SKSG in tijden van corona

SKSG in tijden van corona. De één heeft thuis een kantoor ingericht, de ander vangt een handjevol kinderen op van ouders in vitale beroepen en weer een ander maakt zich nuttig door de kasten op één van de opvanglocaties uit te soppen. Al onze medewerkers zetten, ook in deze bijzondere tijd, hun beste beentje voor om de boel draaiende te houden.

 

 

Shalana Kuipers polaroid - kopie

Shalana Kuipers

Shalana Kuipers is medewerker bij de afdeling Planning & Plaatsing en werkt sinds dinsdag 17 maart thuis, aan de keukentafel. “De afdelingen Klantadvies en Planning & Plaatsing zitten op het Servicecentrum in dezelfde ruimte en we hebben een gezamenlijke groepsapp. Toen bekend werd welke maatregelen werden genomen, zijn ook wij overgegaan tot actie door de taken onderling te verdelen en te bekijken wie thuis ging werken. Inmiddels werkt iedereen van het Servicecentrum vanuit huis. Dit is voor iedereen natuurlijk even wennen aangezien we onderling ook altijd veel overleggen, dit is nu natuurlijk lastiger. Maar wij zijn gelukkig goed op elkaar ingespeeld dus vooralsnog gaat dit prima. Het werk gaat gewoon door. Wijzigingen die doorgegeven worden, opmaken van contracten. Alles loopt gewoon door. Vooral het Ouderportaal vraagt nu extra aandacht. We zorgen er met ons allen voornamelijk voor dat het achter de schermen goed loopt.

Ik maakte mij in het begin niet zo veel zorgen over het coronavirus. Maar door een vriend die op de IC in het UMCG werkt kreeg ik wel door dat we de adviezen en maatregelen wel echt serieus moeten nemen. Door alle berichten heb ik besloten om mijn afspraken en vakantie voor nu te verzetten. Het worden denk ik wel drie hele lange weken zo zonder de gezelligheid van de collega’s en sociale contacten. Maar gelukkig hebben we altijd nog FaceTime en WhatsApp.”

Marieke Kaaijk polaroid -kopie

Marieke Kaaijk

Pedagogisch medewerker Marieke Kaaijk mist vooral de kinderen heel erg: “Wat een ander werk heb ik ineens! Wat een stilte. Ik mis de kinderen nu al. Ik vind het wel heerlijk dat ik er kan zijn voor de kindjes die er wel zijn. Dankzij hen vergeet ik even wat er allemaal aan de hand is in de wereld en word ik blij. We spelen spelletjes, knutselen en zorgen met z’n allen dat er een fijne sfeer hangt. Wanneer het nodig is, bied ik een luisterend oor. De kinderen hebben zoveel vragen! Maar ook voor de ouders zijn we er om vragen en onzekerheden te bespreken.

Pas goed op jezelf en elkaar, dat is eigenlijk mijn boodschap voor iedereen! Ik hoop dat we snel weer volle groepen hebben op de opvang en BSO. Ik ben vooral erg dankbaar dat ik klaar kan staan voor werkende ouders die onze opvang nodig hebben. Dus ik help waar ik kan. Ook vind ik het wel spannend om mijn werk te doen, omdat je met kinderen werkt waarvan de ouders heel belangrijk werk doen. Daarom vind ik dat ik extra alert moet zijn op een verkoudheid, of zelfs maar op de tekenen daarvan. Normaal ben ik daar nooit zo mee bezig geweest, maar nu wel.”

Tabitha Sluis_polaroid - kopie

Tabitha Sluis

Pedagogisch Medewerker Tabitha Sluis is gedurende deze periode gewoon op haar locatie Klavertje 6 te vinden. Nou ja, gewoon is het allemaal natuurlijk niet. “Het is echt heel gek om nu door de BSO te lopen. Het is zo leeg en stil! Ik ben er gelukkig al met al vrij nuchter onder, maar het is allemaal wel heel gek. De telefoon gaat de hele dag door. Ouders die vragen of er überhaupt wel kinderen komen, ouders met vragen over wat ze nu het beste kunnen doen, collega’s die verkouden thuis zitten en willen weten hoe het er bij ons voorstaat. Niemand wil thuiszitten, iedereen wil juist helpen. Die saamhorigheid, die betrokkenheid, dat is echt wel heel bijzonder. We willen er allemaal het beste van maken. En we maken er ook écht het beste van. Juist omdat er zo weinig kinderen zijn, hebben we nu de tijd om klusjes op te pakken die normaliter blijven liggen. Het plein schoonmaken, onkruid wieden, keukenkastjes uitsoppen. Het hele pand ruikt ineens naar schoonmaakmiddel!”

