Het is weer zomertijd!

De vijf beste tips om te dealen met de overgang naar de zomertijd

Komend weekend gaat de zomertijd in! In de nacht van zaterdag op zondag zetten we daarom onze klok een uurtje vooruit. Handig ezelsbruggetje trouwens: in het voorjaar gaat de klok een uurtje vooruit.

Het lijkt niet heel ingrijpend, een nachtje dat zestig minuten korter duurt, maar toch kunnen zowel volwassenen als kinderen hier wel degelijk last van hebben! Hoewel de dagen langzaamaan langer worden, is de overgang naar de zomertijd vrij abrupt. Van de ene op de andere nacht is er plotsklaps een uur ‘verdwenen’ en leven we een uur later. Misschien merkt jouw kind hier niet zoveel van, maar het kan maar zo zijn dat je kind hier wel last van heeft. Ben je benieuwd hoe je jezelf en jouw kind het beste op dit uurtje verschil kunt voorbereiden? We hebben vijf tips voor je op een rijtje gezet!

  • Stapsgewijs de bedtijd verschuiven

Gaat jouw kind altijd om 19.00 uur naar bed? Begin dan enkele dagen voordat de klok wordt verzet met het verschuiven van de bedtijd. In de praktijk betekent dat dat je drie dagen van tevoren je kind een kwartier eerder naar bed brengt en de dagen daaropvolgend maak je dat steeds een kwartiertje later. Wanneer de klok dan daadwerkelijk wordt verschoven is je kind voorbereid.

  • Speel in op het licht

Licht en donker spelen een belangrijke rol in ons slaapritme. Als je hier slim op inspeelt kan dit de overgang van winter- naar zomertijd vergemakkelijken. Het gros van de kinderen kan het beste slapen wanneer het donker is. Zorg er daarom ‘s avonds voor dat het goed duister is in de slaapkamer van je kind. En is je kind een beetje bang in het donker? Geen zorgen. Een klein bedlampje doet vaak al wonderen.

Icoon binnenklimaat paars

Licht en donker spelen een belangrijke rol in ons slaapritme

  • Houd vast aan je rituelen

Vaste rituelen zorgen ervoor dat je kind gemakkelijker in de juiste gemoedstoestand komt. Is het bij jullie thuis bijvoorbeeld de gewoonte om eerst tanden te poetsen, vervolgens een verhaaltje te lezen en daarna te gaan slapen? Blijf dit dan doen. Hiermee geef je jouw kind houvast en het zorgt voor herkenning en duidelijkheid. Dit staat voor jouw kind gelijk aan veiligheid.

  • Luister naar je kind

Goed kijken en luisteren naar je kind is altijd belangrijk, dus ook wanneer het aankomt op vermoeidheid en bedtijd. Laat jouw kind merken dat hij moe is, maar is het nog geen tijd om naar bed te gaan? Volg je kind en kies er toch alvast voor naar de slaapkamer te verhuizen. Je kind geeft het immers niet voor niets zelf aan.

  • Maak je niet druk

Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip van allemaal; maak je niet druk! Geef je kind de tijd om aan de ‘nieuwe tijd’ te wennen. De meeste kinderen wennen na een paar dagen al aan de zomertijd. Is dit niet het geval? Maak dan gebruik van bovengenoemde tips en ga er vooral ontspannen mee om. Neem er de tijd voor en geef je kind de ruimte om zelf zijn eigen ritme terug te vinden.

Icoon Boekje 123 paars

Geef je kind houvast door de vaste bedrituelen aan te houden

Wat is zomertijd?

Door de klok te verzetten komt de periode van daglicht beter overeen met de periode dat de meeste mensen wakker zijn. ‘s Ochtends vroeg is tijdens het begin van zomertijd dan weer een uurtje langer donker en ‘s avonds is het een uur langer licht. We kunnen dus met z’n allen iets langer van het daglicht genieten. In de nacht van 25 op 26 maart gaat om 02.00 uur de zomertijd in. Deze tijd wordt vervolgens aangehouden gedurende de zomermaanden. Om precies te zijn tot het laatste weekend van oktober, wanneer de klok weer wordt teruggezet en de wintertijd van start gaat.

De klok aan de muur wordt een uurtje gewijzigd, maar dat wil niet zeggen dat onze biologische klok automatisch hetzelfde doet. Deze tikt nog net zo door zoals hij gewend is. Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op onze interne klok. Denk hierbij aan dingen als licht, temperatuur en geluid, maar ook aan onze dagelijkse gewoonten of slaaprituelen.

Icoon zwanger paars

Ons team van pedagogisch coaches

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Nicole Scheffer, pedagogisch beleidsmedewerker/coach bij SKSG. Heb je een vraag over het slaapritme van jouw kind? Bespreek dit dan met de pedagogisch medewerker van jouw locatie. Deze kan je, indien nodig, ook doorverwijzen naar één van onze collega’s van Pedagogiek & Kwaliteit.

BEDTIJD STAPSGEWIJS VERSCHUIVEN

BEDTIJD STAPSGEWIJS VERSCHUIVEN

Gaat jouw kind altijd om 19.00 uur naar bed? Begin dan enkele dagen voordat de klok wordt verzet met het verschuiven van de bedtijd.

HOUD REKENING MET HET LICHT

HOUD REKENING MET HET LICHT

Licht en donker spelen een belangrijke rol in ons slaapritme. Zorg er daarom ‘s avonds voor dat het goed duister is in de slaapkamer van je kind.

HOUD VAST AAN RITUELEN

HOUD VAST AAN RITUELEN

Met rituelen geef je jouw kind houvast en het zorgt voor herkenning en duidelijkheid. Dit staat voor jouw kind gelijk aan veiligheid.

LUISTER NAAR JE KIND

LUISTER NAAR JE KIND

Jouw kind geeft wellicht zelf aan wanneer hij vermoeid is. Volg je kind hierin en kies er toch alvast voor naar de slaapkamer te gaan. Ook al is het nog geen bedtijd.

MAAK JE NIET DRUK

MAAK JE NIET DRUK

Geef je kind de kans om zelf aan de nieuwe tijd te wennen en zijn eigen ritme terug te vinden. De meeste kinderen wennen na een paar dagen al aan de zomertijd.