“Sporten is niet alleen gezond, maar vooral heel erg leuk”

Interview met Simon Cageling, FC Groningen

Dat sporten en bewegen goed voor kinderen is, weten we allemaal. We denken dan voornamelijk aan de fysieke voordelen, zoals dat je kind er sterk en fit van wordt en dat het beoefenen van een sport goed is voor de motoriek en het uithoudingsvermogen. Maar wist je dat sport ook een belangrijke bijdrage levert aan de sociale ontwikkeling van kinderen? “Dat kinderen zich op sociaal vlak kunnen ontwikkelen is echt een ontzettend belangrijk aspect bij sport en bewegen,” vertelt Simon Cageling, coördinator sportactiviteiten bij FC Groningen. “Je leert om te gaan met winnen en verliezen, je ziet dat je zelf ergens beter in kunt worden door te oefenen en te trainen en je leert bijvoorbeeld ook kritisch naar jezelf te kijken.”

Voetballende kinderen met bal FC Groningen

Sporten: jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd, is oud gedaan. Volgens Simon is dat ook zeker zo met sporten en bewegen. “Als kinderen al heel jong in aanraking komen met sport en bewegen, dan is de kans groter dat ze ook later blijven bewegen. Bewezen is dat kinderen tussen twee en vijf jaar oud die veel in aanraking komen met sport, op latere leeftijd meer sporten en bewegen. Door jong te starten met sporten en bewegen, leg je de fundering voor een leven lang bewegen. Of dat nu voetbal is, tennis, of turnen. Dat maakt niet uit, als het kind maar iets doet wat hij leuk vindt.”

“Door jong te starten met sporten en bewegen, leg je de fundering voor een leven lang bewegen”

Simon Cageling

Simons droom is dan ook om zoveel mogelijk kinderen in de provincie aan het sporten te krijgen. En daar heeft hij nog een lange weg te gaan. “De cijfers zijn zorgwekkend. Er wordt aanzienlijk minder bewogen en gesport door Nederlanders, maar ook zeker door kinderen. Dat baart me echt wel zorgen.” Simon ziet het ook gebeuren, wanneer hij scholen bezoekt met FC Groningen Scholentour. “De motoriek en bewegingsvrijheid van kinderen die niet of nauwelijks sporten, is aanzienlijk minder dan die van kinderen die regelmatig sporten. En daar ligt voor ons een behoorlijke uitdaging. We erkennen als voetbalclub onze maatschappelijke rol en hierin trekken we ook samen op, met bijvoorbeeld SKSG en de gemeente Groningen, maar ook met andere sportclubs, zoals Lycurgus en Donar. Er ligt een schone taak voor ons allemaal, om kinderen meer en meer in beweging te krijgen.”

Buiten spelen bij SKSG Ranonkel | Kinderopvang Peuterspeelzaal en BSO Hoogkerk

Ervaren dat sporten en bewegen heel leuk kan zijn

Simon vindt het vooral belangrijk dat kinderen ervaren dat sporten en bewegen heel erg leuk kan zijn. “Sporten en bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid, het is ook gewoon heel leuk om te doen.” Vanuit FC Groningen organiseert hij regelmatig workshops, clinics en evenementen waarbij kinderen verschillende sporten leren kennen. Ook in samenwerking met SKSG worden regelmatig clinics en workshops georganiseerd, zoals Trainen als een Prof of een rondleiding door het stadion van FC Groningen. De focus ligt voornamelijk, hoe kan het ook anders, op voetbal. Maar ook andere sporten komen in het hele activiteitenprogramma aan bod. “We laten kinderen zien hoe leuk het is om te sporten en beter te bewegen. Je maakt vrienden, strijd samen voor hetzelfde doel en leert kinderen kennen uit andere wijken en dorpen.” Simon is dag en nacht met sport bezig. En dat hij echt een passie heeft voor sporten, helpt gelukkig wel op de boodschap over te brengen aan kinderen. “Ik hoop dat ik mijn enthousiasme over kan brengen. Volgens mij lukt dat meestal wel, want ze verlaten het veld meestal met een grote glimlach.”

“Sporten en bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid, het is ook gewoon heel leuk om te doen.”

Simon Cageling

NOC*NSF Nationale Sportweek

Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 september wordt de NOC*NSF Nationale Sportweek georganiseerd. Gedurende een dikke week worden door heel Nederland verschillende sporten in de etalage gezet. Het doel? Laten zien hoe gezond en vooral ook hoe leuk sporten en bewegen is. Ook op verschillende locaties van SKSG worden sportieve activiteiten georganiseerd, waaronder de grote Sportinstuif. Kinderen van alle BSO-locaties zijn welkom om tal van superleuke sporten uit te proberen.

Check meer info

 

Sporten en bewegen bij SKSG

Bewegen is goed voor alle ontwikkelingsbieden van kinderen. Daarom is op alle locaties van SKSG veel aandacht voor sport en beweging. De kracht van sporten bij SKSG raakt vooral de sociale ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat kinderen samen tot een doel komen. Door van elkaars talenten gebruik te maken leren ze dat samenwerken veel meer oplevert dan als je iets als individu doet.

Simon Cageling - FC Groningen

Over Simon Cageling

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Simon Cageling (24). Simon is coördinator voetbalactiviteiten bij FC Groningen. Hij organiseert allerlei sportieve activiteiten voor kinderen, zoals voetbalkampen, de scholen tour en de workshops Trainen als een Prof. Ook naast zijn werk bij FC Groningen is hij veel met sport bezig. Voetbal stroomt zogezegd door zijn aderen. Tot voor kort was hij coach bij SV Bedum en sinds een maand is hij hoofdtrainer bij Velocitas 1897.