Top 3 kinderboeken die je in de kast wilt hebben staan: voor elke leeftijd!

Lezen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Wanneer je kind al op jonge leeftijd in aanraking gekomen is met taal, boeken en het vertellen van verhalen, dan verloopt het leren lezen op latere leeftijd soepeler. Lezen draagt bij aan de ontwikkeling van een rijke woordenschat en boeken kunnen ook gebruikt worden om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken. Kortom, er zitten niets dan voordelen aan voorlezen en zelf lezen. Daarom zijn Senior Pedagogisch Medewerkers Maartje (SKSG Krullevaar) en Daniëlle (IKC Groenewei) de boekenkast ingedoken en hebben een top drie voor alle leeftijden samengesteld. Dus of je thuis nu een dreumes of een tiener hebt rondlopen: hier vind je dé beste, leukste en grappigste kinderboeken voor jouw kind!

Voorlezen op de babygroep

Baby’s en dreumesen

1. Baby ziet… kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden

Een babyboek waar de zintuigen van de baby worden geprikkeld. Er zijn veel plaatjes in zwart en wit, aangevuld met een felle kleur. Deze contrasten ziet de baby het best! Dit boekje stimuleert de hersenen en de visuele waarnemingen. Achterin zit een spiegeltje wat voor baby’s en dreumesen altijd erg leuk is! En wie is dat daar in de spiegel?

2. Baby ziet… een doorkijkboek

Uit dezelfde reeks als nummer 1, is er nog dit leuke doorkijkboekje. Niet alleen kijken met de ogen, maar zeker ook voelen met de handen! Zo leert je baby niet alleen visuele waarnemingen maar ook wordt een beroep gedaan op de sensorische ontwikkeling. Ook hierin een spiegeltje waarin je kind zichzelf kan opzoeken.

3. Mijn eerste 100 – Mijn eerste 100 woorden

Een mooi boek waarin de eerste woorden worden benoemd waar je kind mee in aanraking komt. Boom, stoel, beker, bal. Bij de woorden staan echte foto’s, waardoor de woorden en beelden makkelijker aan elkaar gelinkt kunnen worden. Dit boek vergroot enorm de woordenschat van je kind.

Icoon Blok ABC paars

Lezen en voorlezen is heel belangrijk, zeker om mee te starten in de babytijd. Het is de basis voor een goede taalontwikkeling.

Maartje Blankert
Senior Pedagogisch Medewerker SKSG

Peuters

1. Fiets – Charlotte Dematons

Weer een heel leuk boek van Charlotte Dematons! De boeken van Charlotte Dematons hebben geen tekst. Je kan je eigen fantasie de vrije loop laten tijdens het voorlezen. Ook je kind krijgt veel ruimte in zijn of haar eigen fantasiewereld te ontwikkelen. Er is veel te zien op elke bladzijde. Meer dan genoeg voer voor een leuk gesprek met je kind tijden het lezen, kijken en ervaren!

2. Diertjes tellen met Fien en Milo – Pauline Oud

Fien en Milo spelen de hoofdrol in een hele reeks van Pauline Oud. Het zijn zeer leuke voorleesboeken met mooie aansprekende tekeningen. In deze serie worden vaak ook vragen gesteld aan jou, als voorlezer. Zo kan je het verhaal heel interactief oppakken met je kind. In dit boek wordt ook geteld. De combinatie van taal en rekenen is heel goed voor de ontwikkeling van je peuter.

3. Van oma mag alles – Arend van Dam

Wie kent het niet? De geweldige band van je peuter met opa en oma. Dit boek is naast grappig en mooi, ook heel leerzaam. Het gaat over de relatie tussen grootouders met hun kleinkinderen en over het stellen van grenzen. Er worden geen ellenlange verhalen verteld en de tekeningen spreken je peuter sowieso aan!

voorlezen bij SKSG Bruintje Beer Kinderopvang Peuterspeelzaal Indische buurt Groningen

Kleuters

1. Speuren in het water – met zaklamp

Dit is naast een educatief boek, ook een heel interactief boek. Het verhaal begint met een leerzaam stukje en met de bijgevoegde ‘zaklamp’ kan jouw kleuter op onderzoek uit en onderwaterdieren spotten en andere magische avonturen beleven. Kun jij ze allemaal vinden? Dankzij de combinatie van iets zien, luisteren en doen, raakt je kleuter hier niet snel op uitgekeken. Oja, en is jouw kleuter helemaal fan van eenhoorns? Er is ook een unicorn-variant van dit boek!

2. Boer Boris en de sneeuwpop – Ted van Lieshout

Het nieuwste boek van Boer Boris is zeer geschikt voor de winter en is alweer het achttiende boek uit de populaire reeks. Alle Boer Boris boeken zijn op rijm geschreven zijn en je daarom een voorspelbare melodie in het voorlezen krijgt. Het rijmen helpt een grotere woordenschat opbouwen. Vergeet ook vooral niet de muis te zoeken op elke pagina!

3. Wij vieren feest! – Susannah van Asch – Yasuda

Een lust voor het oog! Een prachtig boek gemaakt van foto’s van zelfgevilte schilderijen. Het is niet alleen heel leuk om binnen dit boek samen met je kleuter op ontdekkingstocht te gaan, het staat ook heel mooi op je thematafel of in de open boekenkast. Er is een lente/zomer boek en een herfst/winter boek. De platen zijn werkelijk betoverend.

