Maak van verschonen een feestje!

Je geeft een baby gemiddeld vier keer per dag een schone luier, veegt snotneuzen af en trekt kleertjes aan en uit. Door de hectiek van de dag worden deze handelingen soms tussendoor of vluchtig gedaan, maar hoe maak je deze verzorgingsmomenten waardevol en rustgevend?

Een verzorgingsmoment met je baby is heel geschikt als contactmoment. Voor een baby is aandachtig samen bezig zijn haast belangrijker dan het liedje dat je zingt of het verhaaltje dat je leest. In plaats van snel te verschonen en te voeden om daarna een spelletje te doen, heeft een baby er vaak veel meer aan als je van een verschoningsmoment zelf een ‘klein feestje’ maakt met spelen en ontdekken. Het zijn momenten waarop je heel gericht één-op-één aandacht kunt geven en kan ondersteunen in de ontwikkeling van je baby. Door deze momenten speels en interactief te maken, stimuleer je de interactie tussen jou en je baby!

Door contact te maken met je handen en met de blik in je ogen en de rustige klank van je stem, geef je je baby een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Hoe rustiger je bent en hoe meer je je baby oprechte aandacht kunt geven, hoe makkelijker het zal gaan. Het gaat om echt contact maken met elkaar! Door handelingen te herhalen en te benoemen, maak je alles ook meer voorspelbaar. Die voorspelbaarheid bevordert het vertrouwen en een gezonde hechting. Door het benoemen van de kleine stapjes help je het kind ook bij de taalontwikkeling. Daarnaast leert je kind zijn eigen lichaam kennen, door bijvoorbeeld te vertellen dat het bruin haar heeft of doordat je vraagt om de benen te buigen. Geef je kind ook de kans om actief mee te doen, want door zelf keuzes te maken en dingen uit te proberen groeit het zelfvertrouwen!

Laat je baby ook zo veel mogelijk vrij bewegen. Draait je baby zich aldoor op de buik, keer hem dan niet aldoor weer terug. Volg je kind en benoem wat je ziet: ‘Je rolt aldoor op je buik, heb je dat liever?’. Of: ‘Krijg ik jouw voetje? Dan kan ik je schoen aandoen’. Hoe ouder je kind wordt, hoe leuker en interactiever het vraag- en antwoordspel wordt. En natuurlijk werkt het niet altijd: sommige dingen blijven spannend of hebben ze gewoon geen zin in…. Het blijft daarin belangrijk om je baby telkens weer tegemoet te komen met oogcontact, aanrakingen én woorden.

Deze blog wordt je aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs:

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.

banner1

 

 

 

Plan nu een rondleiding  en ontvang een gratis goodiebag.