Blijf praten tegen je baby

Praten, praten en nog eens praten. Baby’s leren het meest van taal als je regelmatig tegen en met ze praat.

Meteen vanaf de geboorte is een baby sterk gericht op spreken en taal. Ze hebben een aangeboren belangstelling voor stemmen en vangen taal al op, lang voordat ze er zelf iets mee kunnen doen.

Maak daarom veel contact met je baby en reageer als je baby met jou contact zoekt. Je baby kan je met zijn ogen volgen of vragend aankijken; op het moment dat je daarop reageert word je vast beloond met een ‘goed gesprek’ of een heerlijke glimlach. Probeer te begrijpen wat je baby bedoelt en praat veel. Ook al praat hij nog niet terug, je zult zien dat hij zeker van dit contact geniet en zijn best gaat doen om terug te praten. Vanaf 2 a 3 maanden maakt je baby al verschillende klanken en al snel zul je horen dat je baby de klanken gaat herhalen en geluiden probeert na te doen.

Met een kletsende baby kun je heel goed beurtgedrag oefenen. Ze vinden het vaak heerlijk om te merken dat hun geklets steeds wordt beloond doordat je als ouder reageert op zijn geklets. Wacht na jouw reactie even op de reactie van je baby; je baby heeft even tijd nodig om jouw reactie te ontvangen en in zijn brein te verwerken voordat hij kan reageren. De prikkelverwerking verloopt nog niet zo snel als bij ons.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat hoe meer je als volwassene tegen de baby praat, hoe beter de taalontwikkeling van je baby wordt gestimuleerd. Door de dagelijkse bezigheden te benoemen en te vertellen wat je doet, bied je veel woorden aan en weet hij ook nog ‘ns wat er gaat gebeuren. Hij weet dat hij uit de stoel getild wordt en op de grond gaat spelen…

Hoewel we vaak geneigd zijn om simpele taal of klanken te gebruiken als we tegen baby’s praten, zijn ze toch meer gebaat bij volwassen taalgebruik. Hoe meer we met de baby praten, hoe sneller zij taal gaan leren en hoe groter de woordenschat.

Tip: zet de televisie uit als je met je baby bezig bent. Veel praten heeft namelijk geen effect als de televisie aan staat. Het achtergrondgeluid van de tv werkt verstorend én remt jou als volwassene om met de baby te praten.

Lees hier meer over Babyopvang van SKSG.
Lees hier onze andere blogs