Voedingstip: minder zoete drankjes drinken

Bij SKSG zijn we actief bezig om kinderen water en thee te laten drinken in plaats van allemaal zoete drankjes zoals limonade. Dit zodat de kinderen minder suiker binnenkrijgen, want suiker is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Met z’n allen krijgen we erg veel suiker binnen, waaronder veel uit zoete drankjes. Hierover volgt binnenkort een artikel met meer informatie. Natuurlijk zeggen wij niet dat jouw kind thuis geen limonade of andere suikerhoudende dranken meer mag drinken. Die keuze is aan jou. Toch kunnen wij ons voorstellen dat er ouders zijn die graag willen dat hun kind minder suikerhoudende dranken binnenkrijgt. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet:

  • Laat kinderen een leuke waterfles of beker uitzoeken en gebruik deze alleen om water uit te drinken. Een waterfles zou het kind ook mee naar school kunnen nemen.
  • Spreek met het kind af op welke momenten hij of zij nog wel limonade krijgt en op welke momenten het water of thee krijgt. Zo zou je kunnen beginnen met alleen een bekertje limonade na schooltijd of na de opvang en de rest van de dag water en thee. Zo weet je kind waar het aan toe is.
  • Geef zelf het goede voorbeeld.
  • Jong geleerd is oud gedaan. Hoe jonger het kind, des te makkelijker het aan te leren is om voornamelijk water en thee te drinken. Dus gewoon geven! Aan de andere kant kun je oudere kinderen uitleggen waarom water en thee beter is dan limonade.
  • Op verschillende locaties van SKSG voegen we stukjes fruit of munt toe aan het water. Misschien vind jouw kind het leuk om dit thuis ook te doen?
  • Heeft je kind er echt moeite mee om thuis ook minder limonade te drinken? Je zou het water steeds iets minder aan kunnen lengen met limonade zodat je heel rustig naar enkel water toewerkt.

Heel veel succes!