Tabitha heeft speciaal een SKSG Corona Rooster gemaakt: “Sommige kinderen zullen in eerste instantie het idee van ‘vakantie’ heerlijk vinden. Maar ook kinderen voelen de constante spanning en angst van alledag. Ze missen school, sport, vriendjes en vriendinnetjes en dat kan zich uiten in gedragsveranderingen zoals boosheid, verdriet of protest. Voor deze kinderen kan het houvast bieden om het ritme van school vast te houden. Maak je als ouder niet gelijk zorgen over achterstanden op school. Alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje. Zorg gedurende de dag dat ze ook even heerlijk kind kunnen zijn. Doe dingen waar ze blij van worden, bouw hutten, onderneem activiteiten met het gehele gezin, doe een dansje in de huiskamer of bak koekjes. Dan kijken we straks met elkaar terug op een bijzondere tijd, waarin we mooie dingen hebben geleerd van en met elkaar.”

Nikki van Dijk Polaroid - kopie

Nikki van Dijk

HRM adviseur Nikki van Dijk werkt vanuit huis. Ze verdeelt samen met haar man Frans de zorgtaken voor hun dochtertje Amélie en tussendoor probeert ze zoveel mogelijk werk te verzetten. “Het zijn gekke tijden en de dagelijkse planning verloopt anders dan normaal. Toch gaat al het werk wel zoveel mogelijk door. We willen straks, wanneer de coronacrisis voorbij is, natuurlijk geen problemen hebben in onze bezetting, dus blijven we ook volop bezig met de werving en selectie van nieuwe collega’s. Het enige verschil is dat we de sollicitatiegesprekken online voeren. Het is natuurlijk wel een hele andere setting, maar iedereen heeft daar begrip voor. Ik ben dan ook blij dat al deze online tools er zijn, zodat we ons werk wel kunnen blijven doen.

Mijn hart gaat uit naar alle Pedagogisch Medewerkers. Hoe zij zich hard maken door het blijven bieden van opvang, dat is toch mooi? Dankzij de inzet en toewijding van al deze collega’s, kunnen mensen uit vitale beroepsgroepen gewoon door blijven werken. Als ik mijn steentje bij kan dragen door al ons werk ook zoveel mogelijk door te laten gaan, dan doe ik dat met alle liefde.

Ja, het zijn gekke en onzekere tijden en het is natuurlijk vreselijk wat er wereldwijd nu gebeurt. Maar de hulpvaardigheid en flexibiliteit van onze collega’s, vind ik echt lovenswaardig. Daar neem ik mijn petje voor af!”

Polaroid frame SKSG medewerker portretten Marieke Hermelink - kopie

Marieke Hermelink

Marieke Hermelink van Klantadvies vindt het een rare en bijzondere periode. “Maar we proberen er samen het beste van te maken. Ook wij kunnen gelukkig gewoon vanuit huis werken. De telefooncentrale is overgeschakeld naar onze mobiele telefoons, waardoor we vragen van ouders toch zo snel en goed mogelijk kunnen behandelen.

Ik woon samen met mijn partner Johannes en drie kinderen: Cato (6 jaar), Sam (3 jaar) en Joes (net 1) in Zuidhorn. We proberen het schoolritme er voor Cato in te houden en Sam vindt dit allemaal erg interessant en vraagt ook wat zijn opdrachten zijn. Johannes en ik proberen de zorg voor de kinderen en ons werk zo goed mogelijk te verdelen. De eerste week zat ik met mijn laptop in de woonkamer te werken, maar dat doe ik nu niet meer. We hebben een werkplek op zolder gecreëerd en kunnen daar echt gefocust werken.

Thuiswerken vind ik wel pittig en ik mis mijn collega’s. Op kantoor kunnen we bijvoorbeeld snel met elkaar overleggen, wanneer er uitzonderlijke vragen gesteld worden. Nu gebruiken we ‘Teams’ om te overleggen en even bij te praten met elkaar. Het is ergens ook raar hoe snel je als persoon schakelt. Drie weken geleden waren het behandelen van inschrijvingen nog de orde van de dag, maar nu kijken we ervan op als er een ‘gewone’ inschrijving binnenkomt of dat iemand telefonisch een vraag stelt die niet aan corona gerelateerd is.

We hebben er extra werkzaamheden bij gekregen en proberen samen met locaties en pedagogisch medewerkers de noodopvang en 24-uurs opvang zo goed mogelijk te bemiddelen.

Ik ben trots op onze collega’s. We zijn nuchter en schieten niet in de paniekstand. We doen wat we kunnen en we zetten allemaal ons beste beentje voor. Voor iedereen: let goed op jezelf en op elkaar!”

Niels Sipsma - kopie

Niels Sipsma

Volgens Niels Sipsma, sportcoach en pedagogisch medewerker bij SKSG Sport-BSO Calcio, is het vooral belangrijk dat we allemaal blijven bewegen. “Als je veel thuis bent, dan vergeet je snel actief te bewegen, maar het is wel belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Wanneer je fit blijft en gezond eet, heeft dat weer een positief effect op je weerstand.

