overlay

Lastige eters; wie kent ze niet?

Wat kun je doen als je kind een echte fijnproever is?

Tip 1:

‘Doe wat ik doe’ werkt altijd beter dan ‘doe wat ik zeg’ bij lastige eters. Als ouder doe je aan tafel dus voor hoe jij geniet van het eten. Niet té theatraal natuurlijk, maar laten zien wat je opschept en hoe dit je smaakt kan al heel goed werken. Laten zien werkt namelijk beter dan zeggen hoe het moet.

Tip 2:

Bied eten spelenderwijs aan. Heb je een kind dat graag voor jou kookt in zijn eigen kinderkeukentje? Doe dan eens een paar plakjes echte wortel in de pan of een paar rozijnen. Wedden dat het allemaal op is aan het eind van de ‘kooksessie’? (Hopelijk heeft je kind het zelf opgegeten en niet alles aan jou geserveerd;)). Plakken wortel passen trouwens ook precies in een laadbak van een speelgoedbouwauto!

Tip 3:

Geduld, geduld en nog eens geduld. Misschien cliché, maar het is belangrijk dat je er veel tijd voor neemt als je iets wilt bereiken bij je kind. Het duurt namelijk minstens tien tot vijftien keer proeven voordat je kind echt iets lekker gaat vinden, en dan heb je nog geen garantie omdat je kind nou eenmaal een eigen voorkeur heeft. Dus bied eten vaak aan, af en toe in een andere vorm, en probeer het na een tijdje opnieuw. Wie weet eet je kind dan uiteindelijk die heerlijke snoeptomaatjes wél!