“Winnen of … leren!”

Interview met Habib, Kazemi, sportman in hart en nieren.

Dat sporten goed is voor lichaam en geest is, hoef je Habib Kazemi niet te vertellen. Waar het kan, zet hij zich in om mensen in beweging te krijgen. Dat doet hij als docent van het Alfa College, met zijn eigen Kazemi Taekwondo Academie en sinds 2018 ook als Sportambassadeur van de NOC*NSF Nationale Sportweek in Groningen. Het verhaal van een sportman in hart en nieren!

Habib sport vanaf zijn vierde in teamverband. “Mijn ouders meldden mij aan voor taekwondo, omdat ze dachten dat ik me daarmee beter zou kunnen verdedigen. Dat had te maken met de oorlogssituatie in Afghanistan, waar ik geboren ben.” In 2002 kwam hij naar Nederland.

Het beste ervan maken

“Dat viel niet mee”, vertelt Habib. “Ik woonde in een AZC en kreeg geen verblijfsvergunning. Ik ging steeds minder bewegen en werd depressief. Tot ik weer ging sporten, toen ging het beter. Sporten had me immers geleerd dat je lang niet altijd invloed hebt op wat er gebeurt. Wat doe je dan? Mokken, boos in een hoekje gaan zitten? Nee! Je accepteert de situatie zoals die is en maakt daar het beste van.” En dus meldde Habib zich aan voor de opleiding Sport & bewegen van het Alfa College. Na het Alfa College volgde de sportacademie en nu is hij docent bij de opleiding waar hij zelf begon. “Dat vind ik prachtig!”

Habib in actie op het Alfa College. Foto: Erik Brand (in opdracht van sport050).

Minder stress door sport

Bewegen is belangrijk, en al helemaal voor kinderen, zegt Habib. “Het is niet alleen goed voor conditie en onderhoud van je spieren, maar stimuleert ook de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien doen kinderen sociale contacten op door te sporten en leren ze samenwerken en relativeren.”

“Moedig je kind aan om te gaan sporten. Jong geleerd is oud gedaan!”

Wat volgens hem niet iedereen weet, is dat sporten er ook voor zorgt dat je stressniveau daalt. “We ervaren veel stress in deze tijd. Door te bewegen, raak je negatieve energie kwijt en ben je beter in balans. Een half uurtje matig intensief bewegen per dag is al genoeg om mentaal en fysiek fit te blijven.” Het baart hem zorgen dat zoveel mensen anno 2021 te zwaar zijn. “Moedig je kind aan om te gaan sporten. Als ze er vroeg mee beginnen, is de kans groot dat ze het blijven doen. Met alle positieve effecten tot gevolg!”

Ieder kind is uniek

Habib heeft zijn eigen Taekwondo Academie in de stad. “Ik leer mijn sporters dat er in een wedstrijd twee mogelijkheden zijn: of je wint, of je leert. Verliezen doe je nooit. Ik hoorde een vader eens tegen zijn kind zeggen: ‘Jij bakt er ook helemaal niks van, hè!’ Sindsdien houd ik een paar keer per jaar lezingen voor ouders.

Mijn boodschap: leg niet te veel nadruk op winnen en verliezen. Lessen leren is ook winst. En, heel belangrijk: vergelijk je kind niet met een ander kind. Ieder kind is uniek. Natuurlijk balen onze sporters als ze niet winnen, maar ze krijgen allemaal een even harde knuffel van mij. Het gaat niet om winnen, het gaat om welzijn en vooruitgang boeken. Om een betere versie van jezelf te worden, niet van iemand anders.”

“Door te sporten leert je kind samenwerken en relativeren”