Modern en energieneutraal pand voor SKSG Kameleon in Beijum

Datum:

De duurzame ontdekkingstocht van kinderen van SKSG Kameleon start in januari 2021

Op het veld achter basisschool Dom Helder Camara aan de Onnemaheerd in Groningen verrijst een modern, duurzaam en energieneutraal gebouw, genaamd Knikdak. De kinderen van SKSG Kameleon gaan hier een hele fijne en uitdagende plek krijgen om de wereld, maar ook vooral zichzelf te ontdekken.

“KnikDak geeft ook terug aan de wijk in de vorm van een openbaar plein.”

Roeland van der Schaaf, wethouder

Speelplein krijgt belangrijke rol in de wijk

Kinderen van SKSG Kameleon mogen nu alvast meedenken over de inrichting van hun toekomstige BSO-locatie, zodat zij zich straks echt thuis voelen. Het doel is in ieder geval om, naast dat het een hele toffe en gezellige plek moet worden, het ook een plek moet worden waar de kinderen zich veilig en geborgen voelen. Het hoe en wat is mede afhankelijk van de input van de kinderen, maar er komt sowieso een ruimte met een enorm kookeiland. Hier kunnen de kinderen van alle leeftijden lekker samen kokkerellen om zo nieuwe gezonde smaken te ontdekken en te ervaren. En natuurlijk moet er een goede plek komen om te chillen, waar gelegenheid is om te leren, spelletjes te spelen en te knutselen. Ook buiten het gebouw komt een natuurlijke buitenruimte om lekker te klimmen, te klauteren en te sporten.

De locatie wordt een plek waar de kinderen zich veilig en geborgen voelen

Knikdak, waar jong en oud elkaar ontmoeten

“Gebruikers en bewoners van KnikDak komen uit de wijk en het gebouw beschikt over lokaal draagvlak. Daarbij geeft KnikDak ook terug aan de wijk in de vorm van een openbaar plein.” Dit zei wethouder Roeland van der Schaaf tijdens de starthandeling van de bouw in februari van dit jaar. De locatie gaat zo ook een belangrijke rol spelen in de buurt en wordt een gemeenschappelijk gebied, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

 

Impressie Knikdak SKSG Kameleon

Een duurzame ontdekkingstocht

Het pand wordt aardbevingsbestendig gebouwd en met natuurlijke materialen ingericht. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van hout. De ruimtes moeten een rustige sfeer uitstralen en het kleurgebruik en inrichting wordt aangepast per leeftijdsgroep. Ons pedagogenteam helpt mee om dit te realiseren, zodat elke ruimte een plek wordt waar de kinderen zich prettig en thuis voelen.

Duurzaam en energieneutraal

Duurzaam en energieneutraal

Alle installaties en duurzame maatregelen worden in het zicht geplaatst, zodat de kinderen leren over duurzaamheid en energieneutraal bouwen.

Kindontwikkeling als speerpunt

Kindontwikkeling als speerpunt

Bij SKSG staat de ontwikkeling van kinderen voorop. Daarom laten we hen meedenken over de inrichting van het nieuwe gebouw, en het programma!

Gezond eten en lekker koken

Gezond eten en lekker koken

Gezond en vers eten is belangrijk. De basis voor een gezonde levensstijl leg je al als kind. Hier dragen we als SKSG aan bij.

Iedereen is welkom bij SKSG

Iedereen is welkom bij SKSG

De locatie geeft ook terug aan de wijk, door een prachtig openbaar speelplein. Iedereen is hier welkom om elkaar hier te ontmoeten.

Kinderen raken op natuurlijke wijze vertrouwd met duurzaamheid en energieneutraal bouwen

Het Knikdak wordt gebouwd volgens de modernste duurzaamheids- en ventilatietechnieken. Zo is een deel van het dak bedekt met vetplantjes (Sedum) om in de zomer de hitte buiten te houden en in de winter de warmte binnen. Daarnaast worden er zonnepanelen geplaatst en is een warmtepomp aanwezig, om het pand te verwarmen in de winter en te verkoelen in de zomer. Alle kinderopvangruimtes van Knikdak hebben een aangename verwarmde vloer om lekker op te spelen. Alle installaties en duurzame maatregelen worden in het zicht geplaatst, zodat de kinderen op natuurlijke wijze vertrouwd worden gemaakt met duurzaamheid en energieneutraal bouwen. Deze maatregelen zorgen tegelijkertijd ook voor een gezond binnenklimaat. De kinderen maken het straks allemaal van heel dichtbij mee, zeker wanneer ze het toilet doorspoelen. Dit gebeurt namelijk met opgevangen regenwater!

“We verheugen ons erop dat we straks in deze moderne omgeving leuke en uitdagende activiteiten aan kunnen bieden”

Marjolijn Nip, locatiemanager

Nieuw jaar, nieuw gebouw voor SKSG Kameleon

De gemeente Groningen heeft eind 2019 een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Architectenbureau Onix NL tekende voor het winnende ontwerp: KnikDak. Deze naam is niet zomaar uit de lucht komen vallen, want het gebouw heeft een opvallende en karakteristieke knik in het dak. Naast SKSG neemt vanaf 1 januari 2021 ook Jongerenzorg Groningen uit Beijum haar intrek in het gebouw. De zorgappartementen kunnen op termijn ook voor de reguliere huur gebruikt worden. “We zijn heel erg blij dat we de kinderen van 0 tot 13 in Beijum in zo’n prachtig gebouw mogen opvangen en we verheugen ons erop dat we straks in deze moderne omgeving leuke en uitdagende activiteiten aan kunnen bieden,” vertelt Marjolijn Nip, manager kindcentrum SKSG.