Zelf sport ik regelmatig en keer op keer ervaar ik weer hoe fijn het is om even lekker te bewegen. Ook nu sport ik gewoon door, alleen doe ik het in mijn eentje en binnenshuis. Ik ga niet meer naar buitensportplekken en ik sport niet meer in groepen. Ik merk dat ik lekkerder in mijn vel zit, wanneer ik elke dag voldoende beweeg. Ook wanneer ik normaliter sport met de kinderen van de BSO, dan merk ik al dat het goed is voor bijvoorbeeld hun concentratie. Dus daarom raad ik ook echt iedereen aan om elke dag voldoende te bewegen. En het is helemaal niet moeilijk om even in beweging te komen! Een paar keer de trap op en neer in huis, is zo gedaan, of het doen van squats en lunges tijdens het ophangen van de was of het inruimen van de vaatwasmachine. Dit zijn simpele oefeningen die heel effectief zijn.

Ook kun je met het hele gezin pauzes inlassen en dan challenges organiseren. Ga met z’n allen een minuut planken, ren zo vaak mogelijk de trap op en af, houdt een estafette rond het huis. Het kan ook leuk zijn om te sporten! En mocht je inspiratie nodig hebben. Om de dag deel ik een leuke en uitdagende challenge in de stories van Instagram en Facebook van SKSG!”

Jessica Nijstad polaroid - kopie

Jessica Nijstad

Senior pedagogisch medewerker Jessica Nijstad vertelt hoe zij dealt met deze uitzonderlijke situatie: “Ik ben op dit moment meerdere dagdelen aanwezig op de groep van BSO Atlantis, waar we kinderen opvangen van ouders uit vitale beroepen. Iedereen is bij ons een aantal dagdelen ingezet op de groep, dus we hebben de taken goed verdeeld. We organiseren extra leuke activiteiten voor de kinderen die gebruik maken van de noodopvang. Daarnaast maken we schoon en zijn we alvast bezig met het maken van een activiteitenplanning, voor wanneer de BSO weer open gaat

Het voelt goed om aan het werk te zijn en zo mijn steentje bij te dragen. Wel is het af en toe zoeken naar de juiste balans. Ik heb twee kleine kinderen thuis en mijn man werkt vanuit huis, dus daar ligt voor ons wel een uitdaging. Met mijn kinderen doe ik elke dag een challenge. De favoriete challenge die we thuis georganiseerd hebben, was het parcours van tuinmeubelen en balken in de tuin! Dus dat is zeker een aanrader voor andere ouders!”

Polaroid Wilma Drooger SKSG

Wilma Kurpershoek – Drooger

Er wordt niet alleen een beroep gedaan op de flexibiliteit van onze collega’s, maar ook zeker op de creativiteit en oplossingsgerichtheid. In dit laatste portret van deze serie, is het woord aan Wilma Kurpershoek-Drooger. Ze is gastouder en heeft wel een hele mooie manier gevonden om ‘haar gezinnen’ toch nog te kunnen helpen, ondanks dat ze momenteel de kinderen niet opvangt. “Ik wil altijd graag meedenken met ouders en ook graag helpen waar kan. Dus ik raakte eigenlijk wel een beetje in ‘paniek’, toen ik hoorde wat de maatregelen rondom het coronavirus voor mij als gastouder betekenen, maar ook voor de gezinnen die geen opvang meer kunnen krijgen voor hun kinderen. Hoe kan ik er toch nog een beetje zijn voor deze gezinnen, was de vraag die steeds door mijn hoofd spookte. Ik weet welke druk er bij de ouders ligt nu, dus hoe kan ik hen zoveel mogelijk ontlasten? Koken leek me een goed idee. Dus nu kook ik twee keer per week voor de gezinnen waarvan ik normaal op de kinderen pas. Ik breng dit zelf langs, of ze halen het zelf bij me op. Het wordt goed ontvangen!

Ik heb Goede Vrijdag noodopvang verleend voor twee jongens, waarvan de ouders op de ambulance werken. Dit was een hele bijzondere ervaring! Je komt bij mensen thuis die je nog helemaal niet kent. Het was een  lange dag, maar ik heb me heel goed vermaakt met de jongens. De ouders hadden hun zoontjes goed voorbereid op mijn komst, dus dat scheelde wel. Eind april verleen ik ook weer noodopvang bij ditzelfde gezin. Ik ben blij dat ik zo mijn steentje bij kan dragen.

Maar ik mis de kinderen waar ik normaal op pas, echt wel heel erg. Je bouwt als gastouder zo’n hechte band op met de kinderen. Met het hele gezin eigenlijk. Ik verheug me er echt op, om ‘mijn’ kinderen weer op te mogen vangen!”