overlay

Kinderen plukken geluk bij SKSG

Datum:

De Healthy Ageing Week van vrijdag 4 oktober t/m 13 oktober staat dit jaar in het teken van mentale gezondheid. Een onderwerp dat deze week ook bij Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) veel aandacht krijgt, met onder andere een bezoek aan de knuffeldokter en damles van een wereldkampioen! Samen met partners HANNN, Hanzehogeschool, GGD en UMCG organiseert de kinderopvangorganisatie een week bomvol activiteiten voor kinderen en hun ouders. Alle activiteiten zijn onderdeel van de ‘Healthy Ageing Week: Pluk Geluk.’ Informatie over de activiteiten is te vinden op haweek.nl

Kinderyogaworkshop en dammen tegen een wereldkampioen

Kinderen krijgen in de huidige maatschappij veel prikkels op zich af. Omdat yoga een goede manier is om met deze prikkels om te gaan, organiseert SKSG in samenwerking met Marabou Yoga twee kinderyogaworkshops. Een andere manier om het brein ontspannen en fit te houden is dammen. Deze welbekende denksport die op hoog- en laag niveau gespeeld kan worden, versterkt bijvoorbeeld het geheugen en de concentratie van kinderen. Op donderdag 10 oktober krijgen SKSG-kinderen daarom speluitleg over dammen, en nemen ze het op tegen wereldkampioen Roel Boomstra! Deze activiteit past binnen het project ‘Fitter brein’ van de HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands), één van de initiatiefnemers van de Healthy Ageing Week.

Op bezoek bij de dokter

Sommige kinderen krijgen helaas al op jonge leeftijd te maken met ziekenhuizen. Dat kan best angstaanjagend zijn. Om SKSG-kinderen vertrouwder te maken met het ziekenhuis, kunnen ze deze week met hun zieke of gewonde knuffel terecht bij de knuffeldokter, een initiatief van de GGD. Ook mogen ze artsen van het UMCG het hemd van het lijf vragen over hun werk, tijdens het jaarlijkse ‘SKSG date de dokter.’ Door kinderen beter te laten begrijpen hoe een doktersbezoek eruit ziet en wat een dokter doet, hopen de initiatiefnemers hun eventuele angst hiervoor weg te nemen. Daarnaast hebben SKSG-kinderen kunstwerkjes gemaakt waar twee prachtige patchworks van zijn gemaakt, die opgehangen zullen worden in het Beatrix Kinderziekenhuis, UMCG, om kinderen die in het ziekenhuis liggen te steunen. Tijdens de Healthy Ageing Week op woensdag 9 oktober worden deze patchworks overhandigd.

Workshops voor ouders

Natuurlijk speelt mentale gezondheid vaak ook een grote rol bij ouders. Zo worstelen veel ouders bijvoorbeeld met de balans tussen werk en privé. Daarom organiseert SKSG twee workshops met als thema ‘Ouderschap en (werk)druk: een lastige combinatie?’ De workshops worden gegeven door Susan Ketner, van het Lectoraat Jeugd, Educatie en Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen.