Heerlijk buiten slapen in een Lutje Potje

Fluitende vogels, ritselende bladeren, frisse lucht en vitamine D. Buiten slapen is gezond en dat kan met een Lutje Potje. Een Lutje Potje is een typisch Gronings babyhuisje dat stamt uit de jaren ’30. Een huisarts uit Eenrum concludeerde in die tijd dat baby’s vaak ziek waren en vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn. Hij ontwikkelde samen met een timmerman het babyhuisje zodat kinderen buiten konden slapen. Voor vrouwen die vroeger op het land werkten was het ook een uitkomst; zij hadden de mogelijkheid om door te werken en tegelijkertijd zicht te houden op hun kind.

Wat is een Lutje Potje?

Een Lutje Potje is een houten huisje waar jongere kinderen overdag buiten in kunnen slapen. Het babyhuisje is een afgesloten huisje en beschermt de baby tegen felle zon, wind en regen. Door het horrengaas kunnen insecten en andere dieren het kind niet lastigvallen. Compleet veilig dus! De babyhuisjes worden regelmatig thuis gebruikt en op kindercentra. Wij zijn grote voorstander van Lutje Potjes omdat kinderen buiten vaak rustiger slapen, vitamine D binnenkrijgen en daardoor meer weerstand opbouwen. Ook voor kinderen met allergieën en astmatische aanleg kan een babyhuisje een goede oplossing zijn, want frisse lucht is goed voor de longen van baby’s. Maar het belangrijkste is dat wij in de praktijk merken dat veel kinderen het heerlijk vinden en er baat bij hebben.

Slapen in een lutjepotje

Voor welk kind is het geschikt?

Het Lutje Potje is geschikt voor baby’s en kinderen tot 4 jaar. Baby’s kunnen in het babyhuisje slapen zodra zij naar buiten mogen. Het is wel van belang om goed te kijken of het bij het kind past, want dat verschilt natuurlijk per kind. Sommige kinderen liggen tot 3,5 jaar in een buitenhuisje, terwijl andere kinderen met twee jaar hun middagdutje al overslaan. Bovendien is het belangrijk dat de pedagogisch medewerker van tevoren met de ouder(s) overlegt of het gebruik van een babyhuisje iets voor hun kind is.

Hoe gebruiken wij de babyhuisjes?

Wij beginnen bij SKSG vroeg met een babyhuisje, zodat we er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Baby’s leren dan vroeg dat dit de ruimte is waar ze slapen. Sommige baby’s kunnen de ruimte als groot ervaren, ze zijn natuurlijk de veilige plek van mama’s buik gewend. We zetten dan de eerste week soms de kinderwagenbak in het huisje, voor het creëren van een vertrouwd gevoel.

SKSG blog - slapen in een lutjepotje

We kijken altijd goed naar het weer en passen daar de slaapkleding op aan. In de zomer kan een baby in een romper slapen en in de winter is een vier-seizoenen slaapzak geschikt. We kijken daarbij ook naar de kleding die het kind normaal draagt. We zijn snel geneigd om een kind te warm aan te kleden. Kijk daarbij naar jezelf: wat zou jij dragen als je buiten ging slapen in je slaapzak of onder een dekbed?

Het pedagogenteam van SKSG

Heb je vragen over een Lutje Potje of over buiten slapen of heb je andere vragen over opvoeding? Ons pedagogenteam staat voor je klaar! Stuur jouw vraag naar pedagogen@sksg.nl. De mail met de vraag komt terecht bij één van onze pedagogen en die neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Het is dus wel handig dat je in de mail naar ons pedagogenteam vermeldt hoe zij contact met je op kunnen nemen.