Boeken lezen en voorlezen: 9 tips!

Lezen is een feestje. En ook voorlezen kan voor zowel jou als voor je kind een hoogtepuntje van de dag betekenen. Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast hebben lezen en voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Onze pedagogische professionals hebben 9 tips op een rij gezet om het meeste uit het (voor)leeskmoment te halen!

 

Kies een boek dat past bij de belevingswereld van je kind

Een boek kiezen

In de boekwinkel en bibliotheek is zoveel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind. Een tip: haal inspiratie uit de situatie waar jullie nu als gezin in zitten. Misschien is er een broertje of zusje op komst, wordt je kind zindelijk, gaat je kind binnenkort voor het eerst naar de basisschool of gaan jullie binnenkort op vakantie. En de komende week kunje natuurlijk ook heel veel ideeën opdoen voor leuke boeken die te maken hebben met beroepen. Want het thema van de Kinderboekenweek 2021 is Worden wat je wil! Check deze pagina voor een lijst met boeken die met beroepen te maken hebben.

Veel bibliotheken hebben de boeken per thema bij elkaar staan. Ook in de boekwinkel kun je natuurlijk boeken vinden over bepaalde thema’s.

Je haalt het meeste uit een boek, wanneer je het vaker voorleest

Herhaling is de kracht van de boodschap

Het is een feit dat kinderen een verhaal soms eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Je bent er zelf misschien al klaar mee, maar dan wl je kind nog een keer Coco kan het! of We hebben er een geitje bij! lezen. Benader het boek elke zelf ook weer met hetzelfde enthousiasme als je kind. Hetzelfde boek een paar keer lezen hoeft echt niet saai te zijn als je bijvoorbeeld elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages of sluit het aan op bepaalde herinneringen? En er valt elke keer ook weer wat nieuws te ontdekken. Zie je dat dat meisje rode schoentjes aan heeft? En dat er achter in die hoge boom een specht zit?

Maak er een fijn ritueel van

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op verstoringen. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.

Voorlezen met stemmetjes

In boeken en prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is helemaal niet nodig om je extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan tref je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek wat zegt. Maar wanneer je kind iets ouder is, kun je heel goed met stemmetjes gaan werken. En wie weet ontdek je dan nog wel dat er een heuse stemacteur in je schuilt!

Houd rekening met de leeftijd van je kind

Te moeilijk of niet?

Wat jij een ontzettend leuk boek vindt, hoeft je kind nog helemaal niet zo leuk te vinden. Het kan daarom prettig zijn om van andere ouders of pedagogisch medewerkers, of in de bibliotheek of boekwinkel, titels van boeken te horen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Dan nog kan het zijn dat je aarzelt of het boek niet te moeilijk of te gemakkelijk is. Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk net een beetje te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en je praat samen over het verhaal, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt.

SKSG Ranonkel Hoogkerk lezen met kinderen

Voorspel samen het verhaal

Zorg zelf ook een beetje voor afwisseling. Vraag tijdens het voorlezen bijvoorbeeld aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na over bijvoorbeeld oorzaak en gevolg en leren ze oplossingsgericht denken. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

Ga moeilijke woorden niet uit de weg

Moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kun je je kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

Laat je kind vertellen

Geef je kind gelegenheid om iets te zeggen als je het verhaal voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Je kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kun je dan weer op ingaan. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Laat je kind het verhaal ook zelf eens navertellen. Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat je kind het verhaal beter begrijpen.

Voorbereiding op het voorlezen

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen met je kind bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.

SAMEN LEZEN IS FIJN

SAMEN LEZEN IS FIJN

Voorleestijd is kwaliteittijd. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en geniet er samen van.

GOED VOOR DE WOORDENSCHAT

GOED VOOR DE WOORDENSCHAT

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Ja, zelfs je baby leert er al heel veel van. Voorlezen draagt bij aan de groei van de woordenschat!

MAAK GEVOELENS EN EMOTIES BESPREEKBAAR

MAAK GEVOELENS EN EMOTIES BESPREEKBAAR

Er zijn boeken te krijgen rondom allerlei thema's. Zoals over de dood, scheiding en verliefdheid. Dankzij deze boeken kun je bepaalde emoties en gevoelens bespreekbaar maken.

Kinderboekenweek 2021 – Worden wat je wil

Van 6 tot 17 oktober 2021 is het weer Kinderboekenweek. Het thema is Worden wat je wil. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, of je goed bent in rekenen of juist in tekenen, of je vier jaar bent of al tien, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Van vlogger tot groenteboer en van astronaut tot chefkok. Kinderboeken zijn ideaal om over beroepen na te denken en erover te fantaseren. Hoe zou het zijn om de beste barista van heel Nederland te zijn? Wie zou jij redden wanneer je een superheld zou zijn? En wat zou jij uitvinden wanneer je als beroep uitvinder was?

Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 (en natuurlijk ook daarvoor en daarna) kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later! En voor sommige beroepen hoe je niet eens te wachten tot je volwassen bent. Check de website van de Kinderboekenweek voor meer info over deze week.

En je weet het, hè: het mooiste wat je kunt worden, is jezelf!