Waarom het hartstikke goed is om je kind voor te lezen

Peuters beginnen al echt een eigen smaak te ontwikkelen. Niet alleen op het gebied van voeding, maar ook op het gebied van boeken. Peuters zoeken graag zelf een boekje uit, dat jij aan hen voor kunt lezen. Dit betekent in de praktijk dat je soms dagen achtereen hetzelfde prentenboekje door zit te bladeren, maar dat hoort erbij. Je kind ontdekt steeds weer nieuwe elementen in hetzelfde verhaal en ook de herkenning van het verhaal, de kleuren en de vormen, vindt je kind hartstikke leuk.

Peuters kunnen steeds beter verbanden leggen en leren personages, kleuren en aantallen herkennen.

Peuters begrijpen dat in boeken plaatjes staan en er bepaalde verhalen of liedjes bij die plaatjes horen. Ze beginnen de verhaallijn te herkennen en dat vinden ze mateloos interessant. Ze kunnen steeds beter verbanden leggen en leren personages, kleuren en aantallen herkennen. Vooral boekjes die aansluiten op wat zij zelf beleven en ervaren, vinden peuters vaak erg leuk. Denk hierbij aan verhaaltjes over op het potje plassen, boodschappen doen of naar de dokter gaan. Door erover voor te lezen, help je je kind bij het verwerken van de gebeurtenissen en ervaringen.

Lezen met kinderen blog Nationale Voorleesdagen 2021

Voorlezen is hartstikke goed voor je kind

Het is ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kind, om je peuter regelmatig voor te lezen. Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taal- en leesontwikkeling. Wanneer kinderen naar school gaan, stimuleert voorlezen ook de schoolprestaties. Kinderen die al van jongs af aan in aanraking zijn gekomen met taal, letters en woorden, hebben het op de basisschool doorgaans meer gevoel voor taal. Alle kinderen profiteren in dezelfde mate van voorlezen. Hierbij maakt het niet uit hoe hoog je opleidingsniveau is, of wat je sociale status is. Ook doet de moedertaal die thuis gesproken wordt er nauwelijks toe. Wil je meer redenen om regelmatig voor te lezen aan je kind? We hebben 10 redenen voor je op een rijtje gezet.

Check ze hier

Ontwikkelen van de fantasie

Wat is een goed boek om samen met je peuter te lezen? Het gaat er vooral om dat het boek past bij de belevingswereld van je kind. Met name prentenboeken met kleurrijke illustraties werken voor peuters heel goed. Maar ook boeken met korte herkenbare verhalen en ‘doe-boeken’ met opdrachtjes om bijvoorbeeld iets aan te raken. Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. En in boeken kan alles, dus dit is de ideale plek waar hun fantasie voor even werkelijkheid kan worden.

In boeken kan alles, dus dit is de ideale plek waar hun fantasie voor even werkelijkheid kan worden.

Nationale Voorleesdagen 2021

Van 20 tot en met 30 januari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Dit jaar is Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021 en staat gedurende de volle tien dagen centraal. De aftrap van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 met het Nationale Voorleesontbijt. Wil je meer weten over de Nationale Voorleesdagen? Ideeën opdoen voor leuke prentenboeken die je samen met je kind kunt lezen? Check dan de website van de Nationale Voorleesdagen.