Een schram op het been van je kind? Ja, graag!

Als we jou zouden vragen: liever een paar keer een schram op het been van je kind, of dat je kind nooit een valpartij meemaakt? Wat zou jij dan antwoorden?

Uiteraard wil je niet dat jouw kind zichzelf pijn doet en je wilt hem het liefst behoeden voor alles wat vervelend, pijnlijk of teleurstellend is. Maar als je ervoor open staat dat je kind tijdens het spelen best eens een schram of een bult kan oplopen, dan besef je je dat er aan kinderspel kleine risico’s zijn verbonden. En dat is heel gezond voor de ontwikkeling van je kind. Hoe dat precies zit, lees je in deze blog.

Al spelende leren kinderen de wereld om hen heen ontdekken. En dat gebeurt met vallen en opstaan.

Kinderen krijgen de ruimte om zelf te ervaren

Bij SKSG staat de veiligheid van de kinderen voorop, maar we geven de kinderen graag de ruimte om zelf te leren en te ervaren. Al spelende leren kinderen de wereld om hen heen ontdekken. En dat gebeurt met vallen en opstaan. Ondanks dat jij het als ouder misschien wel spannend vindt en ze wilt waarschuwen voor de gevaren die ze lopen, is het voor kinderen zeer belangrijk om de wereld op hun eigen tempo te verkennen. Risicovol spel maakt kinderen mentaal en fysiek wendbaarder en sterker. Risicovol spel en al spelenderwijs ontdekken is goed voor de ontwikkeling van kinderen:

  • Het vergroten van het zelfvertrouwen en hun zelfredzaamheid (“het lukt me toch!”)
  • Het testen van hun grenzen en ze daarna vooral verleggen
  • Het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals een ruzie oplossen of een spelmaatje herkennen
  • Het ontwikkelen van doorzettingsvermogen (“ik kan nog verder springen over de sloot”)
  • Het vergroten van hun lichamelijke mogelijkheden (navigeren, balans oefenen) tijdens het klimmen en klauteren
  • …en nog veel meer!

Kortom: spelen met een licht en aanvaardbaar risico is nodig! Vallen hoort erbij. Dat is voor kinderen noodzakelijk om op te groeien.

Kinderen leren ongelofelijk veel van een snee, kneuzing of een schram

Kinderen spelen steeds minder buiten

Helaas geven we kinderen tegenwoordig te weinig ruimte om te leren omgaan met risico’s tijdens het spelen. Dat komt omdat kinderen (te) weinig buitenspelen. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat ruim de helft (53%) van de kinderen in hun vrije tijd vaker binnen dan buiten speelt. En er is al jaren een dalende lijn zichtbaar in hoe vaak er buiten gespeeld wordt: 18% in 2013 ten opzichte van 10% in 2018. Daarnaast zijn we met elkaar erg veel bezig zijn met het vermijden en omzeilen van eventuele risico’s. We willen als ouder graag zoveel mogelijk controle houden over het wel en wee van ons kroost. Angst voor verkeer, het breken van ledematen door valpartijen hebben er voor gezorgd dat we kinderen aan het over-beschermen zijn. Terwijl kinderen juist zo ongelofelijk leren van een snee, kneuzing of een schram.

Begeleiden, ondersteunen en aanmoedigen

Hoe zorg je er dus als ouder voor dat je (weliswaar met klotsende oksels) dit soort spel bij kinderen kan begeleiden, ondersteunen en aanmoedigen?

  • Leer je kind om zelf om te gaan met de situatie. Leer je kind bijvoorbeeld hoe hij veilig uit een klimrek kan klimmen, in plaats van hem te waarschuwen niet te hoog te gaan.
  • Door goed te kijken en te luisteren naar wat je kind aangeeft en tegelijkertijd ook dicht bij je eigen gevoel te blijven. Vertrouw je het echt niet? Wees dan ook eerlijk naar jezelf en je kind.
  • Je kind aan te moedigen om te klimmen en te klauteren. Niet waarschuwen, ook als dit betekent dat je soms figuurlijk je tong af moet bijten. Laat je kind vooral zelf fouten maken, daar leert hij meer van dan wanneer jij hem vertelt dat hij zich pijn kan doen, wanneer hij uit een boom valt.

Oef, dat is nog best moeilijk… Zeker! Het is voor de meeste ouders best een kunst om een goede balans te vinden tussen ruimte geven aan je kind en zelf leren om te gaan met kleine risico’s die het spelen nu eenmaal met zich meebrengt.

Zelf aan de slag met risicovol spel?

Vind je het leuk om hier eens mee aan de slag te gaan? Op de deze site vind je prachtig spelmateriaal om uitdagend spel bij je kind te stimuleren. Op de website van Veiligheid.nl vind je goede, pedagogische tips nodig hoe je spelend ontdekken kan stimuleren. Vind je het leuk om echt speciaal voor jou op maat gemaakte spelideeën te ontvangen? Doe dan de test van Veiligheid.nl. Dit kost je ongeveer 4 minuten van je tijd en dan ontvang via je mail een eigen groeiboom met activiteiten die je kan doen met je kinderen.

Speel, struikel, val en heb veel plezier met je kind!

Ontwikkeling van je kind

Ontwikkeling van je kind

Het is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk om de wereld in hun eigen tempo te ontdekken. Risicovol spel maakt kinderen mentaal en fysiek wendbaarder en sterker.

Ondersteunen en begeleiden

Ondersteunen en begeleiden

Moedig je kind aan om te klimmen en te klauteren en leer je kind om zichzelf te redden in de situatie. Vertrouw je het echt niet? Wees dan ook eerlijk naar jezelf en je kind.

Wees niet bang

Wees niet bang

Angst is een slechte raadgever. Ook voor ouders waar het hun kind betreft. Laat je kind de wereld ontdekken. Aanvaardbare risico's horen daarbij. Net als een schram, blauwe plek of snee.

Anne van Veen - pedagoog SKSG

Over Anne van der Veen

Dit blog is geschreven door pedagoog Anne van der Veen. Zij werkt ruim 13 jaar bij SKSG. “Ik vind het onderwerp ‘risicolvol spel’ echt geweldig. Kinderen uitdagen om hun grenzen te verkennen, dat is zo belangrijk”. Naast spel en spelen houdt Anne zich bezig met de ontwikkeling van integrale kindcentra, de Nationale Voorleesdagen en het ontwikkelen van beleid op allerlei pedagogische terreinen.

Het pedagogenteam van SKSG

Heb je vragen over risicovol spel of heb je andere vragen over opvoeding? Ons pedagogenteam staat voor je klaar! Stuur jouw vraag naar pedagogen@sksg.nl. De mail met de vraag komt terecht bij één van onze pedagogen en die neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Het is dus wel handig dat je in de mail naar ons pedagogenteam vermeldt hoe zij contact met je op kunnen nemen.