen, is de ander druk aan het rond tijgeren en schroomt niet om alles te pakken en onderzoeken wat hij op zijn pad tegenkomt. Oók als het vastgehouden wordt door een andere baby, met een wat minder blije collega-baby tot gevolg. Wijze prille levenslessen worden hier geleerd en gestimuleerd.

Het gebeurt allemaal op de babygroep van Symfonie. Een vrolijke babygroep in Helpman bij de Haydenschool. Vrolijk door de mooie gezellige inrichting. Vrolijk door de leuke relaxte baby’s. Maar vooral vrolijk door de medewerkers van deze groep. Want zij maken het verschil. Jarenlange ervaring staat hier op de groep, met nog steeds evenveel plezier als 15 jaar geleden. Liefdevol betrokken en vol aandacht bij elk kind. Ze hebben over elke baby een verhaal te vertellen en weten precies wat elk kind nodig heeft om een fijne dag te hebben. Ze kletsen de oren van elk babyhoofd: alles wat ze doen wordt ‘vertaald’ en de baby’s praten terug met hun eigen geluidjes, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Het is de kunst van het ‘praten met baby’s’ en die beheersen deze pedagogisch medewerkers als geen ander. Ze hebben alles onder controle, alles tot in de puntjes georganiseerd. Waar voor de meeste mensen de dag begint rond 8.30 uur, heeft degene die vanochtend om 7.15 uur in haar eentje begon, al keihard gewerkt: de 6 stapelbedjes zijn allemaal verschoond, slabben en handdoeken liggen weer fris gevouwen klaar voor gebruik en in de koelkast staat al een vers gemixte reuzenfruithap te wachten, die straks gebruikt kan worden voor de baby’s die al een fruithap mogen hebben. Van elke baby weten deze dames precies wat ze nodig hebben en wanneer, maar voor de zekerheid (en voor evt. invallers en stagiaires) hangt er aan de binnenkant van het keukenkastje over elk kind belangrijke informatie over het individuele dagritme en de verzorging, van slapen tot eten en drinken. Naast de slaapkamer hangt een plattegrondje van de bedjes met voor elk kind een eigen sticker die op het betreffende bedje wordt geplakt zodra een baby naar bed gaat. Zo heeft de pedagogisch medewerker altijd overzicht, weet waar elk kind zich bevindt en elke baby slaapt zoveel mogelijk in zijn ‘eigen’ vertrouwde bedje. Op de tafel liggen de persoonlijke schriftjes van elk kind en de Ipad al klaar om af en toe verslag te kunnen doen over de belevenissen en verzorging van de kinderen. Voor de ouders en medewerkers een middel om elk kind goed te kunnen volgen in zijn ontwikkeling.

Iets voor half negen stap ik, voorzien van knalblauwe overslofjes (‘niet vergeten uit te trekken als ik straks weer weg ga’ denkend), deze leuke babygroep binnen. Ik kom als pedagoog van SKSG filmopnames maken, waarmee de leidsters gecoacht worden in hun vak. Ik word hartelijk welkom geheten door Heidi, waarna zij direct weer haar volle aandacht geeft aan de baby die zij aan het verschonen is. Er is ook een stagiaire begonnen vandaag, die nog wat onwennig, maar met een ‘big smile’, tussen de baby’s op de grond zit. Wanneer Heidi klaar is met verschonen, vraagt ze of ik koffie wil en of de stagiaire baby Bibi een fruithapje wil geven. We stralen allebei. Ondertussen laat baby Stijn weten klaar te zijn om een dutje te gaan doen door al jammerend in zijn oogjes te wrijven en komt er af en toe een ‘gevaarlijk ruikend walmpje’ voorbij. Na een snuffelinspectie langs alle baby’s blijken hier twee kleine dames verantwoordelijk voor te zijn. Baby Rosalie wordt eerst nog even in de tijgerstand gelegd, want “dat kan ze nog niet zelf, maar wel bijna, dus we helpen haar af en toe”. Stijn heeft nog wel even geduld, maar na het verschonen van de twee meiden is hij aan de beurt en mag lekker gaan dutten. Baby Roan wordt gebracht en na een uitgebreide overdracht met mama over hoe het met Roan is, komt er om 9.00 uur versterking van pedagogisch medewerker Natalie en ben ik, volkomen terecht, pas aan de beurt met mijn kopje koffie.

De kinderen staan hier overduidelijk altijd op de eerste plek. Met rust, souplesse en vol vrolijke energie zie ik twee vakvrouwen met liefde voor hun vak aan het werk en alleen maar blije baby’s! Een uurtje later sta ik weer buiten, blij en trots op deze locatie van SKSG en oeps… uiteraard met mijn blauwe overslofjes nog aan…

Astrid de Bruin, pedagoog bij SKSG