“Natuurlijk natuur!” Over het belang van natuur voor kinderen.

Juni is puur natuur-maand bij SKSG. Een logische keuze maar waarom eigenlijk?

 

Onderzoek heeft aangetoond dat natuurervaringen ervoor zorgen dat kinderen zich

(hou je vast, er komt een enorme lijst:):

 

* beter concentreren

* creatiever zijn

* actiever zijn

* weerbaarder gedragen

* motorisch beter ontwikkelen

* meer zelfvertrouwen hebben

* hun mogelijkheden en grenzen beter kennen

 

Wanneer ze bijvoorbeeld over een boomstam struikelen, zullen ze het gevaar de volgende keer beter bepalen of minder risico nemen. Door een pissebed op te pakken en te ervaren dat het diertje niks doet, raken ze ‘hun angst’ kwijt voor beestjes. Doordat ze zich kunnen hebben uitleven, zijn ze in staat om op andere momenten hun aandacht beter vast te houden. De natuur is belangrijk voor kinderen. Door kinderen met natuur in contact te brengen, leer je ze al jong dat de natuur en het milieu waardevol zijn en dat wij er zorgvuldig mee om moeten gaan.

 

Hoe krijgen onze kinderen al jong met de natuur te maken?

Baby’s

Baby’s kunnen al heel zichtbaar genieten van kleine zintuiglijke ervaringen zoals de wind langs hun gezicht, door het gras kruipen of het kriebelen van een lieveheersbeestje. Al heel vroeg merken ze het verschil tussen binnen en buiten zijn. Baby’s zijn ook nieuwsgierig naar het effect van hun eigen handelen: ze slaan bijvoorbeeld tegen iets aan en ontdekken dat het geluid maakt en proberen het opnieuw. Ook voelen ze hoogteverschil als zij tegen een heuveltje opklimmen. En er daarna weer afrollen. Het is voor baby’s belangrijk dat een buitenruimte begrensd is: het moet beveiligd zijn tegen kinderen die al kunnen lopen. Uiteraard kunnen baby’s bij SKSG buiten in slaaphuisjes slapen.

 

Peuters

Ook peuters zijn heel zintuiglijk ingesteld. Vanaf dat ze kunnen lopen wordt hun wereld groter en ontwikkelen ze meer handelingsmogelijkheden. Als iets hun belangstelling trekt, een dennenappel of vlinder, gaan ze er gemakkelijk en gericht op af. Ze raken steeds meer geïnteresseerd in hoe dingen werken. ‘Een steen in het water gooien, een besje begraven, je eigen schaduw laten bewegen’.

Peuters willen weten wat de dingen doen en wat je er zelf mee kan, het buiten ervaren en ontdekken is daarvoor een ideale gelegenheid. Daarmee ontdekken ze ook het verband tussen oorzaak en gevolg.

 

Basisschoolleerling

Kinderen die al de hele dag op school zitten, hebben de behoefte om na school uit te razen, te bewegen en nieuwe energie op te doen. En daar is buiten dan heel geschikt voor. Juist voor kinderen die veel met hun hoofd bezig zijn, krijgen buiten de kans om met hun handen en lijf van alles uit te proberen. Hoe ouder kinderen worden hoe meer ze de relatie tussen oorzaak en gevolg begrijpen. ‘Als het vriest kunnen vogels geen eten vinden en kunnen wij voedsel neerleggen voor vogels. Een plantje dat je teveel water geeft, groeit niet goed en gaat dood’.

 

Dat is de reden dat we op onze SKSG locaties:

  • kinderen bewust maken van de natuur en proberen de liefde voor natuur mee te geven
  • kinderen laten onderzoeken en plezier laten beleven aan de natuurlijke omgeving
  • kinderen dagelijks buiten ontdekkend laten leren
  • kinderen zoveel mogelijk laten leren door ervaren

 

Dus: “natuurlijk natuur”. Voor ons een logische keuze!