Ouderschap is jongleren

Ben je aan het einde van de dag soms té moe om nog een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten? Trekt je kind zo nu en dan het bloed onder je nagels vandaan en wil je hem dan het liefst achter het behang plakken? En lijkt het alsof het bij andere ouders allemaal wel vanzelf gaat en dat jij de enige bent die af en toe het gevoel heeft dat je tekort schiet? Eén troost: dat is niet zo. Je bent niet de enige en elke ouder heeft wel eens het gevoel dat hij of zij het allemaal niet goed doet. Het ouderschap is een achtbaan van hoogte- en dieptepunten. Of, zoals Susan Ketner het noemt: ouderschap is jongleren.

Je bent niet de enige

Susan Ketner is lector bij het Lectoraat Integrale Aanpak Kindermishandeling bij de Hanzehogeschool Groningen. Op 6 oktober en 17 november gaf zij de interactieve webinar Ouderschap is jongleren, speciaal voor ouders die zelf ook allerlei ballen in de lucht moeten houden. Volgens Susan is het ouderschap met name in de eerste jaren een zoektocht voor vaders en moeders. De oudervaardigheden moeten nog groeien en zowel vaders als moeders moeten hun weg vinden in deze nieuwe rol. Maar ook na de peutertijd, blijft het ouderschap een weg vol hobbels, bobbels en obstakels. ‘Je bent hier echt niet alleen in,’ zegt Susan, ‘praat over je ervaringen met vrienden of collega’s. Dan kom je er al snel achter dat iedereen om je heen het af en toe ook niet meer weet.’

Icoon Strandbal paars

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat je goed in je vel zit. En je bent daarbij meer dan een vader of een moeder.

Goed in je vel zitten doe je samen

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat je goed in je vel zit. En je bent daarbij meer dan een vader of een moeder. Als vader en moeder, of als moeder en moeder, of als vader en vader onderhoudt je een relatie. Jullie houden een huishouden draaiende, combineren werk met de zorg voor jullie kind en daarnaast wil je het liefst beide ook nog af en toe wat tijd voor jezelf. En ben je een alleenstaande ouder, dan sta je er ook nog eens helemaal alleen voor. Je moet veel ballen in de lucht houden en dat kan behoorlijk wat druk uitoefenen op je relatie of op je eigen, persoonlijke geluk. Maar hoe zorg je er dan voor dat je elkaar of jezelf in deze hectische tijd niet uit het oog verliest?

  • Blijf praten en overleggen met elkaar. De valkuil om het met elkaar alleen te hebben over de eerste woordjes, spuitluiers of valpartijen van je kind, is daarbij groot. Vergeet dus niet om ook andere onderwerpen bespreekbaar te maken. Ben je ergens onzeker over? Wil je de taakverdeling anders inrichten? Er is natuurlijk geen ideale, standaard taakverdeling, maar je moet je er beide wel goed bij voelen. Dus praat erover.
  • Plan regelmatig momenten samen, waarin jullie weer liefdespartners zijn. Eén keer in de maand of twee maanden een avond lekker samen zijn in een verder leeg huis doet wonderen. Zeker nu het niet vanzelfsprekend is dat je een restaurantje of bioscoopje kunt pikken, kan het een verademing zijn om je kind even niet in huis te hebben. Dus vraag of een opa, oma, schoonzus, zwager, vriend of vriendin een dagje, avondje of misschien zelfs wel een weekendje op je kind wil passen, zodat jullie even écht samen kunnen zijn.
  • Plan calamiteiten en onvoorziene omstandigheden. Je kind wordt een keer ziek, of zal een keer naar de dokter of het ziekenhuis moeten. Om ervoor te waken dat jullie voor verrassingen komen te staan wanneer het moment daar is, kun je hier afspraken over maken. Een soort ‘wat als-planning’. Stel dat je kind op een maandag of een dinsdag ziek wordt, dan draagt je partner bijvoorbeeld de zorgtaken en als het op een woensdag of een donderdag gebeurt, dan ben jij degene die thuisblijft, of heb je opa en oma als achterwacht. Als je hier vooraf duidelijke afspraken over maakt, dan weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.

