Kinderopvangtoeslag

Alles wat je wilt en moet weten over de kinderopvangtoeslag voor 2021

Heb jij vragen over de kinderopvangtoeslag 2021? Wij hebben alles wat je wilt en moet weten over de kinderopvangtoeslag voor je op een rijtje gezet. Zo ben jij weer volledig op de hoogte van alles wat met deze tegemoetkoming te maken heeft!

Werkende of studerende ouders en verzorgers hebben in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Deze tegemoetkoming in de kinderopvangkosten geldt als beide ouders werken, studeren of een traject via de gemeente of het UWV volgen en wanneer zij kinderopvang afnemen bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gastouder of peuterspeelzaal.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een vergoeding voor de opvang van jouw kind, zodat je als ouder kunt blijven werken of studeren. Je regelt deze toeslag via de Belastingdienst/Mijn Toeslagen.

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Je kunt gebruik maken van kinderopvangtoeslag wanneer je kind naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of gastouder gaat. Het aanvragen van kinderopvangtoeslag doe je uiterlijk drie maanden na de start van de opvang. Hier vind je alle voorwaarden voor het ontvangen van Kinderopvangtoeslag.

Buiten spelen bij SKSG Ranonkel | Kinderopvang Peuterspeelzaal en BSO Hoogkerk

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

Op basis van jouw contract (aantal opvanguren) met SKSG vraag je kinderopvangtoeslag aan. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is gebaseerd op de hoogte van je (gezamenlijk) inkomen. Dus hoeveel vergoeding je krijgt, hangt af van jouw inkomen en dat van je toeslagpartner. Heb je trouwens meerdere kinderen die gebruik maken van opvang? Dat kan in sommige gevallen gunstig uitpakken, want dan kan het zo zijn dat je een groter deel van de opvangkosten vergoed krijgt. De Belastingdienst kijkt hiervoor naar jouw inkomen en dat van je eventuele toeslagpartner.

Wil je een inschatting kunnen maken, van hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt? Je kunt via onze calculator nu alvast kunt inzien waar je recht op hebt. Hou hierbij wel rekening met het aantal uren dat jij en je toeslagpartner werken. De kinderopvangtoeslag wordt hier namelijk op gebaseerd. In de berekening gaat de Belastingdienst uit van de ouder die het minste aantal uren werkt.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Zodra de kinderopvang of gastouderopvang geregeld is, kun je de kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit doe je via de Belastingdienst/Mijn Toeslagen. Ook wijzigingen geef je hier door. Wanneer je kind bijvoorbeeld vier wordt, verandert er het één en ander, maar ook wanneer je een tweede kind krijgt, je inkomen verandert of wanneer je een co-ouder wordt, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Doe dit zo snel mogelijk, in verband met de verwerkingstijd. De Belastingdienst heeft alle stappen voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag voor je op een rijtje gezet. Mocht je er niet uitkomen, dan staan de collega’s van Klantadvies voor je klaar!

Er is iets gewijzigd in mijn situatie. Wat nu?

Verandert er iets in bijvoorbeeld het inkomen van jou of je toeslagpartner? Of wijzigt er iets in de opvanguren die je op contract afneemt bij SKSG? Geef de wijziging zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Dit kun je op de website doen, maar er is ook een speciale app kinderopvangtoeslag die je kunt downloaden.

Aanvullend advies in geval van het verliezen van je baan: wacht dan drie maanden met het stopzetten van de kinderopvangtoeslag. Je hebt gedurende deze drie maanden namelijk nog wel recht op kinderopvangtoeslag. Dat geeft jou de rust en de ruimte om nieuw werk te vinden. Geef wel direct door dat je geen baan meer hebt. Houd er echter wel rekening mee dat SKSG zelf een maand opzegtermijn hanteert.

Buiten spelen bij SKSG Ranonkel | Kinderopvang Peuterspeelzaal en BSO Hoogkerk

Wat is een LRKP-nummer?

LRKP staat voor Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Bij de aanvraag en het doorgeven wijzigen van de toeslagen heb je het registratienummer van de opvanglocatie of gastouder nodig. De gemeente waar de opvanglocatie gevestigd is, verzorgt de opname in het register. Daarmee voldoet de opvang aan de kwaliteitseisen zoals deze zijn vermeld in de Wet kinderopvang. Je kunt het registratienummer vinden in jouw contract of meest recente bevestiging van een opvangwijziging.

Wat kan SKSG voor mij betekenen?

Je kunt ervoor kiezen om alles met betrekking tot de kinderopvangtoeslag zelf te regelen. Dit doe je zelf via de Belastingdienst. Dan ontvang jij van ons een maandelijkse factuur. De kinderopvangtoeslag wordt op jouw rekening gestort door de Belastingdienst. Je houdt dan zelf het overzicht en regelt alle bijkomende zaken zelf.

Ook kun je ervoor kiezen om de kinderopvangtoeslag via SKSG te laten lopen. De kinderopvangtoeslag komt binnen bij SKSG en die verrekenen wij met jouw factuur. Je betaalt dan elke maand alleen een nettobedrag van je eigen bijdrage voor de kinderopvang. Alles wat jij hoeft te doen, is wijzigingen tijdig doorgeven aan de Belastingdienst. Zo dien je veranderingen in je persoonlijke situatie en eventuele contractwijzigingen zelf door te geven aan de Belastingdienst.

Het voordeel wanneer je de kinderopvangtoeslag laat storten op de rekening van SKSG, is dat wij onregelmatigheden in de ontvangen kinderopslag vroegtijdig kunnen signaleren. Wil je de kinderopvangtoeslag laten lopen via SKSG? Dan kun je bij het aanvragen of wijzigen van je toeslag bij de Belastingdienst, het vinkje aanzetten waarbij je aangeeft dat je de kinderopvangtoeslag laat uit betalen aan de kinderopvangorganisatie. Een printscreen of foto van de actuele berekening, naar aanleiding van je aanvraag of wijziging, stuur je dan naar SKSG (financien@sksg.nl).

Wanneer wordt de kinderopvangtoeslag uitbetaald?

Mocht je jouw kinderopvangtoeslag in eigen beheer houden, dan stort de Belastingdienst maandelijks de toeslag op jouw rekening. De kinderopvangtoeslag wordt altijd in voren betaald. Dus in december ontvang je de kinderopvangtoeslag voor de maand januari. Eind dit jaar worden de uitbetaaldata voor 2021 bekend gemaakt. Maar je kunt ervan uitgaan dat je rond de 20ste van de maand kinderopvangtoeslag ontvangt. De incasso van SKSG vindt ongeveer twee weken later plaats.

Heb je hulp nodig?

Heb je nog vragen over jouw kinderopvangtoeslag of kom je er niet uit? Klantadvies helpt je graag. Ook wanneer je de kinderopvangtoeslag via SKSG wilt laten lopen, dan geven de collega’s van Klantadvies hier heel graag meer informatie over.

Klantadvies

  • Whatsapp: 06 49 49 49 21
  • E-mail: klantadvies@sksg.nl
  • Telefoon: 050 317 1390