Afscheid nemen van je kind op het kinderdagverblijf, hoe doe je dat?

Help, mijn dochtertje (1 jaar) wil mij het liefst de hele dag om zich heen hebben. Ik word er een beetje wanhopig van. Ook het afscheid nemen op het kinderdagverblijf gaat op dit moment erg lastig.

Op deze leeftijd is het niet zo verwonderlijk dat je dochter graag bij jou wil zijn. Jij bent vertrouwd en geeft het kind houvast en veiligheid die het op deze leeftijd nog heel erg nodig heeft. Eigenlijk ook heel fijn dat jij dit bent voor haar, maar ik snap dat dit natuurlijk je dagelijkse doen in de weg kan zitten.
Huilen als je weggaat of je claimen is een hele natuurlijke reactie. Dit past bij een normale fase in de ontwikkeling. Het ene kind kan hier beter mee omgaan dan het andere. Vaak speelt het karakter van het kind hierin ook een rol. Kinderen moeten natuurlijk ook leren om alleen te zijn en zichzelf te kunnen vermaken. Dat kost tijd (en geduld ?) maar mogelijk helpen onderstaande tips:
– Laat je stem horen als je thuis uit het zicht van haar bent. Zing bijvoorbeeld een liedje, of praat een beetje tegen jezelf als je bijvoorbeeld staat te koken. Jou horen kan je kind gerust stellen.
– Je kent vast het ‘kiekeboe-spelletje’ wel. Speel dat eens met haar. Het is een leuke manier om te oefenen dat ‘niet zien’ niet gelijk staat aan ‘weg en niet meer terugkomen’
– Ze begrijpt je vast al een beetje. Benoem dan wat je gaat doen en doe dat vervolgens ook. Zeg bijvoorbeeld dat je even was uit de wasmachine gaat halen. Als ze dan gaat huilen, laat dat dan maar even. Als je weer terugkomt (maak het niet te lang), leert ze erop te vertrouwen dat je doet wat je zegt. Zo leert ze al een klein beetje om alleen te zijn
– Geef je kind de tijd om aan nieuwe personen te wennen. Vertrouwde spulletjes meenemen naar vreemde plaatsen kan helpen; een knuffel, pop of dekentje, fotootje van jou en of je gezin

Wat betreft afscheid op het kinderdagverblijf:
Gebruik steeds een vast ritueel bij het afscheid nemen, deze structuur geeft houvast. Als je je kind wegbrengt naar het kinderdagverblijf houd dan vast aan de zin ‘zeggen wat je doet en benoemen wat je ziet’ . Dat geeft je kind houvast en helpt haar om voorbereid te zijn op wat ze gaat doen. Bijvoorbeeld “nu doen we de jas uit en dan kun je lekker gaan spelen”, oh ik zie … al”, “kom dan gaan we even samen kijken”, speel daarna nog even kort met je dochter (laat je dochter kiezen waarmee), neem afscheid met een dikke knuffel, zwaai nog even en loop rustig weg. De pedagogisch medewerkers hebben gelukkig veel ervaring met afscheid nemen en je kind troosten. Spreek eventueel met de pedagogisch medewerker af dat zij u even later bellen. Het geeft je vaak zelf een gerust gevoel als je hoort dat je kind kort na je vertrek al leuk aan het spelen is!