Hoe kies ik de beste kinderopvang voor mijn baby?

Tien tips waar je op kunt letten!

Na een aantal maanden op de spreekwoordelijke roze en blauwe wolk te hebben gezweefd, een tijd waarin je als moeder heerlijk hebt kunnen genieten van je verlof, komt het moment dat je weer aan het werk gaat! Fijn als je dan de opvang van je baby goed hebt geregeld.

Ook al heb je nog maar net dé test gedaan, ben je nog met volle teugen aan het genieten van je zwangerschapsverlof of ben je reeds bevallen van de mooiste en liefste baby ooit, het kan toch geen kwaad alvast stil te staan bij later: hoe ga ik het straks allemaal regelen wanneer ik weer aan het werk ga? Ga je opa of oma inschakelen of een andere oppas regelen? Dan hoef je niet verder te lezen, mits je verwacht dat opa, oma of de oppas niet altijd klaar kunnen staan wanneer jij ze nodig hebt. Want dan is professionele kinderdagopvang of gastouderopvang: veilig, vertrouwd en elke dag de hele dag open, misschien wel iets voor jou!

Ga je voor kleinschalige gastouderopvang bij de gastouder thuis of bij jou thuis? Ook zijn er op de kinderdagopvang kleine speciale babygroepen, waar de babyleidsters allemaal een aparte babyopleiding hebben gevolgd om op een lieve, betrokken, maar bovenal professionele manier met je baby om te gaan. Ook al verblijven de baby’s in een groep, er is voor elk kind evenveel zorg, aandacht en liefde. Het eigen drink- en slaapschema wordt gevolgd, net als thuis. Daarnaast hebben de kleintjes ook veel aan elkaar, wanneer ze samen in de duobox liggen bijvoorbeeld, of met een klein groepje rondscharrelen op het kleed, want onderschat een kleine baby niet: zodra ze zijn geboren zijn ze al in staat om contact te maken en van anderen te leren!

Maar hoe kies je nu goede en leuke kinderopvang/gastouderopvang uit?  Waar kun je op letten als toekomstige werkende ouders?

Hier volgen 10 handige tips:

 • Zoek een kinderopvanglocatie in de buurt van je huis of in de buurt van je werk: realiseer je dat, wanneer je kind groter wordt en naar school gaat (lijkt ver weg, maar echt, alle clichés op een stokje: het gaat harder dan je denkt!), een kinderopvanglocatie met ook buitenschoolse opvang in je eigen buurt praktischer is, omdat je tegen die tijd waarschijnlijk ook een basisschool kiest in je eigen buurt. Daar wonen namelijk vaak ook de vriendjes van je kind. Die kent hij/zij dan vaak al sinds de babygroep…
 • Vraag om een vrijblijvende rondleiding en ga kijken.
 • Hou al je voelsprieten en registers open en probeer de sfeer te ‘proeven’, jij en je kind zullen hier heel wat jaren van jullie leven gaan doorbrengen, zie je dat voor je?
 • Kijk goed om je heen: is het netjes? Schoon? Gezellig? Is er ruimte om te kruipen en je eerste stappen te zetten? Zie je speciaal babymateriaal en spul, zoals boxen, speelkleed, rammelaars, babystoeltjes, aankleedtafels, zachte boekjes, stapelbakjes, bijtringen……
 • Hoe zien de slaapkamers eruit? Veilige bedjes? Schone lakens? Babyfoon? Rustig en sfeervol? Maken ze gebruik van gezonde babyslaaphuisjes in de tuin (Lutje Potjes).
 • Is je baby al geboren? Neem hem of haar mee en let op hoe de pedagogisch medewerkers reageren: wordt je kind opgemerkt, begroet en vriendelijk benaderd?
 • Praten de pedagogisch medewerkers met de kinderen op de groepen? Doen ze dat op een prettige manier, zakken ze door de knieën, zodat ze beter oogcontact kunnen maken en spelen ze mee met hen?
 • Hangen/staan er veel zelfgemaakte kunstwerken en/of bouwsels van kinderen?
 •  Hoe is de buitenspeelplek? Gaan ze ook naar buiten met de baby’s? Hebben de baby’s een eigen plek, ver weg van als die ‘enge’, vooral hele grote peuters op hun fietsjes en karren? Gaan baby’s apart naar buiten?
 • Vul de handige kinderopvangcalculator in, dan krijg je een indicatie van de netto kosten voor kinderopvang.

Kritische vragen die je kunt stellen voor het krijgen van een goede indruk, er van uitgaande dat je zelf al alle praktische vragen hebt bedacht zoals bijvoorbeeld  ‘moet ik zelf luiers meenemen of zijn deze inclusief?’, ‘kan ik gekolfde melk mee geven als ik nog borstvoeding geef?’ of ‘wat zijn de openingstijden?’…

Hieronder nog een aantal voorbeelden van vragen;

 • Hoeveel kinderen zitten er in de groep? Welke leeftijden?
 • Met hoeveel pedagogisch medewerkers werken jullie op deze groep? In totaal of op een ochtend?
 • Wat doen jullie zo de hele dag met de kinderen, hoe ziet jouw dag eruit?
 • Wat vind jij zo leuk aan baby’s? Waarom werk jij met kinderen?
 • Hoe doen jullie dat wanneer 4 baby’s tegelijk de fles moeten?
 • Hebben ze een zogenaamd pedagogisch beleid, waar in staat hoe er gewerkt wordt met kinderen en wat staat daar in grote lijnen in? Vraag een exemplaar mee… of kan je het ergens inzien op de website?
 • Wat wordt er van jou als ouders verwacht? Wordt er wel eens wat georganiseerd voor ouders?
 • Wat zijn de breng- en ophaaltijden?
 • Wordt er rekening gehouden met speciale wensen en hebben ze daar een voorbeeld van?
 • Wat doen jullie als een kind huilt?
 • Kun je ook aankloppen voor advies over hoe om te gaan met probleempjes in de opvoeding?
 • Gebruiken de pedagogisch medewerkers (online) dagboekjes, schriftjes of hebben ze een handige App/klantportaal of iets anders om jou op de hoogte te houden van de ontwikkeling van je baby?

Maar de allerbelangrijkste tip van allemaal blijft voor de meeste aanstaande moeders en vaders: hoe voelt het op de locatie? Word je hier blij van? Want met de geboorte van je kind heb jij er als moeder nog iets gratis bij gekregen: voelsprieten om te weten wat goed is voor jouw kind!

Deze handleiding wordt aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen?

banner1

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.

 

Plan nu een rondleiding  en ontvang een gratis goodiebag
Inschrijven