Waterspelletjes

Hoge temperaturen in Nederland: geen beter moment dan nu om te experimenteren met water! Naast samen plezier maken is het mooi meegenomen dat je met waterspelletjes ook meteen de denkontwikkeling van jonge kinderen kunt stimuleren. Vergeet daarbij het motto van Waterbedrijf Groningen niet: ‘Geniet, maar verspil het niet.’ Het is namelijk belangrijk om zuinig te zijn met ons drinkwater.

Wij geven je graag wat inspiratie voor wateractiviteiten met kinderen.

  • waterspelletjesGeef je kind een bak water met lege flesjes, sponzen, washandjes en kijk wat hij of zij hiermee gaat doen. Doe het kindje na, laat hem of haar vertellen, verwoord wat je ziet en doet en laat eens zien wat je nog meer zou kunnen doen. Naast samen plezier maken, stimuleer je zo ook de denkontwikkeling van het kind.
  • Maak bubbels door met een rietje in het water te blazen. Wat een waterpret! Wat blijft er drijven en wat zinkt naar de bodem van de bak? Wat gaat heel snel naar de bodem en wat langzaam? Zoek er eens verschillende voorwerpen bij. Kun je met de rietjes die je hebt gebruikt om bubbels te maken de voorwerpen die blijven drijven ook vooruit blazen?
  • Wat gebeurt er als je water een tijdje in de diepvries zet? Vul een vormpje voor ijsblokjes met water en een stukje aardbei. Zet het in de diepvries en wacht tot het ijs is geworden. Laat je kind de ijsblokjes daarna voelen, ruiken en proeven en benoem dat het gaat het smelten in de zon. Beleef het samen en eet daarna lekker de aardbeien op!

Ook voor oudere kinderen zijn er veel leuke waterspelletjes te bedenken. Bron: Wijzer over de basisschool. We lichten er hieronder drie uit.

Waterspelletjes met kinderen

  • Maak een paar uur van tevoren een aantal oude T-shirts nat en leg ze in de vriezer (eventueel opgevouwen). Als de T-shirts bevroren zijn, deel je ze uit aan de kinderen. Laat de kinderen proberen om het bevroren T-shirt aan te trekken. Wie het eerste zijn of haar T-shirt heeft aangetrokken, heeft gewonnen! Daarna is het natuurlijk voor alle kinderen lekker koel in dat net ontdooide T-shirt. Tip: je kunt de T-shirts ook in een diepvrieszakje (formaat groot) gevuld met wat water invriezen.
  • Ga waterliedjes raden met jouw kind. Een variant op ‘Liedjes raden’ waarbij een speler een liedje gaat hummen, is om een liedje te zingen terwijl je een slok water in je mond hebt. De speler die het liedje als eerste heeft geraden mag nu een flinke slok water nemen en een liedje zingen/gorgelen. Zo laat je je kind op een speelse manier meer water drinken.
  • Speel ouderwets tikkertje, maar dan met een natte spons! Zorg er wel voor dat je niet te hard gaat rennen met dit warme weer natuurlijk.

Heel veel plezier met deze waterspelletjes, en pas goed op elkaar met deze hitte!