overlay

Nieuwe podcast over opvoeden

Datum:

Nieuwe podcast maakt delen van opvoedverhalen makkelijker. Een samenwerking tussen Moedersingroningen.nl en SKSG

We willen allemaal een warm nest bieden aan onze kinderen, maar we kunnen als ouder of verzorger niet álles weten over opvoeding. En dat hoeft ook niet. Twee Groningse partijen sloegen daarom de handen ineen en ontwikkelden de podcast ‘warm nest’ om opvoeden bespreekbaarder te maken. De luisteraar luistert mee met gesprekken tussen Minke Haveman (Moedersingroningen.nl) en ouders die graag hun verhaal willen delen. Elke podcast eindigt met een rubriek waarbij een pedagoog van SKSG haar pedagogische expertise deelt en tips geeft over opvoedkwesties die elke ouder herkent. De podcast heeft inmiddels al een prachtige serie verhalen opgeleverd, die vanaf woensdag 11 september te beluisteren zijn.

Verhalen luisteren tijdens het schoonmaken

‘Warm nest’ is een podcast met de ontroerende, grappige, indrukwekkende, maar vooral échte verhalen van ouders en opvoeders. “Het mooie van een podcast vind ik dat het heel intiem voelt, alsof je als luisteraar zelf aan de keukentafel zit. Bovendien is het voor de luisterende deelnemers relatief anoniem. Dat maakt het gesprek veel ontspannener en biedt de mogelijkheid om ook de wat moeilijkere thema’s te bespreken. Zelf ben ik fanatiek podcastluisteraar, ook omdat je het kunt combineren met andere activiteiten zoals autorijden of huishoudelijke klusjes. Mijn huis is nog nooit zo opgeruimd geweest,” lacht Minke Haveman van MoedersinGroningen.nl

Hét antwoord op al jouw opvoedvragen

Haveman benaderde Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) als samenwerkingspartner voor de ontwikkeling van de podcasts. “Voor mij was het heel logisch om SKSG te benaderen. Een professionele partij met enorm veel pedagogische kennis en ervaring”. En met succes! Rianne Mollema, pedagoog bij SKSG, benadrukt: “We bieden bij SKSG niet alleen kinderopvang, maar zetten juist heel stevig in op het delen van onze pedagogische expertise en ervaring. Daarom vinden we het heel mooi dat we benaderd zijn voor de podcast ‘warm nest.’ Opvoeden doe je nou eenmaal niet alleen, en we delen onze kennis graag met de luisteraars.” “In elke aflevering beantwoordt een van de SKSG-pedagogen opvoedvragen van luisteraars en bespreken we thema’s die voor vrijwel elke ouder herkenbaar zijn” legt Haveman uit. “Waardevol voor andere ouders, maar zeker ook voor mijzelf. Het idee dat je als moeder of vader alles maar moet weten als het gaat om opvoeden: daar moeten we maar eens vanaf! Als we ons iets kwetsbaarder op zouden stellen, dan wordt het een stuk makkelijker. Dat maken we nu samen bespreekbaar en toegankelijk.”

Wil je jouw persoonlijke verhaal ook delen?

“We zijn echt blij verrast door het aantal ouders dat wilde meewerken, al is het vinden van vaders wel wat lastiger dan verwacht. We willen zoveel mogelijk diversiteit in de afleveringen” benadrukt Haveman. “Iedereen is nog steeds welkom om mee te doen aan de podcast. Er zijn tot nu toe ontroerende afleveringen waarin moeders vertellen over het verlies van kindje of partner, maar ook luchtige gesprekken waarin het meer over de dagelijkse dingen gaat. We doen allemaal ons best als ouder. We willen allemaal een warm nest bieden. Het horen van andere verhalen helpt, daar ben ik van overtuigd” aldus Haveman.

De podcast van SKSG en MoedersinGroningen.nl wordt gelanceerd op woensdag 11 september en is te beluisteren via www.warmnestdepodcast.nl en de gangbare podcastplatforms als Spotify, Apple Podcasts en Google podcasts.