Icoon Boekje 123 paars

Er zijn fantastisch mooie boeken te koop in ontelbaar veel thema’s. Er zit voor iedereen wel een lievelingsboek tussen

Daniëlle Weenink,
Senior Pedagogisch Medewerker SKSG

Vier t/m zeven jaar

1. De Zoete Zusjes gaan verhuizen – Hanneke de Zoete

De Zoete Zusjes, Saar en Janna, zijn mateloos populair geworden dankzij de vlogs die ze samen met hun ouders en oudere broer maken. In dit boek maken ze een spannend avontuur mee tijdens de verhuizing naar hun nieuwe huis. De verhalen zijn vrolijk en vlot geschreven en kinderen kunnen zich goed inleven in de avonturen die de meiden meemaken. Klaar met deze uitgave, check ook vooral eens de andere boeken uit de reeks!

2. Ik ben geen topmuis – Geronimo Stilton

De boeken van Geronimo Stilton zijn ideaal voor kinderen die net leren lezen. Op elk AVI niveau zijn andere boeken verkrijgbaar. Het lettertype en de kleuren maken het heel vermakelijk om te lezen. Wat zo handig is aan de Geronimo boeken is dat ze veel zelfbedachte woorden gebruiken waardoor kinderen niet gokkend kunnen lezen. Wat ook een goede tip is, zijn de ML – makkelijk lezen versies.

3. Het grote groeiboek van Vos en Haas – Sylvia Vanden Heede

Dit boek van Vos en Haas bevat 9 verhalen in 3 leesniveau’s. Hierdoor is het een ideaal meegroeiboek voor kinderen die net leren lezen. Er staan zowel verhaaltjes in om voor te lezen als om zelf te lezen. Een handig cadeau en natuurlijk ook altijd spannend en vermakelijk!

voorlezen SKSG Battello Kinderdagopvang Peuterspeelzaal Groningen Corpus den Hoorn

Acht jaar en ouder

1.Dog Man 11 Alle honds aan dek – Dav Pilkey

De boeken uit deze serie zijn niet voor niks zo populair onder de oudere kinderen. Ze zijn namelijk makkelijk en vlot geschreven in een soort stripvorm! Het zijn altijd spannende en grappige avonturen en kinderen lezen ze het liefst in één ruk uit.

2. Meester Jesper & de TikTok Battle

Meester Jesper, wie kent zijn filmpjes niet! Deze basisschoolleraar van groep 8 is ontzettend populair op social media door de TikTok filmpjes die hij maakt met zijn klas en de filmpjes die hij online zet met onderwijs hacks. Dit boek is een supergrappig en spannend fictie-avontuur over meester Jesper en zijn klas!

3. Juf Braaksel en de gigantische ontploffing – Carry Slee

Dit gloednieuwe deel in de spannende en grappige Juf Braaksel-serie is weer een toppertje van Carry Slee. Juf Braaksel blijft een grote hit onder zowel jongens als meisjes. In dit deel gaat groep 7 op schoolreisje en die blijkt naar een heel mysterieuze plek te gaan!

Wij vinden voorlezen belangrijk!

Dit blog is geschreven in samenwerking met Maartje Blankert en Daniëlle Weenink. Allebei zijn ze Senior Pedagogisch Medewerker én voorleescoach bij SKSG. Maartje is werkzaam bij SKSG Krullevaar en en Daniëlle bij IKC Groenewei. Maartje: “Lezen en voorlezen vind ik heel belangrijk, zeker om al mee te starten in de babytijd. Het is de basis voor een goede taalontwikkeling. We besteden dan ook veel tijd en aandacht aan lezen en voorlezen op de groep. Als voorleescoach enthousiasmeer ik ook mijn collega’s voor boeken en lezen! Samen kiezen we geschikte boeken voor de baby- en peutergroepen en bedenken we activiteiten die we eraan willen koppelen. Wanneer de peuters het hele verhaal mee vertellen tijdens het voorlezen is mijn dag weer goed.” Ook Daniëlle vindt de interactie met kinderen heel fijn, wanneer het op (voor)lezen aankomt: “Er zijn fantastisch mooie boeken te koop in ontelbaar veel thema’s dus er zit voor iedereen wel een lievelingsboek tussen. Lezen en voorlezen is superbelangrijk in het aanleren van taal en zorgt voor een rijke woordenschat. Voorlezen is voor mij belangrijk omdat het een gezellig moment is samen. Het prikkelt de fantasie en je kunt samen lachen en je verwonderen, de spanning opbouwen of nieuwe dingen leren. Het is een verhaal waar je even helemaal in kunt kruipen en van dichtbij meemaken.”

Help een verrassing

Nationale Voorleesdagen

Van 24 januari tot 3 februari staan we weer in het teken van voorlezen! Dan zijn het namelijk De Nationale Voorleesdagen! Alle peutergroepen van SKSG hebben Help! Een verrassing ontvangen, compleet met bijpassende speelmaterialen.

Gekoppelde activiteiten

Voorlezen is reuze belangrijk voor de taalontwikkeling voor je kind. Ook voor het leren lezen is dit al een goede voorbereiding. Het voorlezen van Pip koppelen we aan allerlei VVE activiteiten. Bijvoorbeeld spelletjes die de motoriek bevorderen, begrip van dingen stimuleren (bijv. groot en klein), en sociale omgang ontwikkelen.