Lezen met peuters

Een peuter begint al echt een eigen smaak te krijgen, ook als het om voorlezen en boekjes gaat. Kinderen zoeken zelf boeken uit en krijgen een duidelijke voorkeur. Peuters begrijpen dat je in een boek plaatjes kunt kijken of lezen. Ze zijn al veel meer in staat om verbanden te leggen en bijvoorbeeld kleuren en aantallen te herkennen.

Boekjes die aansluiten op wat ze zelf beleven, vinden peuters vaak leuk. Bijvoorbeeld op het potje plassen, logeren, boodschappen doen, vakantie, naar de dokter. Door er over te lezen verwerken kinderen gebeurtenissen en kunnen zij er over vertellen.

Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. Boekjes zijn de ideale plaats waar alles kan gebeuren. Kies daarom boekjes uit die passen bij de belevingswereld van peuters. Voor peuters zijn grote boeken met veel plaatjes of ‘doe-boeken’ met opdrachtjes om te tellen of aan te wijzen heel geschikt.

Ook prentenboeken met korte verhalen en kleurige illustraties die aansluiten op de fantasiewereld, passen bij het voorlezen aan peuters.

boekje