Wees lief voor elkaar en deel eens wat vaker een complimentje uit. Het is natuurlijk heel makkelijk om altijd te letten op wat de ander niet goed doet, maar je partner doet ook haar/zijn best. Net als jij. Woorden als ‘Wat zie je er mooi uit’ of ‘Ik ben trots op je’ of ‘Wat doe je het goed’ kunnen iemands dag weer helemaal goed maken.

Buiten spelen bij SKSG Ranonkel | Kinderopvang Peuterspeelzaal en BSO Hoogkerk
Icoon Zon paars

Blijf in jezelf investeren. Een gelukkige ouder maakt een gelukkig kind.

Goed in je vel zitten doe je zelf

Naast dat je een partner, moeder of vader bent, ben je ook nog een individu. Je hebt eigen dromen, wensen en ambities. Dit geldt ook voor je partner. Gun niet alleen de ander de ruimte om tijd voor zichzelf te hebben, maar gun jezelf ook die ruimte. Je eigen ik in alle opvoedbeslommeringen uit het oog te verliezen, is zo gebeurd. Hoe zorg je ervoor dat je oog houdt voor jezelf en je eigen leven?

·         Je wekelijkse sportuurtje, een cursus in de avonduren, afspreken met vrienden. Blijf dit doen, ook wanneer je een kind hebt. Het is heel belangrijk om momenten voor jezelf te hebben. Praat hier ook over met je partner en stem jullie wensen en activiteiten op elkaar af. Het is misschien iets meer plannen, met een kind erbij, maar onderschat de waarde en het belang van deze momenten niet.

  • Zet je werkgeluk niet on hold. Zodra er een kind komt, gebeurt het vaak dat één van de partners minder gaat werken, zodat hij of zij meer tijd kan besteden aan het gezin. Dit hoeft niet erg te zijn, zeker niet wanneer het financieel uit kan, maar waak ervoor dat je werkgeluk hier niet onder gaat lijden. Minder werken, oké, maar blijf wel in jezelf en in je eigen ontwikkeling investeren. Dus scholing om bijvoorbeeld beter te worden in je werk: ga ervoor.
  • Wees lief voor jezelf. Ja, soms maak je een inschattingsfout, ja, soms kom je iets te laat en ja, soms reageer je misschien nogal onredelijk. Niemand is perfect, jij ook niet. Jij bent een mens, net zoals ieder ander, met onvolkomenheden, imperfecties en een eigen karakter. Dus gun jezelf ook de ruimte om fouten te maken. Van je fouten kun je alleen maar leren.

Ouderschap is jongleren en zo nu en dan zal je wel eens een balletje laten vallen. Maar zolang je blijft communiceren en blijft investeren in jezelf en in je relatie, word je er steeds beter in. Een gelukkige ouder maakt een gelukkig kind. En mocht je er op een gegeven moment echt niet uitkomen, dan is er altijd wel ergens hulp te vinden. Susan heeft een paar hele nuttige websites voor je op een rijtje gezet. Check de hele lijst hier.

Susan Ketner: Ouderschap is jongleren

Over Suzan Ketner

Susan Ketner (1976) is lector bij het lectoraat Integrale Aanpak Kindermishandeling, dat valt onder het lectoraat Jeugd, Educatie en Samenleving. Het versterken van ouders is één van de speerpunten van het lectoraat. Als senior-onderzoeker bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden verdiepte zij zich in risico- en beschermende factoren voor het welzijn van ouders. Mede op basis van dat onderzoek verscheen  het boek Ouderschap is jongleren. Dit groeiboek bereidt ouders voor op het ouderschap.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van de webinar Ouderschap is jongleren. Deze webinar verzorgde Susan voor ouders van SKSG in oktober en november 2020.