Gastblog | Vies worden mag op Modderdag!

We horen het allemaal ouders weleens zeggen ‘niet vies worden’ of ‘denk om je nieuwe kleren’ of ‘die vlekken gaan er niet meer uit’. En als ik heel eerlijk ben, hoor ik het mezelf heel af en toe ook nog weleens zeggen, terwijl ik een enorme voorstander ben van buiten spelen en vies worden (ik werk niet voor niets bij IVN Natuureducatie). Toch is er bij ouders, en als gevolg daarvan ook bij kinderen, vaak wel een drempel om vies te worden. Zeker als je zomaar ineens in de modder mag spelen. Dat is pas echt vies worden! Maar als kinderen die drempel over zijn, ontstaan vaak de mooiste spelmomenten. Ze worden uitgedaagd om hun eigen fantasie te gebruiken, zoeken onbewust vaak hun grenzen op. En als je dan later alle foto’s van zo’n dag bekijkt, zie je vooral ook hoe enorm ze ervan genieten.

Uitdaging en verwondering in de natuur

Buiten spelen is goed voor kinderen; ze worden er socialer van, ontwikkelen ander spelgedrag, worden motorisch sterker. Spelen in de natuur zorgt bovendien voor uitdaging en vooral verwondering. Voor het schrijven van dit blog praat ik hierover met onze regiodirecteur Mark Tuit, die aangeeft dat die verwondering is wat hem telkens weer raakt: “Elke keer als we bijvoorbeeld waterdiertjes gaan zoeken met kinderen, valt het me weer op hoe enthousiast kinderen daarvan worden. Maar ook met hoeveel focus en concentratie ze dat voor hen onbekende waterleven ontdekken. Dat er zoveel verschillende diertjes leven, hoe ze eruit zien en zich voortbewegen in het water, waar ze op lijken; allemaal kleine momentjes van verwondering.”

Waarom zijn we bang om vies te worden?

Maar als we dit allemaal wel weten, waarom spelen kinderen dan niet meer zoveel buiten en waarom zijn we zo bang om vies te worden? Als ik terugdenk aan mijn jeugd staat me vooral nog bij dat ik juist heel veel buiten was. Alleen met vriendjes en vriendinnetjes in het bos, zelf parfum maken van bloemen en planten, speurtochten organiseren voor de kinderen in de buurt. Wat is er veranderd? Mark Tuit: “Vroeger waren er natuurlijk minder alternatieven en werden we minder afgeleid door alle schermpjes. Maar dat is het niet alleen; kinderen kregen ook meer de ruimte om hun eigen omgeving te verkennen. En buiten het zicht van hun ouders op ontdekkingstocht te gaan. Met de toenemende verkeersdrukte en de nadruk op alle mogelijke gevaren, is het territorium van kinderen kleiner geworden. Het beperkt zich vaak tot de straat of de buurt. En dat draagt eraan bij dat de kloof tussen mens en natuur groter en groter wordt, terwijl we er onlosmakelijk mee verbonden zijn.”

Vies worden mag tijdens Modderdag

Met Modderdag willen we dus eigenlijk een oproep doen om weer vaker de natuur in te gaan en gewoon lekker vies te worden. En wellicht de teugels af en toe een beetje te laten vieren. We willen laten zien dat je met zoiets simpels als modder een hele belevingswereld kunt creëren. We gunnen elk kind dit soort prachtige natuurbelevingen en vinden het mooi om te zien dat SKSG hier al zoveel aandacht voor heeft.

Logo IVN website

Deze gastblog is geschreven door Marleen Poppen, communicatieadviseur IVN Noord. 

Over IVN Natuureducatie

IVN verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. We willen de natuur dichterbij mensen brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. Dit draagt bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen.