Antroposofische kinderopvang

SKSG Toverlantaarn biedt antroposofische kinderopvang, peuterspeelzaal en BSO in Groningen. De antroposofie is een spirituele filosofie gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861-1925). Deze pedagogiek gaat er vanuit dat kinderen zich zelfstandig ontwikkelen door goed te kijken naar de wereld en de volwassenen om hen heen.

Past antroposofische kinderopvang bij jou?

Kom je binnen bij de antroposofische kinderopvang, dan is rust en intimiteit het eerste wat opvalt. De inrichting van de ruimte, het vaste dagritme en ook de benadering van het kind dragen allemaal bij aan deze serene sfeer. Als een kind zich veilig voelt, kan hij zichzelf én de wereld gaan ontdekken. Geborgenheid en uitnodigen tot ontdekken zijn dan ook twee dingen die aan de basis staan van de antroposofische leer. Daarnaast zijn leven met de natuur en gezonde biologische voeding voor ons belangrijk. Sta jij heel bewust in het leven, en vind je een natuurlijke opvoeding voor je kind belangrijk? De kans is groot dat antroposofische opvang precies bij jou en je kind past.

Sta jij bewust in het leven, en vind je natuurlijke opvoeding belangrijk?

Antroposofische babyopvang

Baby’s nemen een speciale plek in op de Toverlantaarn. We bieden baby’s een veilig, geborgen gevoel doordat het bij ons maar één verzorger per dag heeft. Zij maakt de hele dag alles mee met de baby. Zij ziet wat het kind doet, stimuleert en leeft mee het kind. Naast het voeden en verschonen is er op die manier ook tijd om op schoot liedjes te zingen, te kletsen en schootspelletjes te doen. Wij verzorgen je baby met natuurlijke verzorgingsmiddelen van Weleda. Je kindje ziet iedere dag dezelfde twee verzorgers op de groep.

Wakker worden, kabouter Tomte, Christoffel en Doppejan!

Het belang van een dagritme

De herkenbaarheid van een dagritme, eventueel aangevuld met kleine rituelen, bieden een kind veiligheid en vertrouwen. Een pasgeboren baby is onrustig omdat het niet weet wat er gaat gebeuren. Om het baby’tje te helpen een ritme te vinden is het goed om elke keer als het wakker wordt het te voeden even bij je te houden en dan weer te slapen te leggen. De dag heeft dan een ritme van slapen – voeden – wakker zijn – slapen. Steeds weer hetzelfde.

Hoe ziet een dag op de antroposofische kinderopvang er uit?

Op de antroposofische opvang hebben we een vast dagritme. ‘s Ochtends maken we eerst met de peuters en dreumesen onze huiskabouter wakker. We zitten in de kring en zingen een lied voor hem. Daarna eten we samen fruit en gaan we spelen. Als ze het opruimliedje horen, gaan de kinderen uit zichzelf opruimen.

De peuters helpen mee met de gewone, dagelijkse dingen. Dat is hoe ze leren. Samen maken we iedere dag deeg, en bakken we er broodjes van. We zingen een eetspreuk, en we kunnen aan de biologische lunch beginnen. Daarna is het tijd voor één op één aandacht voor de baby’s: van schootspelletjes en liedjes zingen krijgen ze geen genoeg! Ook voor het slapen gaan is er een ritueel. Voor het naar bed gaan wrijven we de voetjes van de baby’s in met verwarmende olie van Weleda, daar worden ze heel rustig van.

“Als we de huiskabouter weer naar bed brengen weten ze: mama komt er zo aan!”

Weer of geen weer, het is altijd tijd om buiten te spelen. Het mooie is juist om de seizoenen met alle zintuigen te ervaren. Aan het einde van de dag brengen we de huiskabouter weer naar bed. De kinderen weten dan: papa of mama komt er zo aan!

Overzicht antroposofische kinderopvang Groningen

Ontwikkelen op je eigen tempo

De snelle, vluchtige levensstijl van nu staat haaks op het antroposofische gedachtengoed. Door te laten ontwikkelen op zijn eigen tempo, zal je kind rustiger en meer in balans in het leven staan. Onze pedagogisch medewerkers zullen de kinderen dan ook nooit stimuleren om iets te doen wat ze nog niet kunnen, of waar ze nog niet aan toe zijn. Wél zorgen we voor uitnodigende ruimtes en situaties, waardoor het kind op zijn eigen tempo nieuwe dingen ontdekt.

Ieder kind mag zichzelf zijn

Omdat ieder kind twee vaste pedagogisch medewerkers heeft, kunnen we hem veel aandacht geven. Door oordeelsvrij te kijken naar een kind, zien we wat het kind op dat moment nodig heeft. Wij behandelen ieder kind met eerbied en respect voor zijn/haar eigenheid.

“Opvoeden is een ontmoeting tussen twee mensen.”

Meer weten?

Ben je benieuwd naar onze antroposofische kinderdagverblijven? Wij leiden je graag rond en vertellen je alles wat je maar wilt weten tijdens een rondleiding op één van onze antroposofische kinderdagverblijven.

Vind een antroposofische kinderopvang bij jou in de buurt

SKSG | Toverlantaarn BSO

Huygensstraat 2 9727 JD Groningen
06 49 49 45 30 Antroposofisch Bekijk deze locatie

SKSG | Toverlantaarn Tummetot

Lauwersstraat 3 9725 HD Groningen
050 525 9197 Antroposofisch Bekijk deze locatie

SKSG | Toverlantaarn Doppejan

Huygensstraat 2 9727 JD Groningen
06 49 49 42 43 Antroposofisch Bekijk deze locatie

SKSG | Toverlantaarn Christoffel

Rode Kruislaan 73 9728 CT Groningen
050-5281917 Antroposofisch Bekijk deze locatie