Het gesprek aangaan over corona

De afgelopen week ging het bij iedereen thuis natuurlijk maar over één ding: de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Niet alleen in onze ogen, maar ook zeker in de ogen van onze kinderen was de afgelopen week een hele gekke en bijzondere week. Alles was anders dan normaal. Geen school, geen BSO, niet op bezoek bij vriendjes en vriendinnetjes en de hele dag zijn je ouders thuis. Zelfs de kleinsten onder ons hebben nu wel door: er is iets uitzonderlijks aan de hand.

Open en eerlijk zijn

Kinderen hebben vragen, zijn misschien zelfs wel angstig of boos. Hoe ga je hiermee om als ouder? “Het is vooral belangrijk om het onderwerp niet uit de weg te gaan,” zegt Mirjam Zuidema, senior Pedagogisch Medewerker bij SKSG. “En dat je de vragen en gevoelens die je kind of kinderen hebben, serieus neemt. Kinderen willen weten wat er speelt en ze stellen hele gerichte vragen. Kinderen waarvan de ouders in bijvoorbeeld de zorg werken, krijgen het nieuws van veel dichterbij mee. Deze kinderen maken zich zorgen om hun ouders, maar ook om hun opa en oma. Ga het onderwerp niet uit de weg en heb het erover. Waar zitten ze mee? Waar zijn ze bang voor? Op sommige vragen weet jij als vader of moeder het antwoord ook niet. Geef dit dan ook eerlijk toe en ga samen op zoek naar het juiste antwoord. Door open en eerlijk te zijn, ontstaan er hele mooie gesprekken.”

Schilderen, tekenen en verhalen maken

Maar hoe breng je angst of woede nou echt goed onder woorden? Niet ieder kind is bedreven in het uitspreken van zijn of haar angsten, gevoelens en emoties. Gelukkig heeft Mirjam in dit geval ook een paar hele creatieve tips: “Lukt het je kindje niet om zijn of haar gevoelens onder woorden te brengen, vraag dan of je kindje het wel kan tekenen. Door te tekenen en te schilderen kunnen veel kinderen hun gevoelens een stuk beter uiten. Of ga samen een verhaal maken met fictieve personages. Door in de derde persoon over zichzelf te spreken, kan je kind wat gemakkelijker afstand nemen van de gebeurtenissen en de situatie waar hij of zij zich in bevindt.”

Bewaar het in een doosje voor later

Er gebeurt op dit moment ontzettend veel in Nederland. Alles is anders dan anders. “Het is echt overweldigend voor veel kinderen,” erkent Mirjam. “Sommige kinderen zijn nog veel te druk met alles interpreteren en zijn er nog niet klaar voor om erover te praten. Maak dan samen met je kind een doosje. Dit doosje is alleen voor jouw kind en daar mag hij of zij alles instoppen, wat voor hem of haar met corona te maken heeft. Briefjes, propjes, bloemen, steentjes en andere dingetjes die voor je kind symbool staan voor gevoelens en emoties. Zo kan je kind zijn of haar zorgen fysiek even wegstoppen. Later, wanneer je kind eraan toe is, kun je samen het doosje openmaken en kan hij of zij uitleggen wat alles betekent.”

Ga ook gewoon leuke dingen doen

“Fixeer niet alles wat je doet en zegt op corona. Ga ook gewoon spelletjes spelen en ga samen als gezin wat leuks doen. Oké, er is geen school, de BSO’s zijn dicht, vriendjes en vriendinnetjes komen niet over de vloer, maar kijk eens wat er allemaal wel kan. Je kunt als gezin overdag spelletjes spelen, een puzzeltocht uitzetten in huis, op onderzoek uit in de tuin. Maak er vooral ook, voor zover mogelijk, een leuke tijd van.”

 

Wil je meer informatie over het gesprek aangaan met je kind over corona? Neem dan eens een kijkje op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Hier vind je heel veel informatie over het gesprek aangaan over corona.

Corona verhaal Mirjam Zuidema

Mirjam Zuidema (31) werkt al ruim elf jaar met veel plezier bij SKSG. Ze is senior Pedagogisch Medewerker en kindercoach. Mirjam woont samen met haar man en twee katten in Winschoten.