Weken lang thuis met je kind: een last of een kans?

Het is een hele gekke en bijzondere tijd, die we nooit meer zullen vergeten. Inmiddels gaan we al bijna de tweede maand in van de maatregelen rondom het coronavirus. Óf je wordt inmiddels gillend gek, óf je raakt zo langzamerhand wel gewend aan de nieuwe dagindeling.

Dat de maatregelen rondom het coronavirus invloed hebben op jou en je gezin, dat staat in ieder geval als een paal boven water. Hoe kan je ervoor zorgen dat het thuis een beetje leuk blijft? Hoe zorg je ervoor dat je kind elke dag nog wel uitgedaagd wordt? Kortom: hoe zorg je ervoor dat je het weken lang thuis doorbrengen met je kind, als een kans ziet, in plaats van als een last? Ons pedagogenteam heeft een hele lijst met leuke, inspirerende en uitdagende activiteiten samengesteld, om je kind(eren) spelenderwijs uit te dagen. En het leuke is: ze hebben deze opgedeeld in leeftijdscategorieën. Dus álle ouders kunnen hier hun voordeel mee doen!

Speciaal voor de peuters

  • Maak puzzels met elkaar en benoem wat je kind doet. “Dit stukje past niet, dus zoek eens een puzzelstukje dat wel precies in dat hoekje past”.
  • Laat je kind met je mobiel foto’s maken van woorden die beginnen met een p, b of d. Zo leert je kind het verschil tussen deze klanken
  • Laat je kind meehelpen met klusjes doen, zoals afwassen, broodje smeren en dweilen. Ook hierbij kan je benoemen wat je kind doet. “Als het raam schoon is kunnen we beter naar buiten kijken!”
  • Speel een rollenspel. Jij bent ziek en je kind is de dokter. Wat moet er gebeuren: koorts opgemeten, een pleister plakken, een slokje water?
  • Wees creatief met wat je in huis hebt! Schrijf letters in scheerschuim op het aanrecht of ga met brooddeeg aan de slag om leuke vormen, cijfers en letters te maken.
  • Kijk eens in de tuin of in een parkje in de buurt wat er nu allemaal al bloeit en of er vogels al nestjes aan het maken zijn. Inmiddels is het echt lente aan het worden, dus er gebeurt van alles in de natuur!
  • Laat je kind zelf een boekje voorlezen, op geheel eigen wijze. Bel tegelijkertijd bijvoorbeeld opa en oma, zodat je kind zijn of haar verhaal met hen kan delen.
  • Gezelschapsspelletjes zijn erg goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld voor vaardigheden als geduld omdat je soms op je beurt moet wachten, omgaan met verliezen etc.

Speciaal voor de kleuters

  • Je kan voor je kind een bepaald ritme op de dag aanbrengen. Dat doen we op de opvang ook. In dit filmpje kun je zien waarom dat goed is voor je kind. Ook hebben we hier wat voorbeelden van mogelijke dagritmekaarten.
  • Meer inspiratie nodig om je kind thuis onderwijs te geven? Neem dan eens een kijkje op de site van Credu. Hier vind je een scala aan educatieve materialen, die zeker ook haalbaar zijn voor ouders met een wat kleinere beurs.
  • Speel the floor is lava, waarbij jullie de vloer niet mogen raken, bouw buiten in de tuin een parcours met tuinmeubilair en ga lekker klauteren en klimmen.
  • Ga vooral veel naar buiten! Er is van alles rondom je huis te beleven. Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met Stichting NatuurWijs een leuk programma, met allemaal opdrachten, samengesteld om op ontdekkingsreis te gaan in jouw tuin.
  • Maak een kleurrijke regenboog en plak deze voor het raam! Hiermee breng je niet alleen kleur aan in jouw straat, ook is het ontzettend leuk om samen iets moois te maken. Lees alles over de regenboogactie op onze Facebook.

Speciaal voor basisschoolkinderen tussen 6 en 9 jaar

  • Laat je kind een tekening maken en zo vertellen wat er nu gebeurt of je kind zich voelt. Stel er bijvoorbeeld vragen bij als: wat kun je over je tekening vertellen en welke kleuren heb je gebruikt? Op deze manier sta je samen stil bij hoe je kind deze periode ervaart. Wil je meer tips over hoe je het gesprek over corona aangaat met je kind? Lees deze blog dan, dat is geschreven in samenwerking met senior pedagogisch medewerker Mirjam Zuidema.
  • Bestel via de site www.koolwitjesindeklas.nl een pakket met eitjes, cocons en rupsen van vlinders. Het is echt prachtig om samen elke dag te kijken hoe deze stadia verlopen en je kind elke dag eten aan de rupsen te laten geven. Er zijn wel kleine kosten aan verbonden.
  • Speel met je kind een coöperatief spel waarbij vooral samenwerken voorop staat in plaats van winnen. Zie deze website voor wat ideetjes.
  • Laat je kind een recept bakken of koken. Hierbij staat dan het meteen ook wegen en meten centraal.
  • Laat je kind een speurtocht uitzetten voor jou (maakt gelijk je hoofd een beetje leeg als je zelf heel hard gewerkt hebt. Spreek bijvoorbeeld af dat er minstens drie sommen, drie spreekwoorden en drie beweegspelletjes in kunnen zitten.
  • Doe mee met Van zaadje tot slaatje, van IVN Natuureducatie. Dit is een mini moestuinactie, waarbij je in een paar weken tijd kweek zelf je eigen slaatje. Op de website van IVN delen ze elke week een filmpje, waarmee ze je op weg helpen.

Speciaal voor basisschoolkinderen tussen 9 en 12 jaar

  • Naast het lesmateriaal dat je ontvangt van de basisschool, kun je ook samen luisteren naar leuke luisterboeken. Met een bibliotheekabonnement kun je hier inloggen en e-books lenen. Ook zonder bibliotheekabonnement kun je de Luisterbieb app downloaden en gratis luisterboeken luisteren.
  • Op Storytel kun je veel luisterboeken en e-books vinden. Tijdens een proefperiode van veertien dagen is Storytel gratis. Daarna betaal je een maandelijks bedrag.
  • Met een Kobo plus abonnement kun je veel luisterboeken en e-books vinden. Tijdens de proefperiode van dertig dagen kun je dit gratis uitproberen. Daarna betaal je een maandelijks bedrag.
  • Ook wanneer je kind(eren) in deze leeftijdscategorie zit, is het belangrijk om zoveel mogelijk naar buiten te gaan! Ga een stukje wandelen door de wijk, las een sportuurtje in, in de tuin of op het balkon, ga samen voetballen of tafeltennissen of pak de fiets en trek er ’s middags lekker op uit. Houd daarbij wel rekening met de regel om zoveel mogelijk afstand te houden en bezoek geen drukbezochte plekken.