Kom mee naar buiten allemaal!

Bij SKSG gaan we elke dag naar buiten met de kinderen. En niet alleen wanneer de zon schijnt en er een zacht briesje door je haren waait. Want ook wanneer het buiten stormt, plenst, sneeuwt of berekoud is, vinden kinderen het vaak juist leuk om naar buiten te gaan. In deze blog delen we tips en informatie over buitenspelen; kom mee buiten spelen!

Het goede voorbeeld

Jonge kinderen vinden het buiten geen vies weer. Dat leren ze van ons. Hoor jij jezelf wel eens zeggen “hè, gadsie, het, het regent” of “bah, wat een snertweer!”? Grote kans dat jouw kind dit dan over gaat nemen en dat is zonde, want buitenspelen is zo leuk en zo leerzaam. Zet eens een andere bril op. Vies weer? Bestaat dat wel? Weet je hoe lekker het is om door plassen te stampen, wanneer de wind door de bomen om je heen raast? Een afgeleide van een Zweeds spreekwoord: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.

Veel verschillende ervaringen

Buiten spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Binnen of buiten spelen kinderen op een andere manier, doordat de ervaring van ruimte, weer, natuur, licht, grond en ondergrond anders is. Het spel en ontdekken van kinderen verschilt met die in de binnenruimte. Binnen en buiten spelen vraagt andere vaardigheden en biedt andere mogelijkheden.

Goed voor de ontwikkeling

Zo zijn er buiten andere geuren en kleuren. Buiten nodigt uit tot grotere grovere en snellere bewegingen, zoals rennen, hinkelen, fietsen. Tot ontdekken van levende en dode natuur, zoals insecten, vogels, planten, vlinders, vallende bladeren, dorre bloemen. Tot omgaan met en het ontdekken van de mogelijkheden van wisselende en minder te beïnvloeden omstandigheden zoals licht, schaduw, zon, koude, regen, sneeuw en wind door over je schaduw springen, sneeuw eten, regen op je tong, blaadjes vangen, windmolentjes of slingers in de boom. Buiten liggen de materialen voor het oprapen wat inspireert tot fantasiespel, tot grote dingen ondernemen en dingen met je handen creëren. Er ontstaat bekendheid met natuurlijke bouwstoffen, kinderen leren meten en inschatten en doen spelenderwijs technisch, wiskundig en ruimtelijk inzicht op.

Tips voor ouders

  • Wees je bewust van je voorbeeldrol in buitenspel. Denk aan omgaan met regen, kou, warmte, zon, enthousiasme voor wat je ziet zoals beestjes, zand, bladeren en water.
  • Ga zelf ook dagelijks even naar buiten met je kind.
  • Motiveer je kind om buiten te spelen, speel mee.
  • Fysiek ervaring opdoen met gevaar geeft een kind zelfvertrouwen en leert een kind wat risico’s zijn. Laat je kind dus vooral zelf op ontdekkingstocht gaan en bied genoeg uitdagingen in een veilige omgeving.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over tot waar en hoe lang je kind mag buitenspelen. En bij wie hij kan aankloppen in geval van nood, als jij niet direct in de buurt bent.
  • Haal verzamelingen (bladeren, takjes, stenen en dergelijke) van buiten mee naar binnen en berg deze op in een doos of mandje, zodat ook binnen met buitenmaterialen gespeeld kan worden en er een verbinding tussen binnen en buiten ontstaat. Hierdoor wordt de creativiteit van kinderen weer op andere wijze gestimuleerd (bijvoorbeeld spelen met de (vracht)-auto’s met steentjes, obstakels op de weg (takjes), verwerken in tekeningen enzovoorts.

Buitenspelen is dus hartstikke leerzaam voor kinderen. Ook wanneer het buiten stormt en het regent dat het giet. Dus ongeacht het weer: trek zelf je warme jas aan, zet die muts op, doe je kaplaarzen aan en ‘go’. Hup, naar buiten!

Heb je nog vragen over buitenspelen met je kinderen? Waar je op moet letten bij risicovol spel, welke spelletjes leuk zijn om in de tuin te spelen, of welke zonnebrandcrème het beste is voor je kind? Ons pedagogenteam staat voor je klaar! Stuur jouw vraag naar pedagogen@sksg.nl. De mail met de vraag komt terecht bij één van onze pedagogen en die neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Het is dus wel handig dat je in de mail naar ons pedagogenteam vermeldt hoe zij contact met je op kunnen nemen.