De drie leukste knutseltips voor Moederdag

Ritselingen van kartonnen rietjes en wc-rollen, een mengeling van geuren van verf en glitterspray en kinderen die met plakkerige lijmvingers en een verdwaald wattenpluisje achter het oor naar huis gaan. De tweede zondag van mei, ook wel Moederdag, nadert en normaal gesproken is deze periode van top tot teen gevuld met het maken van creatieve knutselwerkjes. Natuurlijk is het dit keer even anders. Vaders: het is aan jullie! En nee, alleen met een ontbijt op bed kom je er, ook dit jaar, niet mee weg.

Maar, geen nood, we helpen je een eindje op weg. Onze pedagogisch medewerkers hebben heel veel ervaring met het samen met de kinderen maken van moederdagcadeaus. En ben je zelf als vader absoluut geen knutseltalent? Dat komt volgens Marieke Bouwman, pedagogisch medewerker bij SKSG Rode Pimpernel, eigenlijk wel goed uit: “Zelf vind ik een moederdagcadeau het allermooist wanneer het kind het bijna helemaal zelf maakt.”

We hebben drie hele leuke en gemakkelijke knutseltips voor je verzameld. Succes ermee!

Mijn mama is mijn favo-rietje

Op deze vrolijke kaart plak je een rietje en voorzie je van de boodschap ‘Mijn favo-rietje’. Hiermee gooi je hoge ogen bij de vrouw des huizes! “Dit kaartje is super makkelijk om te maken en je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt. Je tovert hiermee gegarandeerd een glimlach op mama’s gezicht,” belooft Anniek Westers, pedagogisch medewerker bij SKSG Bruintje Beer.

Wat heb je nodig?

 • Gekleurd, stevig papier.
 • Gekleurd plakband. Tip: er is bij de kantoorboekhandel of de doe-het-zelfwinkel vaak ook plakband met een vrolijk printje verkrijgbaar.
 • Letterstempels of een zwart dunne stift.
 • Rietje. Bij voorkeur een kartonnen rietje, want dit is veel duurzamer.
 • Lijm en schaar.

Hoe ga je te werk?

 1. Beplak een stevig stuk papier, ter grootte van A5 of A6, met verschillende stukjes gekleurd papier.
 2. Wees zo creatief mogelijk in kleurgebruik en wees ook niet bang om verschillende vormen papier te knippen, zoals hartjes en sterren. Maak er vooral een vrolijke boel van!
 3. Leg het rietje op de voorkant van het kaartje en plak deze vast met het gekleurde tape.
 4. Boven het ritje kun je met letterstempels de woorden ‘mijn favo-rietje’ stempelen. Maar je kunt het ook met keurige letters gewoon opschrijven natuurlijk.
 5. Schrijf op de achterkant van de kaart nog een persoonlijke boodschap die speciaal voor mama bedoeld is.

Bosje high fives voor mama

Een bosje bloemen in de vorm van de handjes van je kind. Iets meer werk om te maken, maar persoonlijker en unieker dan dit wordt het eigenlijk ook niet. Anniek: “Dit knutselwerkje kost misschien iets meer tijd, maar jullie gaan hier heel veel plezier mee beleven.”

Wat heb je nodig?

 • Gekleurd stevig papier.
 • Wit papier, liefst ook vrij stevig.
 • Plakband, bij voorkeur met een kleurtje of een printje.
 • Rietje. Bij voorkeur een kartonnen rietje, want dit is veel duurzamer.
 • Verf in vrolijke kleuren. Vingerverf of andere verf op waterbasis is het beste. Anders loopt je kind minstens een week met een rood handje of een blauw voetje rond.
 • Lijm en schaar.

Hoe ga je te werk?

 1. Smeer met een kwast verf op de binnenkant van de handjes en op de onderkant van de voetjes van je kind.
 2. Druk de handjes en voetjes op een vel wit papier. Denk erom: niet bewegen, anders krijg je vegen en dat ziet er niet zo mooi uit.
 3. Wacht tot de verf gedroogd is en knip de voetjes en handjes uit.
 4. Bevestig de handjes op de rietjes met het plakband en plak dan deze ‘bloemen’ op een stevig vel gekleurd papier.
 5. Gebruik de voetjes als vaas en plak deze onder de rietjes. Et voilà: jullie hebben samen een heel uniek en persoonlijk bosje bloemen gemaakt voor mama!

Kaartje van de kleine

Ook pedagogisch medewerker Tabitha Sluis van SKSG Klavertje 6 heeft nog een hele mooie tip voor je: “Maak een kaartje met een foto van je kind erop!” Staat jouw telefoon ook helemaal vol met foto’s van de kleine spruit? Kies een mooie uit en print deze uit op glanzend papier. Mama vindt niks mooier dan dat lekkere kinderkoppie!

Wat heb je nodig?

 • Een kleurenprinter en glanzend papier. Je kunt ook bij winkels als Hema en Kruidvat een kleurenfoto van je kind laten afdrukken.
 • Stevig papier, A5 of A6.
 • Verf in vrolijke kleuren. Vingerverf of andere verf op waterbasis is het beste.
 • Lijm en schaar.

Hoe ga je te werk?

 1. Beschilder de kaart samen met allerlei kleuren verf. Teken bijvoorbeeld een regenboog en laat die inkleuren door je kind. Of ga samen aan de slag met het vullen van de kaart met bloemen in allemaal kleuren en maten.
 2. Wacht tot de verf gedroogd is.
 3. Plak de foto van je kind in het midden van de kaart.
 4. Schrijf samen op de achterkant van de kaart een persoonlijke boodschap voor mama.