overlay

Gezonde en stoere recepten voor Vaderdag

Wist je dat de basis voor een gezond – en dus ook voor een ongezond – voedingspatroon wordt gelegd wanneer kinderen jong zijn? Het is dus ontzettend belangrijk om kinderen al van jongs af aan te leren wat gezonde en verantwoorde voeding is. Nu denk je bij gezonde voeding misschien aan saaie worteltjes als tussendoortje of een smakeloze salade als avondeten. Maar dat hoeft helemaal niet! Gezond eten  kan ontzettend lekker zijn! Dat hebben de kinderen van onder andere SKSG Barabas, SKSG Oranje en SKSG Klavertje 6 en SKSG Kameleon eind vorig jaar wel bewezen, toen zij meededen aan de wedstrijd Gezond Kidsmenu Groningen.

Aangezien het komende zondag Vaderdag is, en de liefde bij al die geweldige papa’s waarschijnlijk toch wel door de maag gaat, delen we drie superlekkere en heel gezonde recepten met je. Deze recepten zijn bedacht door ‘onze eigen’ kinderen tijdens Gezond Kidsmenu Groningen, in november 2019! En de gerechten zijn stuk voor stuk heel stoer en smaakvol. Niks staat je nu nog in de weg om komende zondag een heerlijke maaltijd op tafel te zetten, speciaal bereid voor de liefste papa van de wereld!

Eet smakelijk!

 

Oma’s groentesoep met hééél veel ballen

Dit gerecht is bedacht door kinderen van SKSG Klavertje 6.

Ingrediënten oma’s groentesoep

  • 250 gram fijngesneden soepgroenten
  • 1 (groente)bouillontablet met minder zout
  • minimaal 300 gram soepballetjes van rundergehakt
  • 1200 milliliter water

Bereidingswijze:

Bak de soepgroente ongeveer 1 minuutje. Voeg dan het water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de gehaktballetjes toe en laat de soep nog 10 minuutjes zachtjes doorkoken.

 

Stoere broccoli burger met zoete aardappelfrietjes

Dit gerecht is bedacht door kinderen van SKSG Oranje.

Ingrediënten broccoli burger:

  • 3 biologische eieren
  • 1 broccoli (ca. 400 gram)
  • 100 gram amandelmeel (of ander meel, zoals volkoren spelt- of  boekweitmeel)
  • 60 gram harde geitenkaas
  • 1/2 el biologische groentebouillonpoeder
  • 1 tl gedroogde koriander, gemalen
  • 1 t/ gedroogde komijn, gemalen
  • 1 rode ui, middelgroot
  • 1/2 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • kokosolie, om in te bakken

Bereidingswijze:

Klop de eieren met een vork luchtig los in een grote kom. Spoel de broccoli schoon en snijd de roosjes en steel klein. Gebruik vervolgens een blender of keukenmachine om de  broccoli fijn te malen. Doe ze samen met het meel, geraspte  geitenkaas, bouillonpoeder, koriander en komijn in de schaal  met de opgeklopte eieren. Snijd de ui en rode peper  (eventueel zonder pitjes) in hele kleine stukjes en doe het ook  bij het geheel. Knijp de teentjes knoflook erboven uit. Kneed  alles door elkaar tot een kleverige massa. Verhit een  koekenpan met 2 theelepels kokosolie. Schep 1 grote eetlepel  broccolideeg in je hand, druk plat en leg ongeveer 4 stuks  tegelijk in de pan. Draai ze na 3-4 minuten om zodra de  onderkant goudbruin is en bak ook de andere kant voor 3-4  minuten. Herhaal dit totdat er geen deeg meer over is.  Heerlijk met een likje groene pesto!

Zoete aardappelfrietjes

Ingrediënten zoete aardappelfrietjes:

  • 1 kilo zoete aardappel
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el traditionele olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de zoete aardappelen, snijd in dikke frites en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte-paprikapoeder en eventueel zout.  Besprenkel met de olijfolie en schep om, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de frites in het midden van de oven in ongeveer 35 min. gaar. Schep elke 10 minuten om. Variatietip: extra spicy frites? Gebruik dan chili vlokken in plaats van paprikapoeder.

 

Robuuste Irakese Tepsi

Dit gerecht is bedacht door kinderen van SKSG Barabas.

Ingrediënten Irakese Tepsi

  • 500 gram gehakt
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode
  • 1 groene paprika
  • 1 kilo vleestomaten
  • laurier, tijm, peper en zout
  • rijst

Bereidingswijze:

Van het gehakt balletjes draaien. In een braadpan een paar eetlepels olijfolie laten heet worden en hierin het vlees aanbraden en in een ovenschotel doen. Vervolgens de uien bakken en bij het vlees in de ovenschotel doen. Dan achtereenvolgens de in stukje gesneden courgette, aubergine, en de stukjes paprika aanbakken en ook in de ovenschotel leggen. Tenslotte de schijfjes tomaat kort aanbakken en bovenop de groente in de ovenschotel leggen. Tijm, laurier, peper en zout naar smaak toevoegen. De ovenschotel in een voorverwarmde oven op 220° C nog een uurtje laten sudderen. Serveer met rijst.