Drie tips voor lastige eters en fijnproevers

Wil jouw kind absoluut geen groente eten? Of is eigenlijk alles wat jij hem voorschotelt, in de ogen van je kind niet te eten? Is jouw kind een echte fijnproever? Geen nood. We hebben een paar tips voor je, zodat het ontbijt, de lunch en het avondeten een feestje wordt!

Samen eten - zelf doen

Tip 1 – doe wat ik doe

‘Doe wat ik doe’ werkt altijd beter dan ‘doe wat ik zeg’. Zeker ook bij lastige eters. Doe aan tafel dus vooral voor hoe jij geniet van het eten. Niet té theatraal natuurlijk, maar laten zien wat je opschept en hoe dit je smaakt kan al heel goed werken. Laten zien hoe jij het ervaart, werkt beter dan je kind vertellen dat hij zijn bord leeg moet eten.

Tip 2 – spelenderwijs samen koken

Bied eten spelenderwijs aan. Heb je een kind dat graag voor jou kookt in zijn eigen kinderkeukentje? Doe dan eens een paar plakjes echte wortel in de pan of een paar rozijnen. Wedden dat het allemaal op is aan het eind van de ‘kooksessie’? Hopelijk heeft je kind het zelf opgegeten en niet alles aan jou geserveerd. Plakken wortel, stukjes tomaat en komkommer passen trouwens ook precies in een laadbak van een speelgoedvrachtwagen!

Tip 3 – geduld is the magic word

Geduld, geduld en nog eens geduld. Misschien cliché, maar het is belangrijk dat je er veel tijd voor neemt als je iets wilt bereiken bij je kind. Het duurt namelijk minstens tien tot vijftien keer proeven voordat je kind echt iets lekker gaat vinden, en dan heb je nog geen garantie omdat je kind nou eenmaal een eigen voorkeur heeft. Dus bied eten vaak aan, af en toe in een andere vorm, en probeer het na een tijdje opnieuw. Wie weet eet je kind dan uiteindelijk de witlof, sperzieboontjes of broccoli wel.