Doe ik het wel goed? Hoe word ik een betere ouder?

Je herkent het vast wel: je vraagt je af of je wel een goede ouder bent en of je het wel goed doet: die hele opvoeding? Toch?

En doordat je af en toe onzeker bent, weet je af en toe niet meer wat nu het beste is voor je kind. Juist wel streng zijn, of nu even toegeven. Juist meer met je kind doen of juist iets voor jezelf doen??

Weet je het soms ook niet meer en heb je even een steuntje in de rug nodig?

De pedagogen van SKSG geven dat steuntje graag!

Hieronder een aantal tips:

  • Bedenk eens wat je nu al goed doet? Wat gaat jou als vader of moeder heel gemakkelijk af? Als je wat grotere kinderen hebt, kun je dat zelfs aan ze vragen! Is het geduld, of speel je juist vaak mee, kan je goed opruimen? Doe daar nog een beetje meer van!
  • Dat je je zelf alleen al afvraagt wat voor soort ouder je bent, is al heel goed! Je denkt erover na & je ben bewust met de opvoeding bezig! Alweer een pluspuntje voor jou!
  • Je kinderen opvoeden is niet niks! Je bent er verantwoordelijk voor om een beetje redelijk mens af te leveren tegen de tijd dat hij 18 jaar is. En dat in deze tijd met alle veranderingen. Logisch dat je je af en toe afvraagt: doe ik het wel goed? Praat daarom met andere ouders over waar zij tegen aan lopen en hoe zij dit oplossen. Wedden dat zij zich ook afvragen of ze het wel goed doen. Uitwisselen helpt!
  • We kunnen het opvoeden zo serieus maken als we willen en dus ook zo leuk als we zelf willen. En bij een beetje luchtigheid, humor en niet al te serieus zijn, ben jij als ouder gebaat en je kind al helemaal! Dus lukte het vandaag niet zo goed, maak er een grap over en ga morgen weer verder!
  • Wil je eens luchtig uitwisselen met andere ouders? Eventueel onder het genot van een drankje? Dat kan! In onze opvoedparty is er ruimte voor alle ervaringen, vragen en alles waar je verder tegen aan loopt in de opvoeding van je bengels.

Linda, de moeder die bij de opvoedparty was, vond er dit van: “Ik dacht dat de opvoedparty zou gaan over wat ik als ouder allemaal niet goed doe met mijn kinderen, maar dat was het helemaal niet! Samen met Anne, de pedagoog van SKSG, hebben we van alles met mijn vriendinnen besproken: van veel snoepen tot heel vroeg wakker worden, van belonen tot straffen! Ik ga na vanavond proberen om iets meer tijd (met 3 kleine kinderen best lastig….) voor mijzelf vrij te maken zodat ik meer ontspannen ben”.

Kijk voor meer informatie over een opvoedparty samen met jouw vriendinnen, collega’s, buurvrouw en (schoon)zus op onze pagina over opvoeden en workshops.