Praten met je baby

Je herkent het vast wel: als sommige mensen in contact komen met baby’s gaan ze zich meteen anders gedragen. Ze gaan op een hogere toon praten, wenkbrauwen optrekken en gekke bekken trekken. Baby’s vinden dit contact en het babypraat prettig, maar waarom doen we er eigenlijk goed aan om met baby’s te praten?

Het is fantastisch om te zien hoe vroeg een baby gezichtsuitdrukkingen kan imiteren. Vlak na de geboorte kan een baby al bewegingen als het uitsteken van de tong nadoen. Het voeren van ‘gesprekjes’ met een baby is heel stimulerend voor zijn ontwikkeling. Praten met je baby helpt om gezichtsuitdrukkingen te herkennen en door het herhalen van woordjes leert de baby eerder en beter woorden herkennen. Baby’s leren vooral praten van hun ouders. Vaak geldt: hoe meer ze jou horen praten, hoe sneller ze zelf leren praten.

Hoe kun je met je baby praten?

  • Houd je hoofd op dezelfde hoogte als je baby; baby’s kijken graag naar je gezicht wanneer je praat.
  • Noem je baby bij zijn of haar naam; baby’s leren zo al snel hun eigen naam te herkennen.
  • Praat met je hele lichaam; gebruik handbewegingen en laat zien welke emotie je hebt.
  • Lichaamstaal speelt een belangrijke rol en is nodig om prettig contact op te bouwen.
  • Reageer als je baby terugpraat of brabbelt; deze reacties zijn goed voor de emotionele ontwikkeling.
  • Zing liedjes; dat vinden baby’s geweldig en hiermee kun je ze helpen te kalmeren.
  • Gebruik rijmpjes en vaste opmerkingen; baby’s vinden het leuk als ze weten wat je gaat zeggen.
  • Zet de televisie uit als je met je baby bezig bent; veel praten heeft geen effect als de tv aan staat en remt jou om met je baby te praten.

De kunst is dus om het gedrag, de houding, de mimiek en de geluidjes van je baby goed te verstaan. Een tweede kunst is om goed aan te sluiten bij wat jouw baby bezighoudt, wat het ziet, doet, voelt en denkt. Versta je deze twee kunsten, dan kun je je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Een baby doet bijvoorbeeld zijn oogjes open, strekt zijn armen of benen, richt zijn blik ergens op, wendt zijn gezicht enzovoort. Dit zijn allemaal signalen waarmee de baby om aandacht kan vragen en jou als ouder uitnodigt om mee te doen.

Baby’s en oudere kinderen moeten natuurlijk wel een beetje uitgedaagd worden. We geven het kind misschien niet altijd de kans om zelf een woord te zeggen: als we bijvoorbeeld zien dat het voor kinderen wat moeite kost om iets uit te spreken, vullen wij het juiste woord voor ze in of vullen we zinnen aan. Kinderen leren juist vooral door dingen zelf te doen en uit te proberen. We geven natuurlijk het goede voorbeeld, maar uiteindelijk zullen ze het zelf moeten doen met vallen en opstaan. Volg daarom het kind in wat hij doet en aangeeft. Hoe praat jij met je baby? Deel het met ons!

Deze blog wordt je aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs:

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.

banner1

 

 

 

Plan nu een rondleiding  en ontvang een gratis goodiebag.

Inschrijven