Piekeren

Wat is het heerlijk om kinderen met de haren in de wind te zien lachen en rennen. Gisteren zag ik ze nog fietsen met een prinsessenjurk als paraplu boven het hoofd. Wat een lol. Onbezorgd zo leek het….
Hoe anders is het als kinderen bezorgd zijn, wakker liggen, buikpijn hebben en piekeren.
Piekeren komt veel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Wanneer is het nu een probleem en hoe kun je je kind helpen om minder te piekeren.

In de basisschoolleeftijd beseft een kind steeds meer wat er om hem heen gebeurt. Journaalbeelden, gesprekken in de klas over de dood van bijvoorbeeld een oma geven een kind een realistisch beeld van wat er kan gebeuren. Dit kan er toe leiden dat een kind vragen gaat stellen, angstig wordt en zich mogelijk zorgen gaat maken. Daarnaast gaat een kind steeds meer een eigen identiteit ontwikkelen en spelen er allerlei vragen als “kan ik dit wel, hoor ik er wel bij?, “waar hoor ik bij?”
Dat is heel natuurlijk. Het hoort bij de ontwikkeling. De meeste kinderen kunnen hier ook wel goed mee omgaan. Maar piekert jouw kind meer dan anders? Heb je een kind dat hier erg gevoelig voor is. Ligt het wakker? Gaat het ’s morgens met buikpijn de deur uit? Dan is het fijn als jij je kind kunt helpen.

Hoe zou je dat kunnen doen?

Heb begrip voor de gedachten van het kind. “Daar moet je toch niet over piekeren”, helpt hem niet. Laat het kind benoemen waar hij aan denkt. Helpt het om hier even over te piekeren? Doe dat dan samen. Bijvoorbeeld: je kind piekert erover of het wel goed gaat met zijn oma omdat de oma van een vriendje net is overleden. Vraag dan of je iets kan doen wat hem helpt om hier minder over te piekeren (na te denken). Stel de vraag: “Wat zou je kunnen doen?” Zelf mee laten denken is heel belangrijk voor hun autonomie. Iets zelf doen of zelf oplossen versterkt tenslotte hun zelfvertrouwen. “Oma bellen om even te horen hoe het met haar gaat? Goed idee.”

Is je kind angstig over de toets van morgen? Bespreek dit onderwerp dan in kleine stukjes. Wanneer is de toets? Waar gaat het over? Wat weet je er al van? Bespreek vooral wat er al goed gaat. Alleen oefenen op iets wat je kind nog niet beheerst, leidt mogelijk tot falen en stress. Vertel over je eigen ervaringen met een toets toen je klein was en stel je kind gerust. Door iets bespreekbaar te maken wordt de spanning vaak ook minder. Probeer hierbij zelf ook ontspannen te zijn.

Slaapt je kind slecht omdat het telkens blijft piekeren? Schrijf dan de piekergedachte eens op en gooi hem ook echt weg. Zo verdwijnt hij mogelijk ook echt uit het hoofd.
Wat ook kan helpen is de dag samen door te nemen voor het slapen gaan. Wat was er leuk aan deze dag, zijn er ook vervelende dingen gebeurd? Zit je kind nog ergens mee? Schrijf het op en geef dan aan dat jullie het er morgen over kunnen hebben als je kind dat wil. Vergeet niet om ook de leuke dingen eens op te schrijven. Zo kun je ze nog eens samen teruglezen. Voorlezen (of je kind jou laten voorlezen) of een spelletje doen voor het slapen gaan kunnen ook piekergedachten laten verdwijnen…