Vliegende start van SamenGezond op het Werk

Datum:

Al geruime tijd werken we samen met Menzis aan de vitaliteit van onze medewerkers. Menzis’ gezondheidsprogramma SamenGezond op het Werk is een mooie, nieuwe toevoeging op ons vitaliteitsbeleid. Onlangs vond de officiële kick-off plaats. Tijd voor een goed gesprek met Meike Emmelkamp (SKSG Kinderopvang) en Vera Wiegman (Menzis). We blikken terug op de intensieve voorbereiding én vooruit naar de mooie plannen die op stapel staan. Ook spreken we deelnemer Simone over haar ervaring tot nu toe.

Al volop bezig met vitaliteit

Vitaliteit is een diepgeworteld begrip in de organisatie. Meike Emmelkamp vertelt al fietsend op de deskbike: “We willen de kinderen een optimale ontwikkeling bieden. Dat betekent gezonde voeding en elke dag lekker de buitenlucht in. We vinden het belangrijk om die focus op gezondheid ook uit te stralen naar onze medewerkers. We waren al behoorlijk actief op het gebied van vitaliteit. Zo zijn onze werkplekken met aandacht voor de gezondheid van onze medewerkers ingericht. Op kantoor zijn diverse statafels geplaatst, met fietsjes (deskbikes), balanceboards en swoppers. Ook krijgen medewerkers de mogelijkheid hun thuiswerkplek ergonomisch in te richten. Daarnaast hebben we een eigen sportcoach en voedingscoach waar men terecht kan. En er is intensief contact met een vast team van specialisten, zoals een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, bedrijfsmaatschappelijk werkster en een vertrouwenspersoon. Leuk om te melden is dat fysiotherapie studenten werken aan een instructiefilm voor een training ergonomie, die we binnenkort willen uitrollen. We hadden echter nog geen plek waar alles samenkomt en daarin faciliteert SamenGezond op het Werk. Het platform sluit goed aan bij onze vitaliteitsambities en bleek een logische keuze.”

Al vele aanmeldingen binnen

Op 17 mei was de officiële aftrap daar. Hoewel het aanvankelijk ietwat stil bleef, haalde de stroom aanmeldingen dat niet veel later ruimschoots in. In nog geen maand tijd heeft al zo’n 15% van alle medewerkers van SKSG Kinderopvang zich aangemeld voor SamenGezond op het Werk. “Dat is echt een enorm aantal in zo’n korte tijd. Deze cijfers hoop je normaal gesproken aan het einde van het jaar te behalen”, zegt Vera Wiegman, bedrijfszorgadviseur bij Menzis.

Interne pr

Meike vertelt: “We hebben veel gedaan aan interne pr om SamenGezond op het Werk op de kaart te zetten. We kozen voor een crossmediale aanpak met brainstormsessies waarin we input ophaalden, de wekelijkse nieuwsbrief en we maakten een video.

We koppelen de thema’s uit ons aanbod zoveel mogelijk aan wat speelt bij medewerkers. Bewegen is nu bijvoorbeeld zo’n thema. Zo zijn we gestart met de wandelchallenge (vier keer twee kilometer wandelen), via de SamenGezond-app. Ook hebben we picknickkleden uitgedeeld met daarop ons logo, de slogan ‘elke dag naar buiten’ én een QR-code waarmee medewerkers zich kunnen aanmelden voor het programma.

SamenGezond op het Werk is van de hele organisatie, van alle medewerkers. Daarvoor hebben we een apart e-mailadres aangemaakt. Wie ideeën heeft of ervaringen wil delen, kan dat via dit e-mailadres doen.”

Deelnemer aan het woord

Van sceptisch naar één van de actiefste deelnemers. Simone deelt haar ervaring met SamenGezond op het Werk. “Ik stond eigenlijk niet meteen te springen toen ik een telefoontje kreeg vanuit SKSG met de vraag of ik wilde meedenken en meedoen met SamenGezond op het Werk. ‘Ik? Daar ben ik niet de aangewezen persoon voor, ik houd niet van wandelen en sporten. Heb een lijf vol beperkingen en obesitas, zie je mij al gaan? En dan ook nog via het werk? Met al die sportieve mensen? Nee, mij niet gezien…’ Maar de nieuwsgierigheid won en de knop ging om. SamenGezond op het Werk blijkt namelijk laagdrempelig, anoniem en juist voor iedereen. Ik kan mijn eigen keuzes maken, vanuit mijn eigen tempo en niveau meedoen. En heb je geen zin om samen te bewegen? Geen probleem, het kan heel goed alleen. En het leuke is, het bewegen wordt beloond met spaarpunten! Zelfs bij een klein stukje wandelen of fietsen. Ook is er een divers aanbod van thema’s en events en is er zelfs de mogelijkheid voor een digitale coach. Klinkt leuk toch? Ik ben benieuwd naar de leuke dingen die nog komen! Op dit moment ben ik zelfs al een stuk vitaler, 14,5 kilo minder zwaar en twee toffe drinkglazen rijker. En die glazen heb ik toch maar mooi bij elkaar gewandeld en gespaard via SamenGezond.’