Tijgerend zelfvertrouwen ontwikkelen

Baby’s hebben nog erg veel nieuwe dingen te ontdekken en te zien. Zeker in de eerste drie maanden zijn de meeste baby’s zeer geïnteresseerd in andere mensen; ze zoeken gericht contact door te kijken, geluidjes te maken (‘roepen’) en te glimlachen. Baby’s zijn dus hele sociale wezens. Dit proberen wij op de groepen te bevorderen door onder andere gebruik te maken van grondboxen.

Een grondbox is een relatief grote ruimte op de grond met een houten hek eromheen voor liggende, rollende en tijgerende baby’s. Deze box is een fijne ruime plek waar baby’s veilig op onderzoek uit kunnen gaan totdat zij kunnen lopen. Op de spelmomenten geven wij baby’s zo veel gelegenheid om vrij te bewegen. Hierdoor leren ze uit zichzelf te rollen, kruipen en speeltjes vast te pakken. Het gevoel van eigenwaarde groeit als een baby vrij kan bewegen en zich op eigen tempo kan ontwikkelen.

68923357 - little cute boy playing and crawling in playpen on alphabet puzzle mat

Elke ‘stap’ die de baby zelf zet, is een stap naar zelfvertrouwen!

Daarnaast kunnen baby’s zich ook prima met elkaar vermaken. Ze kijken naar elkaar en gaan samen achter een speeltje aan. Hoe jong ze ook zijn; er is over en weer contact. Het kan ook heel interessant zijn voor een baby om naar een andere baby te rollen of een handje uit te steken. Prachtig om te zien hoe baby’s in een grondbox contact zoeken en met elkaar brabbelen.

De ondergrond van de grondbox kan gewoon de harde vloer zijn (eventueel een kleed voor de warmte) of een stevige mat. Wij vinden het belangrijk dat baby’s de grond goed voelen, want daardoor leren zij hun lichaam kennen. Hierdoor ontdekken baby’s welke punten in hun handen en voeten kracht geven. Deze ‘triggerpoints’ gebruiken ze bij bewegingen zoals omrollen of afzetten. Baby’s die al tijgeren, kunnen ook al klimmen. Wij willen baby’s die mogelijkheid geven zodat ze leren zichzelf op te vangen als ze vallen. In de box worden daarom ook wel stevige kussens neergelegd, zodat baby’s hun evenwicht kunnen oefenen.

We leggen baby’s onder begeleiding en in afstemming met ouders ook wel eens op de buik. We doen dit om ze uit te dagen andere nek- en rugspieren te gebruiken. Baby’s krijgen hier een sterkte en rechte rug van. Vind je baby dit niet prettig? Je kunt je baby ook op je borst leggen. Als je je baby op schoot hebt, probeer dan steeds meer naar achteren te leunen tot je op je rug op de grond ligt. Je baby ligt dan op jouw buik en borst. Dit voelt voor jouw baby wellicht veiliger en geeft voor hem of haar ook nieuwe mogelijkheden!

De pedagogisch medewerkers leggen ook speeltjes in de grondbox, maar niet teveel. Baby’s kunnen namelijk heel lang bezig zijn met één speeltje. Vanaf drie maanden krijgt een baby ook langzaam door dat hij met zijn acties een reactie kan veroorzaken, zoals een speeltje expres laten vallen die jij dan aldoor weer op gaat pakken:……Het allerleukste spelletje voor een baby!

Is er op jouw locatie ook een grondbox? En zoekt jouw baby ook al contact met andere baby’s?