Lezen met je dreumes

In het kader van De Nationale Voorleesdagen hier wat tips om met je dreumes te lezen….

Bij dreumesen gaat het voorlezen vooral over het bekijken van plaatjes en het praten over de plaatjes. Er is nog geen sprake van het begrijpen van verhalen. Het boekje wordt in willekeurige volgorde bekeken: van achter naar voor, met bladzijden tegelijk vooruit en weer achteruit.

boekje dreumes

De 1e stap: het combineren van plaatjes (vanaf ongeveer 1 jaar)
Kinderen ontdekken dat het plaatje op de linker-pagina te maken heeft met het plaatje op de rechterpagina. Het kunnen combineren van twee bladzijden is de opstap naar het kunnen combineren van meerdere bladzijden (rond twee jaar).

De volgende stap: de vooruitblik fase (vanaf 2 jaar)
Rond de tweede verjaardag begrijpen kinderen dat de hoofdpersoon op de eerste bladzijde dezelfde is als dat figuurtje op de laatste bladzijde. Kinderen gaan de verhaallijn van korte verhaaltjes begrijpen en beginnen niet meer zomaar ergens in een boek maar volgen de plaatjes.

Welke boekjes zijn geschikt voor jouw dreumes:
• Stoffen speel en -voelboekjes met bijvoorbeeld stoffen lapjes, voelstofjes, ribbels, glans, gaatjes om doorheen te kijken of geluidjes.
• Stevige fotoboekjes met foto’s van dagelijkse voorwerpen die een dreumes om zich heen ziet. Bijvoorbeeld een broek, schoenen, een poes, een stoel, een bloem, een auto, een hond, een eend enzovoort. Om in te bladeren, aan te wijzen en op te zoeken.
• Kartonboekjes met kleinere of grote flappen.
• Aanwijsboekjes om mee te spelen, te bladeren en plaatjes in op te zoeken.
• Kleine boekjes die met een bandje en een ring vastgemaakt kunnen worden aan bijvoorbeeld
de buggy.

Veel leesplezier!