“Wil je met me spelen?” Meespeeltips voor ouders

Spel is essentieel bij de ontwikkeling van kinderen. Door te spelen worden de motoriek, zintuigen, taal, cognitie en sociale omgang bevorderd. Spelen is dus ontzettend belangrijk voor kinderen!

Je kent dat wel: je zit nét lekker op de bank met een kop koffie, wil je kind heel graag met jou samen spelen. Je hebt eigenlijk niet echt zin, en als je zin maakt weet je niet zo goed hoe je dan het beste mee kunt spelen. Je hebt toch wel te maken met een andere belevingswereld dan je kind en qua fantasie zitten jullie eigenlijk ook niet echt op hetzelfde niveau. Hoe ga je hiermee om? En hoe kun jij tóch leuk spelen met je kind?

Hoe zit het ook alweer met meespelen en hoe makkelijk is het?

Spel is essentieel bij de ontwikkeling van kinderen. Kinderen gebruiken spel om de wereld om zich heen te leren kennen, en nog veel meer dan dat. Kinderen verwerken door spel hun dagelijkse ervaringen en ontwikkelen er zelfvertrouwen door. Het is onderzocht: kinderen die goed kunnen spelen, reageren beter op wat er om hun heen gebeurt en ontwikkelen zich beter en gemakkelijker. Door te spelen worden de motoriek, zintuigen, taal, cognitie en sociale omgang bevorderd. Spelen is dus ontzettend belangrijk voor kinderen!

Alleen nu jijzelf nog. Wat kun je heel gemakkelijk doen (ook al heb je eigenlijk geen zin/tijd)?

  • Probeer elke dag (al is het maar even) te spelen met je kind.
  • Kies iets dat je allebei leuk vindt (met tegenzin spelen is al helemaal niet gezellig).
  • Probeer aan te sluiten bij wat je kind doet.
  • Je kunt je kind ‘spiegelen’. Dat wil zeggen dat je precies doet wat het kind ook doet (doet je kind autootje in de garage? Jij doet ook het autootje in de garage).
  • Neem het spel niet over. Je kind blijft “de baas” over jullie spel.
  • Je kunt wel eens een ideetje opperen: “past de vrachtwagen ook in de garage?”
  • Laat het kind in jezelf los en wees even geen ouder (voelt ook wel eens fijn!). Je hebt zelf vroeger ook veel gespeeld en je kan het dus wel!

Een belangrijke functie van spelen is ook om te leren omgaan met angsten en onzekerheden. Kinderen kunnen situaties in een veilige situatie naspelen en ermee experimenteren. Het is dan niet echt en alles wat ze doen en meemaken, vindt plaats in hun veilige fantastiewereld.

Samen spelen met je kind is ook hartstikke leuk. Door samen te spelen versterk je de band met je kind en je hebt hele waardevolle ‘kwaliteitstijd’ door samen te voetballen, kleipoppetjes te maken, te bouwen met Lego of wat je ook maar samen wilt doen!

Meer weten?

Wil je meer weten over het belang van spelen bij kinderen? Bekijk dan deze aflevering van de Kennis van Nu eens. Heb je nog vragen over spelen met je kind? Kun je wel wat spelinspiratie gebruiken? Dan staat ons pedagogenteam voor je klaar. Stuur jouw vraag naar pedagogen@sksg.nl. De mail met de vraag komt terecht bij één van onze pedagogen en die neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Het is dus wel handig dat je in de mail naar ons pedagogenteam vermeldt hoe zij contact met je op kunnen nemen.