Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind?

Vraag aan een ouder wat hij/zij belangrijk vindt in de opvoeding en hij zal antwoorden: dat mijn kind goed in zijn vel zit!
Maar hoe zorg je ervoor dat een kind vertrouwen heeft in zichzelf en in zijn omgeving? Je kunt een pakketje zelfvertrouwen niet kopen in de super, maar daar heb je als ouder zelf aandeel in.
Hieronder vind je een aantal tips (en je kunt ze gebruiken op elke leeftijd!) om het vertrouwen in zichzelf en eromheen te vergroten:

  • Zie je kind zoals het is (en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan…). Je kind is uniek en fantastisch! Het heeft een schat aan kwaliteiten, vaardigheden, eigenschappen, noem maar op. Jij ziet het misschien niet altijd en het moet ook nog verder ontwikkeld worden, maar het zit er echt allemaal in!
  • Benoem vooral wat er al goed gaat en ondersteun je kind daarmee. Dus als het enorm loopt te hannesen met het aandoen van een trui (en dit kan best lang duren…), dan zeg je bijvoorbeeld: “Goed zo, je trui is al over je hoofd. Als je hem de volgende keer draait, passen je armen er ook in 1x in…”Toegegeven: hier is een grote dosis geduld voor nodig. Train jezelf daarin!
  • Leg zoveel mogelijk uit, waardoor je kind zichzelf, jou en de wereld om zich heen leert begrijpen: “Normaal mag je met de bal spelen in de kamer, maar ik heb hoofdpijn. Ik wil dat je nu buiten met de bal gaat spelen”. Hoe klein als ze zijn, ze zullen je echt begrijpen als je het op deze manier uitlegt.
  • Neem de tijd voor je kind en doe elke dag iets samen. En neem je kind zeker serieus als het pijn heeft of bang is (ook al weet jij natuurlijk al lang dat er geen monsters onder het bed zitten…). Op deze momenten heeft je kind je echt nodig. Luister goed en bedenk samen een oplossing. Je kind kan meer dan je denkt!

Bij SKSG zijn onze pedagogisch medewerkers getraind om het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. Vraag er maar eens naar: ze kunnen je precies vertellen wat de term REIS betekent en hoe zij daar dagelijks mee werken.
Want waar je ook bent (thuis, op de crèche, school of BSO) overal geldt: “het mooiste dat je kunt worden is jezelf”.