Nationale Voorleesdagen 2021

Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taal- en leesontwikkeling. Wanneer kinderen naar school gaan, stimuleert voorlezen ook de schoolprestaties. Kinderen die al van jongs af aan in aanraking zijn gekomen met taal, letters en woorden, hebben het op de basisschool doorgaans meer gevoel voor taal. Hoewel wij bij SKSG elke dag de tijd nemen om met de kinderen te lezen, besteden we tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2021 extra aandacht aan voorlezen.

Naast dat voorlezen heel goed is voor de taalontwikkeling van je kind, zorgt het ook voor een fijn en intiem moment tussen jou en je kind. Wil je nog meer goede redenen om je kind voor te lezen? We hebben 10 redenen voor je op een rijtje gezet.

Check ze hier

En heb jij thuis een peuter rondlopen, die ook heel graag met zijn neus in de boeken zit? We hebben ook hierover een hele interessante blog voor je geschreven. Zo kent de wereld van boeken en lezen voor jou en je peuter geen geheimen meer!

Check deze blog hier

Coco kan het Nationale Voorleesdagen 2021

Prentenboek van het jaar 2021

Van 20 tot en met 30 januari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Dit jaar is Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021 en staat gedurende de volle tien dagen centraal. De aftrap van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 met het Nationale Voorleesontbijt.

Vandaag is een grote dag

Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Het prentenboek Coco kan het! behandelt thema’s als bang zijn, durf tonen, moed hebben en dat je van deze ervaringen en emoties iets kunt leren. Bij SKSG worden in de periode rondom de Nationale Voorleesdagen verschillende activiteiten georganiseerd rondom deze thema’s, die geschikt zijn voor de 0-4 groepen, peutergroepen en juniorgroepen. De locaties die opvang bieden aan deze leeftijdscategorieën ontvangen een speciaal themapakket rondom het prentenboek Coco kan het! In dit pakket zit onder andere het boek, een handpop en een vogel-voedspel. Zo kunnen de pedagogisch medewerkers op spelenderwijs op ontdekkingstocht langs de thema’s die in het prentenboek centraal staan.

Coco kan het uit het boek Nationale Voorleesdagen 2021

Het voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen worden op 20 januari traditiegetrouw afgetrapt met het voorleesontbijt. Door heel Nederland komen lokale helden en bekende Nederlanders langs om voor te lezen uit Coco kan het! Ook op verschillende locaties van SKSG wordt een voorleesontbijt georganiseerd. Door de maatregelen rondom corona, zijn we nog aan het bekijken hoe we de ontbijtsessies zo leuk mogelijk kunnen organiseren.

Hierover delen we meer informatie, zodra we meer weten!

De voorleeshoek

Gedurende de Nationale Voorleesdagen stonden er in het Forum Groningen allerlei activiteiten gepland. Zo delen ze elke dag een nieuwe voorleesvideo tijdens de Nationale Voorleesdagen. Helaas kan daarentegen ook een aantal activiteiten nu niet doorgaan door de lockdown. Maar niet getreurd! Er is een alternatief! De komende weken kun je gratis gebruik maken van de Voorleeshoek. Ze hebben speciaal voor alle kinderen die nu niet naar school gaan, een Scholen Dicht abonnement in het leven geroepen. Zo kun je gratis gebruik maken van hele leuke voorleesfilmpjes van allerlei kinderboeken. Van Een warme vriendschap tot Kikker en een heel bijzondere dag en van De Muizenridder tot Meester Jaap is jarig. Er is voor elke leeftijd wel een mooi boek met een voorleesfilmpje. Dus mocht je zelf even geen tijd hebben om je kind voor te lezen, dan is dit misschien nog wel iets voor jou!

Hier vind je alles over de Voorleeshoek

En bekijk hier het volledige programma bij Forum Groningen

#ikleesthuis

Via de website van Nationale Voorleesdagen kwamen we deze oproep tegen.

Het collectieve boekenvak probeert iedereen die thuiszit een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd. Deze speciale leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ is er op gericht zoveel mogelijk (potentiële) lezers aan een mooie (voorlees)ervaring met een boek te helpen, juist nu het sociale leven stil is komen te liggen en zoveel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn met hun kinderen.

Lees jij thuis ook met je kind? Deel jouw ervaringen en verhalen via social media, door de hashtag #ikleesthuis te gebruiken. Zo laten we aan elkaar zien dat het ontzettend fijn is om samen met je kind thuis te lezen! Zeker nu, tijdens deze gekke periode, is het heel prettig om elkaar te laten zien dat er ook mooie dingen gebeuren!

Doe jij mee?