Top 5 lekkere en gezonde pannenkoeken
Bak heerlijke pannenkoeken, maar dan nét even anders
Wie houdt er niet van… pannenkoeken! Kinderen zijn er dol op en eerlijk gezegd, wie eigenlijk niet? De geur van versgebakken pannenkoeken is onweerstaanbaar.
Vrijdag 4 april is het Nationale Pannenkoekdag!
Natuurlijk laten we dit niet zomaar aan ons voorbij gaan. Maar we begrijpen ook dat al die pannenkoeken niet altijd even gezond zijn. Daarom inspireren we je heel graag met 5 heerlijke en gezonde pannenkoekrecepten.

Wist je dat… 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per maand pannenkoeken eet?
Recept 1 | Arepa di pampuna (pompoenpannenkoeken)
Deze pannenkoeken zijn gemaakt door Antilliaanse kok Jurino Ignacio. Jurino: ‘pompoenpannenkoeken zijn voor mij pure nostalgie. Als ik ze eet ben ik in gedachten terug op Curaçao.
Ingrediënten
- 400 gram pompoen
- 25 gram rozijnen
- 100 gram volkorenmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel kaneel
- 1 ei
- 100 ml halfvolle melk
- 1 eetlepel vloeibare margarine
Bereiding
- Schil het stuk pompoen en verwijder de draden en pitten. Snijd het vruchtvlees in stukken.
- Kook de pompoen in een bodempje water in 10 minuten gaar
- Was de rozijnen
- Pureer de pompoen met een staafmixer of met een vork
- Doe het volkorenmeel in een kom en roer het bakpoeder en de kaneel erdoor
- Roer de pompoenpuree, het ei en de melk erdoor. Het beslag heeft de dikte van beslag voor American Pancakes
- Voeg de rozijnen toe
- Bak in een koekenpan met een beetje margarine steeds 3 lepels van het beslag en laat de pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin worden
- Bak zo het beslag op
Deze pannenkoeken zijn zowel warm, als koud heerlijk!

Wist je dat… de grootste pannenkoek ooit een diameter van 15 meter 📏 had en zo’n 3.000 kilo woog?
Recept 2 | Pannenkoektaartjes
Hoewel we deze pannenkoektaartjes bij de lunch sectie hebben gezet, lenen deze ook prima als ontbijt. Wanneer je vooraf in het weekend een grote stapel boekweitpannenkoeken bakt, kun je hier in het begin van de week profiteren, je hoeft alleen een topping bij elkaar te zoeken en je ontbijt of lunch is klaar om op te eten of mee te nemen.
Ingrediënten voor 3 à 4 pannenkoeken
- 150 ml amandelmelk
- 80 gram boekweitmeel
- 50 ml water
- 2 eieren
Inspiratie voor de topping
- Dunne plakjes appel
- Kaneel
- Walnoten
- Kokosrasp
- Optioneel wat kokosyoghurt
Bereiding:
Meng de ingrediënten in een beslagkom. Bak 4 dunne pannenkoeken in een klontje roomboter en maak ze af met een lekkere topping.

Wist je dat… het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders meegenomen werd vanuit China en Nepal?
Recept 3 | Quinoameel pannenkoeken
Met zoveel verschillende soorten pannenkoekvariaties kun je bijna elke dag pannenkoeken eten! Dit recept kun je als lunch, maar natuurlijk ook als ontbijt gebruiken
Ingrediënten voor 2 pannenkoeken
- 100 ml rijstmelk
- 40 gram quinoameel
- 60 gram havermout
- 2 eieren
- Snufje zeezout
Bereidingswijze
Doe de ingrediënten voor de pannenkoeken in een blender, verhit een klontje kokosolie in een koekenpan en bak hier 2 dunne pannenkoeken in. Versier ze met een lekkere topping, zoals banaan of frambozen. Een heerlijk warm ontbijtje voor een frisse lentemorgen om goeie energie van te krijgen om je dag te starten. Je kunt er ook een voorraadje van maken en in de koelkast bewaren of meenemen voor onderweg. Natuurlijk kun je met de topping lekker variëren
Inspiratie voor een lekkere topping
- Cashewpasta
- Plakken banaan
- Frambozen
- Bijenpollen
- Pure chocoladerasp

Wist je dat… het wereldrecord zo lang mogelijk pannenkoeken opwerpen op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden staat?
Recept 4 | Banaan-haver pancakes
Ingrediënten voor 2 personen:
- 450 ml amandelmelk of water
- 2 grote, rijpe bananen
- 200 gram havermeel (of havermout)
- 2 tl kaneel
- Kokosolie, om in te bakken
- Kokos – geitenyoghurt (topping)
- Vers fruit (topping)
Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten (behalve de kokosolie en ingrediënten voor de topping) in de blender en mix tot een glad beslag. Laat even staan m in te dikken. Verwarm ondertussen wat olie in de plan. Schep per pancake twee eetlepels beslag in de pan. Bak de pannenkoeken op niet al te hoog vuur aan beide kanten bruin. Serveer wat kokos- of geitenyoghurt en vers fruit.
Recept 5 | Opgeklopte Pankoek
Doordat je in dit recept alleen de eiwitten gebruikt blijft de pankoek lekker luchtig. Maar let op, gooi de eigelen niet weg! Die zitten namelijk boordevol hele belangrijke voedingsstoffen.
Ingrediënten voor 1 koek:
- 4 eiwitten
- Handje blauwe bessen
- Handje verse munt
- ½ el kokosbloemsuiker
- ½ tl vanille
- 1 limoen ( 1 tl rasp van de schil)
- Ghee/roomboter
Bereidingswijze
Klop de eiwitten stijf en voeg daar de vanille, een paar drupjes limoensap en limoenrasp aan toe. Verhit in een koekenpan wat ghee of roomboter en zet hem op laag vuur. Schep de geklopte eiwit in de pan en verdeel het gelijkmatig over de bode. Doe een deksel op de pan en laat het 4 minuten staan. Draai hem daarna met een grote spatel om, om hem nog 1 minuutje te bakken. Versier hem met de bessen, munt en wat kokosbloemsuiker en geniet van een heerlijke lunch.
Nog meer inspiratie nodig? Op het Voedingscentrum vind je veel gezonde pannenkoekrecepten: Website Voedingscentrum