Luiers, potjes en wc’s, wat een feest!

Tips om je kind te ondersteunen in zijn weg naar zindelijkheid

De zomervakantie is nog in volle gang. Dit kan vaak de perfecte periode te zijn om te beginnen met zindelijk worden. Zeker wanneer de temperaturen het toelaten, is de zomer een uitgelezen kans om je kind lekker in zijn luier of in een onderbroek door de tuin te laten lopen, zodat hij voelt en ervaart wat het betekent om zijn behoefte te doen. In deze blog deelt ons Pedagogenteam tips om je kind te ondersteunen in zijn weg naar zindelijkheid.

Kanttekening: kinderen worden pas zindelijk wanneer zij dit zelf willen, kunnen en begrijpen. Net als met leren lopen en praten, wordt ieder kind zindelijk in zijn eigen tempo. Het ene kind doet er wat langer over om het onder de knie te krijgen dan het andere. Dat zegt helemaal niets. Je kind moet er fysiek en emotioneel gewoon aan toe zijn. Je kind bepaalt zelf wanneer dat zo is, maar je kunt je kind natuurlijk wel stimuleren en ondersteunen bij het proces.

Spannend om je poepje of plasje los te laten!

Kinderen worden doorgaans zindelijk wanneer zij tussen de twee en drie jaar oud zijn. Tussen de drie en vier jaar komen kinderen over het algemeen ook ’s nachts droog door. Maar er zijn genoeg kinderen die er wat langer over doen. Een kind moet de controle hebben over zijn sluitspieren en er moet een samenwerking zijn tussen ontspanning van deze spieren en het persen. Meestal hebben peuters dit tegen het tweede jaar nog niet onder controle. Daarom is het belangrijk om jouw kind goed te volgen in zijn ontwikkeling en interesses.

Sommige peuters vinden het ook nog eng om poep of plas af te staan aan een potje of wc, alsof ze een deel van zichzelf verliezen en wegspoelen in het toilet. Anderen kunnen al wel herkennen dat ze moeten plassen of poepen, maar doen dat nog het liefst in hun luier achter de bank of in een hoekje. Dit kan betekenen dat jouw kind er emotioneel nog niet aan toe is om zijn luier af te doen.

Is mijn kind er klaar voor?

Een paar signalen om op te letten of je kind er klaar voor is:

 • Fysieke beheersing. Je kind is in staat om de sluitspieren te beheersen en de blaas moet groot genoeg zijn om een hoeveelheid urine vast te houden. Wanneer dit zo is, hoeft je kind niet om de haverklap te plassen. Lastig om te signaleren, wel belangrijk om te weten!
 • Langere tijd droog. Als de spieren sterk genoeg zijn, kan de luier langer schoon blijven. Als het lukt om langer dan een uur of twee droog te blijven, is je kind er lichamelijk klaar voor om zindelijk te worden.
 • Bewust van aandrang. Vanaf ongeveer 15 maanden worden kinderen zich er langzamerhand van bewust dat ze moeten plassen of poepen. Kinderen gedragen zich ineens anders wanneer ze het in hun luier doen, door bijvoorbeeld plotseling te stoppen met spelen, even stil te staan, verschrikt te kijken of door zich te ‘verstoppen’ in een hoekje of achter de bank. Dit besef is heel belangrijk voor het zindelijk worden.
 • Bewust van vieze luier. Een vieze luier vervelend vinden en interesse krijgen voor dingen die te maken hebben met zindelijk worden, zijn ook signalen. Je kind begint bijvoorbeeld de wc, het potje, de inhoud van zijn luier boeiend te vinden, of wil heel graag weten wat jij zelf eigenlijk elke keer op de wc doet.

Het is belangrijk dat het leventje van je kind zich in rustig vaarwater bevindt. Dus wanneer er een broertje of zusje op komst is, jullie gaan verhuizen, jullie middenin de drukte van feestdagen zitten of er zijn andere dingen anders dan normaal, dan kan je kind dat zien als een reden om het zindelijk worden nog even uit te stellen. En dat mag natuurlijk!

Zindelijk worden doe je samen!

Is jouw kind eraan toe, dan kan het stimuleren van zindelijkheid beginnen! Zindelijk worden doe je samen, want jij bent als ouder de aangewezen persoon om je kind aan te moedigen om het te gaan proberen. Ook ben jij degene die je begrip toont en helpt waar nodig. Hierbij wat tips:

 • Samen een potje en leuke onderbroeken kopen Spreek bijvoorbeeld samen een plek af om het potje neer te zetten
 • Laat zien hoe de wc werkt en vertel dat hij daar ook mag plassen wanneer hij maar wil. Ook kun je jouw kind meenemen naar het toilet als je zelf moet, zodat het iets wordt wat voor je kind hartstikke normaal is
 • Lees boekjes over zindelijk worden en op het potje gaan. Zo leert je kind beter wat het betekent om op een potje of de wc te plassen
 • Regelmatig vragen of hij moet plassen, zodat hij bewuster leert om te plassen met een volle blaas
 • Op vaste momenten van de dag naar de wc, zoals na het eten en voor het slapengaan
 • Zittend plassen op een potje of wc. Wanneer je kind zijn behoefte doet op het toilet, zorg dan voor een voetensteuntje zodat je kind goed kan (uit)plassen
 • Word niet boos na een ongelukje en voorkom dat het een machtsstrijd of angst wordt
 • Dwing niet, maar volg je kind in zijn ontwikkeling en interesses

Toch regelmatig wat ongelukjes? Las eventueel een pauze in en probeer het na een paar weken of maanden weer opnieuw. En houd daarnaast ook rekening met veranderingen. Door spannende gebeurtenissen kan je kind een terugval of ongelukje krijgen. Helemaal logisch natuurlijk en ook helemaal niet erg. Dus geef je kind de ruimte om het nog een keer te proberen.

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo

Het kan zijn dat een kind van bijvoorbeeld 1,5 jaar oud al op het potje wil, misschien eenmalig of het gaat zelfs langere tijd goed. Als hij dat zelf wil en aangeeft is dat natuurlijk helemaal prima. Door het kind te volgen in zijn ontwikkeling leert jouw kind eigen keuzes te maken waar hij zich prettig bij voelt. Daarnaast voelt je kind zich veilig en vertrouwd gevoel in bijzijn van anderen die hem eigen keuzes laten maken.

 

Het pedagogenteam van SKSG

Heb je vragen over het zindelijk worden van je kind? Of heb je andere vragen over opvoeding, zoals risicovol spel of over de ontwikkeling van jouw dreumes? Ons pedagogenteam staat voor je klaar! Stuur jouw vraag naar pedagogen@sksg.nl. De mail met de vraag komt terecht bij één van onze pedagogen en die neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.