Een mijlpaal voor je baby: het eerste fruithapje

Wanneer at jouw baby zijn/haar eerste fruithapje? Hoe keek je baby daarbij? Vond hij/zij het lekker of niet? Wat voor fruithapje gaf jij je baby als eerste? Was dat vers of -kant en klaar- uit een glazen potje?

fruithap

Geschikte fruithapjes om mee te beginnen zijn: banaan, perzik, peer en meloen. De baby in het filmpje krijgt hier een lekker perenhapje. Zou ze het lekker vinden…?

Voedingsbeleid SKSG

“Bij SKSG volgen we de richtlijnen van het Voedingscentrum, en natuurlijk doen we alles in overleg met de ouder(s). Lees hieronder meer over de eerste hapjes bij  SKSG:”We starten met het geven van eerste hapjes in overleg met de ouders. Volgens de richtlijn ‘Voeding en eetgedrag voor de Jeugdgezondheidszorg’ is het beste moment hiervoor tussen de vier en zes maanden. We beginnen met de zogenaamde ‘oefenhapjes’ waarbij het eten fijngeprakt is. Zodra kinderen hapjes krijgen, laten we ze de mondmotoriek oefenen met een (ondiep, plastic) lepeltje. In overleg met de ouders gaan we de melkvoedingen steeds meer vervangen en gaat het kind steeds meer echte maaltijden eten. Het fruit en de groente die we als oefenhapje tussendoor geven is vers gepureerd. We bieden bij dit fruit- en groentehapje nog geen combinaties van verschillende soorten fruit en groenten aan. Het kind leert dan eerst wennen aan de losse smaken. Zo leert hij/zij die beter herkennen en waarderen en dat is beter voor zijn/haar smaakontwikkeling. Naarmate het kind beter kan happen, zal het stukjes vers fruit en groente krijgen. Aan een zachte smaak went een kind makkelijker. Het fruit waarmee we beginnen is bijvoorbeeld peer, appel, banaan, meloen en perzik. De groenten zijn bijvoorbeeld worteltjes of ontvelde tomaat.”

Meer lezen?

banner1

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.